03-12-2020 03:01 PM
Jako szczęśliwy posiadacz kilkuletniego naprawdę świetnego Samsunga 55H6400 postanowiłem do salonu zafundować sobie większy rozmiar ekranu. Nie chciałem wydać fortuny, trochę poczytałem testów, opinii i zdecydowałem się nabyć w jednym ze sklepów internetowych produkt z nie najniższej półki czyli polecany QE65Q80T.
Zamontowałem, uruchomiłem, trochę poustawiałem. Wideo z youtuba 4K, netflixa czy z konsoli Xbox One X bardzo dobra jakość, super czerń i inne parametry.
Po kilku dniach, kiedy wyrzuciłem już opakowanie, na programach SD czy filmach ze streamingów zauważyłem na jaśniejszych powierzchniach pionowe kreski.
Postanowiłem uruchomić kilka testów na youtube i powiem szczerze że zmroziło mnie!
Oto jak wygląda obraz podczas takich testów (oczywiście nic nie obrabiane):
Mój 5 letni H6400 nigdy nic takiego nigdy nie posiadał! Teraz na każdym materiale gdzie widać jakieś niebo, lub jasną powierzchnię zauważam te irytujące pasy.
Jako że minęło 14 dni od zakupu i do tego nie posiadałem już nawet opakowania produktu, postanowiłem przesłać zdjęcia na email support Samsunga i jedyne co otrzymałem to standardową formułkę o dosłaniu kolejnych zdjęć wykonanych na "Ustawienia -> Pomoc techniczna -> Konserwacja urządzenia -> Diagnostyka-> Test obrazu"
Tylko co z tego jeśli obrazy na diagnostyce to soczyste 4K jakiś jajek czy innych kotletów, bez żadnych jasnych powierzchni gdzie może to być widoczne, nic takie fotki nie pokarzą a serwis zapewne stwierdzi, że nie widzi problemu.
Jakie macie zdanie, czy to Waszym zdaniem jest w granicach jakiejś przyjętej normy?!
Czy może to ja jestem przewrażliwiony i tak wygląda banding na najnowyszych qledach?
Jak to możliwe, że pięcioletni TV tej samej firmy nie ma takiej przypadłości?
Nie powiem, że mocno nadszarpnęło to w moich oczach wizerunek firmy. 😞
23-12-2020 02:06 PM
Każdy to będzie odbierał, czy widział na swój sposób niezależnie od wielkości bandingu. Podejrzewam, że sporo osób nawet nie wie, że takie zjawisko występuje.
01-02-2021 10:13 PM
Standardową odpowiedź serwisu: tak ma być!
Nawet się bardzo nie zdziwiłem, słysząc o tragicznym podejściu serwisu do kwestii gwarancyjnych bardziej bym był zaskoczony jakby uznali że to defekt.
Najbardziej denerwujące jest to że oficjalna strona Samsung, Ceneo, Mediaexpert blokują negatywną opinie na temat tego modelu! Nie ma szansy wystawić negatywnej opinii bo moderacja jej nie puszcza! Kompromitacja.
30-06-2021 09:59 AM
30-06-2021 11:38 AM
30-06-2021 11:39 AM
30-06-2021 11:39 AM
30-06-2021 09:28 PM
Nic nie widać na tych zdjeciach
01-07-2021 10:27 AM
@Mateusz1, już "podpiąłeś się" do jednego tematu i dostałeś odpowiedź, co możesz spróbować zrobić (https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/filmmaker-mode/m-p/3624223#M25669), nie spamuj zatem tymi samymi wiadomościami w różnych wątkach i nie pisz po jednym zdaniu w oddzielnych postach, tylko zawrzyj całość w jednym.
03-08-2021 10:48 AM
Niestety ale u mnie podobnie, widać pionowe pasy zwłaszcza w meczach, czasem w filmach gorszej jakości. W grach czy w filmach wysokiej jakości praktycznie niedostrzegalne. Nikt nie reklamował tego jeszcze ?
03-08-2021 02:37 PM
Banding jest cechą technologii wyświetlaczy ciekłokrystalicznych LCD i wymiana ekranu niekoniecznie pozwoli uzyskać krystaliczny obraz.