Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Tragikomiczny vertical banding na nowym QE65Q80T

(Temat utworzony: 03-12-2020 03:01 PM)
6882 Wyświetlenia
spideypolska
Journeyman
Opcje

Jako szczęśliwy posiadacz kilkuletniego naprawdę świetnego Samsunga 55H6400 postanowiłem do salonu zafundować sobie większy rozmiar ekranu. Nie chciałem wydać fortuny, trochę poczytałem testów, opinii i zdecydowałem się nabyć w jednym ze sklepów internetowych produkt z nie najniższej półki czyli polecany QE65Q80T.

Zamontowałem, uruchomiłem, trochę poustawiałem. Wideo z youtuba 4K, netflixa czy z konsoli Xbox One X bardzo dobra jakość, super czerń i inne parametry.

Po kilku dniach, kiedy wyrzuciłem już opakowanie, na programach SD czy filmach ze streamingów zauważyłem na jaśniejszych powierzchniach pionowe kreski.

Postanowiłem uruchomić kilka testów na youtube i powiem szczerze że zmroziło mnie!

Oto jak wygląda obraz podczas takich testów (oczywiście nic nie obrabiane):

4.jpg1.jpg2.jpg3.jpg

Mój 5 letni H6400 nigdy nic takiego nigdy nie posiadał! Teraz na każdym materiale gdzie widać jakieś niebo, lub jasną powierzchnię zauważam te irytujące pasy.

Jako że minęło 14 dni od zakupu i do tego nie posiadałem już nawet opakowania produktu, postanowiłem przesłać zdjęcia na email support Samsunga i jedyne co otrzymałem to standardową formułkę o dosłaniu kolejnych zdjęć wykonanych na  "Ustawienia -> Pomoc techniczna -> Konserwacja urządzenia -> Diagnostyka-> Test obrazu"

Tylko co z tego jeśli obrazy na diagnostyce to soczyste 4K jakiś jajek czy innych kotletów, bez żadnych jasnych powierzchni gdzie może to być widoczne, nic takie fotki nie pokarzą a serwis zapewne stwierdzi, że nie widzi problemu.

Jakie macie zdanie, czy to Waszym zdaniem jest w granicach jakiejś przyjętej normy?!
Czy może to ja jestem przewrażliwiony i tak wygląda banding na najnowyszych qledach?

Jak to możliwe, że pięcioletni TV tej samej firmy nie ma takiej przypadłości?

Nie powiem, że mocno nadszarpnęło to w moich oczach wizerunek firmy. 😞

0 Like
Hrothi
Student
Opcje

Czyli pozostaje zaakceptować to? Czy inne tv nawet z górnej półki też tak mają masz może jakieś odniesienie ?

0 Like
Marriusz2323
Explorer
Opcje

Witam. Niestety przy większych matrycach jest to widoczne. Nieważne czy to ta czy inna firma. W starszych modelach też to jest tylko się nie rzucało tak w oczy przy mniejszych matrycach. Pociesze Cię, Oledy też to mają. Są filmiki na necie a mam info od znajomego, użytkownika b9. 

mista7
Explorer
Opcje

Szczerze to po zdjęciach nie widzę zbytnio dużej różnicy między jednym a drugim TV. Niestety obecne TV full aray LED już takie są. Ja przetestowałem 5 tv: 3 Samsungi (2x65Q80B, 65QN91B) i 2 Hisense (65U7Q oraz 65U7KQ) i każdy miał dse w formie pionowych smug (vertical banding) czy kratownicy.  Teraz jest wybór: albo LCD z DSE albo OLED z idealnym podświetleniem, ale za to ryzykiem wypaleń.

0 Like
pelson
Explorer
Opcje

image

Wlaczajac dzisiaj telewizor, zauważyłem w lewej dolnej części telewizora niebieska linie (zdjecie). Jestem przekonany, że jeszcze poprzedniego dnia, oglądając telewizję ten banding nie występował. Ktoś już się z tym spotkał? Jest na to jakiś sposób, czy jedynie wymiana tv?

Telewizor to s90c 77" cali, kupiony pod koniec listopada.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@pelson  Pierwszy raz widzę  coś takiego. Czy próbowaleś odlączyć TV od prądu na dłużysz czas?

Jak problem  nie ustąpi pozostaje zglosić problem do Samsunga telefonicznie lub e-mail.

Kontakt z nami
https://www.samsung.com/pl/support/contact/

Poza tym nikt Ci od razu nie wymieni TV ani Sprzedawca czy Samsung.

pelson
Explorer
Opcje
Spodziewam się, że nikt mi nie wymieni tv od ręki.
Spróbuję jeszcze odłączyć tv na dłuższy czas od prądu i dam znać.

Na szczęście mam wykupiona rozszerzona gwarancję na tv (5 lat). TV kupiony w Samsung Brand Store.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@pelson  Daj znać ale obawiam że bez serwisu się nie obejdzie.

pelson
Explorer
Opcje
O dziwo, włączyłem odświeżanie pikseli (konserwacja ekranu) i banding zniknął.

W każdym razie, będę obserwować sprawę, bo czuje ze problem może wrócić.
0 Like
mista7
Explorer
Opcje

Witam. Tydzień temu zakupiłem 65QN92C i po kilku dniach zauważyłem jaśniejsze ciemniejsze pionowe pasy(vertical banding) widoczne na niektórych tłach - głównie jednolitych, 

IMG_20240802_205452.jpg

bardziej widoczne przy oglądaniu tv pod kątem. To już ósmy TV full led  który posiada takie zjawisko. Nie chce mi się już zwracać kolejny raz TV. Czy wszystkie tv full LED mają taką przypadłość ? Nie sądzę bym miał aż takiego pecha że trafiłem na osiem wadliwych TV. Miałem m.in dwa 65Q80B, 65QN91B, dwa 65QN92C, Hisense 65U7K (tutaj była widoczna kratownica)

0 Like
mcbseb
Troubleshooter
Opcje
Większość ekranów LCD i OLED "nie radzi" sobie z wyświetlaniem jednolitego - szczególnie szarego - tła. Napisałem w cudzysłowiu, bo tak po prostu jest. Moim zdaniem, jeśli obraz podczas oglądania TV, grania czy wyświetlania filmów wygląda OK to nie ma co sobie tym gitary zawracać.