Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Tragikomiczny vertical banding na nowym QE65Q80T

(Temat utworzony: 03-12-2020 03:01 PM)
6927 Wyświetlenia
spideypolska
Journeyman
Opcje

Jako szczęśliwy posiadacz kilkuletniego naprawdę świetnego Samsunga 55H6400 postanowiłem do salonu zafundować sobie większy rozmiar ekranu. Nie chciałem wydać fortuny, trochę poczytałem testów, opinii i zdecydowałem się nabyć w jednym ze sklepów internetowych produkt z nie najniższej półki czyli polecany QE65Q80T.

Zamontowałem, uruchomiłem, trochę poustawiałem. Wideo z youtuba 4K, netflixa czy z konsoli Xbox One X bardzo dobra jakość, super czerń i inne parametry.

Po kilku dniach, kiedy wyrzuciłem już opakowanie, na programach SD czy filmach ze streamingów zauważyłem na jaśniejszych powierzchniach pionowe kreski.

Postanowiłem uruchomić kilka testów na youtube i powiem szczerze że zmroziło mnie!

Oto jak wygląda obraz podczas takich testów (oczywiście nic nie obrabiane):

4.jpg1.jpg2.jpg3.jpg

Mój 5 letni H6400 nigdy nic takiego nigdy nie posiadał! Teraz na każdym materiale gdzie widać jakieś niebo, lub jasną powierzchnię zauważam te irytujące pasy.

Jako że minęło 14 dni od zakupu i do tego nie posiadałem już nawet opakowania produktu, postanowiłem przesłać zdjęcia na email support Samsunga i jedyne co otrzymałem to standardową formułkę o dosłaniu kolejnych zdjęć wykonanych na  "Ustawienia -> Pomoc techniczna -> Konserwacja urządzenia -> Diagnostyka-> Test obrazu"

Tylko co z tego jeśli obrazy na diagnostyce to soczyste 4K jakiś jajek czy innych kotletów, bez żadnych jasnych powierzchni gdzie może to być widoczne, nic takie fotki nie pokarzą a serwis zapewne stwierdzi, że nie widzi problemu.

Jakie macie zdanie, czy to Waszym zdaniem jest w granicach jakiejś przyjętej normy?!
Czy może to ja jestem przewrażliwiony i tak wygląda banding na najnowyszych qledach?

Jak to możliwe, że pięcioletni TV tej samej firmy nie ma takiej przypadłości?

Nie powiem, że mocno nadszarpnęło to w moich oczach wizerunek firmy. 😞

0 Like
44 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@spideypolska  Proponuje Ci, żebyś napisał do wsparcie techniczne E-mail

spideypolska
Journeyman
Opcje

Dziękuję za odpowiedź, napisałem w poprzednim poście że już to zgłaszałem na email, otrzymałem odpowiedź że wsparcie techniczne chce otrzymać więcej zdjęć w trybie diagnostyki gdzie nie ma możliwości zauważenia istniejącego problemu. W tym trybie jest soczyste nagranie 4K gdzie nie ma dużych jasnych powierzchni.

A jakie jest Wasz zdanie, czy takie podświetlenie matrycy jest czymś normalnym w tym modelu, bo może niepotrzebnie biję pianę?!

0 Like
Marriusz2323
Explorer
Opcje

Witam

Mogę podeslac zdjęcia z mojego modelu ten sam test. Dla porównania. 

0 Like
Marriusz2323
Explorer
Opcje

Chyba, ze już nieaktualny temat. 

spideypolska
Journeyman
Opcje

Aktualne, poproszę wrzuć. Nie miałem czasu tym się zająć. W sklepach widziałem ten model i nie mogłem zaobserwować tam aż takiej tragedii. 

Będę go reklamował w Samsungu, a jak oni się wypną (co przypuszczam) to w sklepie jako rękojmię. 

0 Like
Marriusz2323
Explorer
Opcje

IMG_20201220_110631.jpg

Marriusz2323
Explorer
Opcje

Strasznie ciężko coś dodać. Muli stronę co chwilę. Masakra

Marriusz2323
Explorer
Opcje

IMG_20201222_101912.jpg

IMG_20201222_101940.jpg

  

IMG_20201222_101959.jpg

IMG_20201222_102014.jpg

  

IMG_20201222_102120.jpg

Marriusz2323
Explorer
Opcje

Nie patrz na tę pasy po przekątnej bo to efekt filmiku, a te ciemniejsze plamy tylko są na zdjęciach, na żywo tak tego nie widać. A co do vertivala to sam ocen.