Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung Frame 2021 - 2 pytania - regulacja dźwięku i upscaling 4k

(Temat utworzony: 15-04-2021 05:41 PM)
809 Wyświetlenia
Adam Zl
First Poster
Opcje

Dziś kupiłem ten TV. Mam dwa spore problemy. W żaden sposób za pomocą pilota nie moge zmniejszyc albo zwiększyć głośności, tylko niewygodnie z tyłu tv wciskając przycisk. Reset ustawień dzwięku nic nie dał. Druga sprawa - mam wrażenie podczas oglądania telewizji, że obraz jest full HD, jak w moim starym tv. Czy upscaling do 4k trzeba ręcznie aktywować? Nie widzę żadnych ustawień.

0 Like
6 Odpowiedzi
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje
Podaj dokładny model telewizora oraz sprawdź czy masz aktualne oprogramowanie na nim.
0 Like
Adam Zl
First Poster
Opcje

Po pierwszym uruchomieniu sprawdziłem i zaktualizowalem Była wersja 1052, teraz 1057. Model to 43 cale, QE43LS03A.

0 Like
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje

Spróbuj odłączyć go od prądu na 10 minut i zobacz czy problem z pilotem się powtarza. 

Adam Zl
First Poster
Opcje

Nic nie pomogło. Zresetowałem tv do ustawień fabrycznych. Zrobiłem ręczna konfiguracje dodawania modelu dekodera. Niestety mojego dekodera z Netii nie ma na liście, okazuje się, że dla Samusnga jest zbyt... nowy, chociaż używam go od 4 lat. Moja wersja to NetiaPlayer 7700. Tak to wygląda, powyżej 7200 nic nie ma i ręczne wpisanie nic nie daje:20210415_222621.jpg

Jeśli Samsung nie uwzględnił tego modelu dekodera, to rozumiem, ze pozostaje mi jedynie wymiana (jeśli jest to możliwe) dekodera u operatora?

0 Like
Buba67
Helping Hand
Opcje

@Adam Zl Spróbuj wybrać dostawca Cyfrowy Polsat, na tv będzie wyświetlone Polsat ale powinno wszystko działać.

Możesz również skorzystać z rozwiązania z tego postu

https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/netia-player-2-0-sterowanie-smart-pilotem-55mu7052/td...

Rozwiązanie jakie zaproponował @frycek1982  konkretnie dla tych, którzy mają podobny problem i szukają rozwiązania, mimo tego iż telewizor sam wykrył urządzenie, ale nie uzyskujemy pełnej funkcjonalności pilota smart dla dekodera netia player należy:

- usunąć urządzenie w konfiguracji uniwersalnego pilota (kolejno: źródło -> konfiguracja uniwersalnego pilota -> netia -> usuń -> potwierdzamy "tak";

- dodać dekoder netia ręcznie w konfiguracji uniwersalnego pilota (kolejno: źródło -> konfiguracja uniwersalnego pilota -> nowe urządzenie -> dekoder -> bezpośrednio do TV (opcja, którą wybieram w moim przypadku, gdyż nie mam połączenia przez kino domowe/amplituner) -> wybieramy dostawcę usług TV: Netia -> wybieramy źródło sygnału, do którego podłączony jest dekoder (np. HDMI1) -> test kontrolny dekodera (zmiana kanałów góra/dół nawet jeśli wypada pomyślnie udzielamy odpowiedzi: czy kanał został zmieniony - nie -> w polu "wyszukaj numer modelu" wpisujemy N7200 i z wyświetlonej listy modeli wybieramy "NetiaPlayerN7200" -> przechodzimy ponowny test kontrolny dekodera ze zmianą kanałów, którą tym razem potwierdzamy pozytywnie "tak" -> konfiguracja zakończona - klikamy "gotowe".

W efekcie uzyskujemy aktywny kafelek "Netia", dla którego mamy dostępne opcje strony głównej dekodera netii oraz przewodnika EPG.

Tym sposobem dla mojego modelu dekodera netia player 2.0 w wesji N7800 uzyskujemy w pełni działający pilot smart z wywoływaniem EPG przez kliknięcie przycisku zmiany kanałów, a także - co najważniejsze - pełne sterowanie play/pause oraz << i >> dla funkcji timeshift oraz nagrań z tzw. giganagrywarki lub też dysku USB.

Przypuszczam, że taki sposób konfiguracji będzie działał również dla dekoderów netia player 1.5 (jest to wersja N7700).

0 Like
Adam Zl
First Poster
Opcje

Ten sposób nie pomógł. Nadal obraz telewizyjny niższej rozdzielczości i brak regulacji głośności w pilocie. Działa poprzez aplikacje w smartfonie. 

Ogólnie sprawa jest rozwojowa, bo dzwoniłem do Netii i dostałem bardzo korzystną ofertę z ponad 3 krotnym przyspieszeniem prędkości internetu i co za tym idzie, nowym routerem i dekoderem. Po instalacji nowego sprzętu okaże się jak sprawa wygląda.

0 Like