28-02-2020 11:19 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Witam,
Czy ktoś z użytkowników TV z serii 7 z 2017 roku ma skonfiguowany telewizor tak, aby w pełni obsługiwał dekoder Netia Player 2.0?
Oczywiście w ustawieniach TV jest konfiguracja pilota uniwersalnego, gdzie mamy wybór dla Netia pod sekcją dekodery, natomiast w efekcie ta konfiguracja smart pilota nie obsługuje dekodera Netii jak należy, m.in. nie działa EPG i przyciski play/pause.
Oprogramowanie TV to najnowsze dostępne dla tego modelu 1280.5
Jakieś sugestie?
Pozdr
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
1 Rozwiązanie
Zaakceptowane rozwiązania
16-03-2020 10:59 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Kolego @vdsl2 nie wiem jaką wartość wnosisz do tego forum i jakiego rodzaju relacje masz z firmą Samsung.
Jestem tutaj nowy, ale przychodzę z konkretnymi problemami szukając konkretnych rozwiązań.
To jest kolejny temat, w którym się udzielasz, a rozwiązania nie znasz i dodatkowo wprowadzasz w błąd. Dlaczego to robisz?
A teraz do rzeczy - konkretnie dla tych, którzy mają podobny problem i szukają rozwiązania, mimo tego iż telewizor sam wykrył urządzenie, ale nie uzyskujemy pełnej funkcjonalności pilota smart dla dekodera netia player należy:
- usunąć urządzenie w konfiguracji uniwersalnego pilota (kolejno: źródło -> konfiguracja uniwersalnego pilota -> netia -> usuń -> potwierdzamy "tak";
- dodać dekoder netia ręcznie w konfiguracji uniwersalnego pilota (kolejno: źródło -> konfiguracja uniwersalnego pilota -> nowe urządzenie -> dekoder -> bezpośrednio do TV (opcja, którą wybieram w moim przypadku, gdyż nie mam połączenia przez kino domowe/amplituner) -> wybieramy dostawcę usług TV: Netia -> wybieramy źródło sygnału, do którego podłączony jest dekoder (np. HDMI1) -> test kontrolny dekodera (zmiana kanałów góra/dół nawet jeśli wypada pomyślnie udzielamy odpowiedzi: czy kanał został zmieniony - nie -> w polu "wyszukaj numer modelu" wpisujemy N7200 i z wyświetlonej listy modeli wybieramy "NetiaPlayerN7200" -> przechodzimy ponowny test kontrolny dekodera ze zmianą kanałów, którą tym razem potwierdzamy pozytywnie "tak" -> konfiguracja zakończona - klikamy "gotowe".
W efekcie uzyskujemy aktywny kafelek "Netia", dla którego mamy dostępne opcje strony głównej dekodera netii oraz przewodnika EPG.
Tym sposobem dla mojego modelu dekodera netia player 2.0 w wesji N7800 uzyskujemy w pełni działający pilot smart z wywoływaniem EPG przez kliknięcie przycisku zmiany kanałów, a także - co najważniejsze - pełne sterowanie play/pause oraz << i >> dla funkcji timeshift oraz nagrań z tzw. giganagrywarki lub też dysku USB.
Przypuszczam, że taki sposób konfiguracji będzie działał również dla dekoderów netia player 1.5 (jest to wersja N7700).
Pozdrawiam!
28-02-2020 04:44 PM — edytowano 28-02-2020 04:45 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Cześć @frycek1982 Możesz jeszcze spróbować reset urządzeń i ponownie przejść konfigurację pilota uniwersalnego.
Reset telewizora dostępny jest w menu:
Ustawienia -> Pomoc techniczna -> Diagnostyka -> Resetuj.
Operacja wymaga wprowadzenia zabezpieczającego kodu PIN. Domyślny zabezpieczający kod PIN to 0000.
W sytuacji, w której dane urządzenie nie jest do dostępne podczas procesu konfiguracji, możemy przypuszczać, że nie jest ono kompatybilne lub w pełni kompatybilne z Twoim telewizorem.
Firma Samsung nie prowadzimy testów kompatybilności z urządzeniami innych producentów.
28-02-2020 04:46 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@frycek1982 Nie będzie, Ci działać z żadnym dekoderem jest tylko podstawowa obsługa jak włączanie i wyłączanie plus zmiana kanałów.
16-03-2020 10:59 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Kolego @vdsl2 nie wiem jaką wartość wnosisz do tego forum i jakiego rodzaju relacje masz z firmą Samsung.
Jestem tutaj nowy, ale przychodzę z konkretnymi problemami szukając konkretnych rozwiązań.
To jest kolejny temat, w którym się udzielasz, a rozwiązania nie znasz i dodatkowo wprowadzasz w błąd. Dlaczego to robisz?
A teraz do rzeczy - konkretnie dla tych, którzy mają podobny problem i szukają rozwiązania, mimo tego iż telewizor sam wykrył urządzenie, ale nie uzyskujemy pełnej funkcjonalności pilota smart dla dekodera netia player należy:
- usunąć urządzenie w konfiguracji uniwersalnego pilota (kolejno: źródło -> konfiguracja uniwersalnego pilota -> netia -> usuń -> potwierdzamy "tak";
- dodać dekoder netia ręcznie w konfiguracji uniwersalnego pilota (kolejno: źródło -> konfiguracja uniwersalnego pilota -> nowe urządzenie -> dekoder -> bezpośrednio do TV (opcja, którą wybieram w moim przypadku, gdyż nie mam połączenia przez kino domowe/amplituner) -> wybieramy dostawcę usług TV: Netia -> wybieramy źródło sygnału, do którego podłączony jest dekoder (np. HDMI1) -> test kontrolny dekodera (zmiana kanałów góra/dół nawet jeśli wypada pomyślnie udzielamy odpowiedzi: czy kanał został zmieniony - nie -> w polu "wyszukaj numer modelu" wpisujemy N7200 i z wyświetlonej listy modeli wybieramy "NetiaPlayerN7200" -> przechodzimy ponowny test kontrolny dekodera ze zmianą kanałów, którą tym razem potwierdzamy pozytywnie "tak" -> konfiguracja zakończona - klikamy "gotowe".
W efekcie uzyskujemy aktywny kafelek "Netia", dla którego mamy dostępne opcje strony głównej dekodera netii oraz przewodnika EPG.
Tym sposobem dla mojego modelu dekodera netia player 2.0 w wesji N7800 uzyskujemy w pełni działający pilot smart z wywoływaniem EPG przez kliknięcie przycisku zmiany kanałów, a także - co najważniejsze - pełne sterowanie play/pause oraz << i >> dla funkcji timeshift oraz nagrań z tzw. giganagrywarki lub też dysku USB.
Przypuszczam, że taki sposób konfiguracji będzie działał również dla dekoderów netia player 1.5 (jest to wersja N7700).
Pozdrawiam!
10-01-2021 02:56 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam
Niestety i u mnie pojawił się problem z połączeniem pilota z dekoderem. Robiłam wszystko po kolei wg instrukcji, przywracałam ustawienia fabryczne i aktualizowałam zarówno TV jak i dekoder i niestety nadal dekoder nie reaguje na pilota. Co mogę jeszcze zrobić? Model TV to UE55TU7192U dekoder Polsat PGR HD 7000