Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samoczynne uruchamianie konsoli - "najnowsze" na ekranie startowym

(Temat utworzony: 21-12-2022 07:08 PM)
9516 Wyświetlenia
Jackb
Journeyman
Opcje

Mam telewizor Samsung S95B z najnowszym Tizenem. Do niego podłączoną konsolę PS5 po HDMI. 

Na ekranie startowym domyślną pozycją jest "Najnowsze", gdzie widzę podłączoną konsolę. Swoją drogą po angielsku jest to opisane jako "Recent", a po polsku powinno być raczej przetłumaczone jako "Ostatnie"/"Ostatnio używane". No, ale nie tłumaczenie jest tu głównym problemem.

Problem polega na tym, że zaraz po przejściu do ekranu startowego włącza się podgląd z tego "najnowszego" wejścia. A to powoduje uruchomienie podpiętej pod to wejście konsoli. Czy da się jakoś wyłączyć ten podgląd? Albo wyłączyć te "Najnowsze" z ekranu startowego?

Jackb
Journeyman
Opcje

Niestety nie. Na razie j.w. - mam wyłączone HDMI-CEC.

nivar85
Student
Opcje

Mam konsole PS5 i soundbara samsunga - niestety wyłącznie HDMI-CEC nie wchodzi w grę, bo wtedy traci się możliwość obłusig soundbara z pomocą pilota od TV. Konsola włącza się sama po uruchomienu TV. Czy można jakoś temu zaradzić?

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@nivar85, Jak dobrze pamiętam, to w ustawieniach konsoli możesz wybrać, czy ma się automatycznie uruchamiać wraz z telewizorem.

nivar85
Student
Opcje

@kamil40013  dzięki! Wyłączenie HDMI link w PS5 rozwiązało problem.

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@nivar85, Cieszę się, że udało się rozwiązać problem. Poniżej podaję jeszcze dokładną ścieżkę dla pozostałych użytkowników

PS5 --> Ustawienia --> System --> HDMI --> Włącz połączenie z urządzeniem HDMI / Włącz funkcję One-Touch Play

20230625_115515.jpg

Slugu
First Poster
Opcje
Wystarczy wejsc w smatr hub, źródło, to do ktorego jest podłączona konsola, musi być uruchomiona i usunąć pilot uniwersalny, pozniej mozna zmienić nazwe z hdmi na np: konsola do gier
Members_DmsWIgS
Student
Opcje

Nie, nie można. 

0 Like
Members_DmsWIgS
Student
Opcje

Mam ten sam problem. Z poniższych rad i pytan nic nie pomogło. Póki co musze fizycznie odpinać kabel zasilania. Hi-Tech ...

0 Like
Members_DmsWIgS
Student
Opcje

Działa! Szkoda że nie pracujesz w Samsungu. Tylko twoja rada okazała się ekspercka. 

0 Like
kolumb84
First Poster
Opcje
Nareszcie znalazłem szybkie rozwiązanie problemu. Dzięki. Infolinia samsung nie pomogła, a tu... niespodzianka! 🙂
0 Like