Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samoczynne uruchamianie konsoli - "najnowsze" na ekranie startowym

(Temat utworzony: 21-12-2022 07:08 PM)
9514 Wyświetlenia
Jackb
Journeyman
Opcje

Mam telewizor Samsung S95B z najnowszym Tizenem. Do niego podłączoną konsolę PS5 po HDMI. 

Na ekranie startowym domyślną pozycją jest "Najnowsze", gdzie widzę podłączoną konsolę. Swoją drogą po angielsku jest to opisane jako "Recent", a po polsku powinno być raczej przetłumaczone jako "Ostatnie"/"Ostatnio używane". No, ale nie tłumaczenie jest tu głównym problemem.

Problem polega na tym, że zaraz po przejściu do ekranu startowego włącza się podgląd z tego "najnowszego" wejścia. A to powoduje uruchomienie podpiętej pod to wejście konsoli. Czy da się jakoś wyłączyć ten podgląd? Albo wyłączyć te "Najnowsze" z ekranu startowego?

20 Odpowiedzi
MatiJ
Expert
Opcje

Cześć,

@Jackb Samego podglądu nie wyłączysz. Spróbuj może zrobić następujące kroki:

MatiJ_0-1671718331052.png

Jeżeli masz włączoną opcję poniżej, to również spróbuj ją wyłączyć

MatiJ_1-1671718405384.png

0 Like
Jackb
Journeyman
Opcje

Niestety, to jest jeszcze gorsze - zamiast ekranu startowego, po włączeniu tv od razu włącza się konsola. Nie usuwa to też problemu uruchamiania konsoli po naciśnięciu przycisku home (🏠).

Jedyna opcja na tę chwilę to wyłączenie HDMI-CEC, ale wtedy nie można kontrolować konsoli z pilota TV. Konsola też nie wyłączy się sama po wyłączeniu TV, tylko dopiero po jakimś czasie braku aktywności.

0 Like
MatiJ
Expert
Opcje

@Jackb Właśnie miałem zaproponować wyłączenie HDMI-CEC. Masz możliwość sprawdzić, czy inne urządzenia z obsługą CEC np. dekodery zachowują się identycznie?

0 Like
Jackb
Journeyman
Opcje

Niestety nie. Podejrzewam, że gdybym korzystał z tunera satelitarnego mniej by mi to przeszkadzało, ale korzystam głównie z VOD i serwisów streamingowych, a z konsoli korzystam tylko raz na jakiś czas i wolałbym, żeby się nie włączała za każdym razem jak przejdę do ekranu głównego. Na razie wyłączyłem HDMI-CEC, ale mam nadzieję, że w przyszłych wersjach oprogramowania Samsung coś z tym zrobi.

0 Like
AlexAhh
First Poster
Opcje

Cześć

Mam taki sam problem , tylko ze z Xbox( SXS) wyłączenie HDMI-CEC nie pomaga. to działa trochę jak loteria. raz nie odpala konsoli a raz odpala. Mało tego, specjalnie, po wyłączeniu konsoli odpalałem aplikacje HBO lub Disney, nawet coś tam chwile oglądałem. Po  ponownym włączeniu tv i tak odpala konsole 😕 a czasami nie. Juz nie wiem co mam z tym fantem począć. Będę wdzieczny za każdą rade.

Pozdrawiam

MatiJ
Expert
Opcje

Pytanie, czy np. dekoder działający również z aktywnym HDMI-CEC wywołuje u was podobne objawy? 

Mógłby ktoś to sprawdzić?

0 Like
Jackb
Journeyman
Opcje

Nie mam dekodera, ale obstawiam, że tak - włączenie telewizora spowoduje włączenie dekodera. Z tym, że jeśli ktoś ma taki dekoder, to pewnie zwykle włącza telewizor po to, żeby oglądać telewizję z dekodera. Więc raczej nie będzie to dla niego problemem. Dla mnie jest, bo głównie korzystam z aplikacji VOD, a mimo to w Recent/"Najnowszych" mam konsolę i mając włączone HDMI-CEC niepotrzebnie się ona uruchamia.

Na razie j.w. - żyję jakoś z ręcznym uruchamianiem i wyłączaniem konsoli i brakiem obsługi z pilota (a może to być przydatne np. jeśli korzysta ktoś aktualnie z promocji na AppleTV).

0 Like
MagdaB
Expert
Opcje

Cześć @AlexAhh :smiling-face: Proponuję wykonanie resetu prądowego, czyli odłączenie TV i konsoli od zasilana na minimum minutę. W tym czasie odepnij na chwilę przewód hdmi od obu urządzeń. Podłącz kabel, włączać urządzenia i na nowo przejdź konfigurację pilota uniwersalnego. Pomocny będzie post dotyczący pilota uniwersalnego. Link wklejam poniżej. Możesz też sprawdzić działanie po zmianie kabla hdmi. 
https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/poradnik-konfiguracja-uniwersalnego-pilota/m-p/363307...

Sasiad
First Poster
Opcje
Witam, mam ten sam problem z ps5. Udało się jakoś rozwiązać problem?
0 Like