03-12-2020 03:01 PM
Jako szczęśliwy posiadacz kilkuletniego naprawdę świetnego Samsunga 55H6400 postanowiłem do salonu zafundować sobie większy rozmiar ekranu. Nie chciałem wydać fortuny, trochę poczytałem testów, opinii i zdecydowałem się nabyć w jednym ze sklepów internetowych produkt z nie najniższej półki czyli polecany QE65Q80T.
Zamontowałem, uruchomiłem, trochę poustawiałem. Wideo z youtuba 4K, netflixa czy z konsoli Xbox One X bardzo dobra jakość, super czerń i inne parametry.
Po kilku dniach, kiedy wyrzuciłem już opakowanie, na programach SD czy filmach ze streamingów zauważyłem na jaśniejszych powierzchniach pionowe kreski.
Postanowiłem uruchomić kilka testów na youtube i powiem szczerze że zmroziło mnie!
Oto jak wygląda obraz podczas takich testów (oczywiście nic nie obrabiane):
Mój 5 letni H6400 nigdy nic takiego nigdy nie posiadał! Teraz na każdym materiale gdzie widać jakieś niebo, lub jasną powierzchnię zauważam te irytujące pasy.
Jako że minęło 14 dni od zakupu i do tego nie posiadałem już nawet opakowania produktu, postanowiłem przesłać zdjęcia na email support Samsunga i jedyne co otrzymałem to standardową formułkę o dosłaniu kolejnych zdjęć wykonanych na "Ustawienia -> Pomoc techniczna -> Konserwacja urządzenia -> Diagnostyka-> Test obrazu"
Tylko co z tego jeśli obrazy na diagnostyce to soczyste 4K jakiś jajek czy innych kotletów, bez żadnych jasnych powierzchni gdzie może to być widoczne, nic takie fotki nie pokarzą a serwis zapewne stwierdzi, że nie widzi problemu.
Jakie macie zdanie, czy to Waszym zdaniem jest w granicach jakiejś przyjętej normy?!
Czy może to ja jestem przewrażliwiony i tak wygląda banding na najnowyszych qledach?
Jak to możliwe, że pięcioletni TV tej samej firmy nie ma takiej przypadłości?
Nie powiem, że mocno nadszarpnęło to w moich oczach wizerunek firmy. 😞
22-12-2020 01:35 PM
Dziękuję za zdjęcia.
Nie ma żadnego porównania, czyli wygląda na to że to loteria, czasem trafiają się beznadziejne matryce jak u mnie z szachownicą (swoją drogą Samsung wstydziłbyś się!), a czasem takie jak twoja, gdzie jest wręcz idealnie.
Po nowym roku ruszam tą sprawę do przodu, bo to jest niewiarygodne i niestety zawiodłem się na jakości matrycy TV tej firmy, teraz zobaczymy czy zwiodę się także na obsłudze klienta. 😞
22-12-2020 02:50 PM — edytowano 22-12-2020 02:51 PM
@spideypolska Zobacz, jak to wygląda, u innych producentów to się zdziwisz.
22-12-2020 03:42 PM
Błagam... Na razie widzę że ten sam model u jednego ma nieakceptowalną szachownicę na ekranie, a u drugiego jest dobrze. Nie za bardzo podoba mi się bawienie w loterie za 5 tysięcy złotych. Patrzenie czy u innych producentów jest inaczej za bardzo mnie nie interesuje bo od lat staram się być wierny produktom Samsunga, jak jest dobrze to go chwalę, a jak jest fatalnie to go ganię. Co w tym dziwnego? Nie mówię tu o braku komfortu oglądania plansz testowych, a o komforcie oglądania każdej innej treści.
22-12-2020 03:50 PM
Na planszach testowych w menu serwisowym będzie, idealnie. Wymiana matrycy możesz mieć lepsze obraz, ale nie koniecznie.
22-12-2020 08:04 PM — edytowano 22-12-2020 08:06 PM
Panowie nie jestem żadnym obrońcą marki itp. Wrzucilem zdjęcia bi chciałem koledze pomóc w podjęciu decyzji i dać obraz jak to wygląda u innych. Wiadomo na zdjęciach ciężko to uchwycić . Oczywiście u mnie nie jest idealnie, Vertical Banding da się uchwycić zwłaszcza podczas transmisji piłkarskich. Nie jest straszny, aktywuje sie bardziej pod kątem ale jest. Zdaje sobie sprawę, ze występuje przy wiekszych przekątnych tv i u każdego producenta no, ale.... Jeśli coś odbiega za bardzo od normy i razi to popieram kolegę. Reklamowac
22-12-2020 08:10 PM
A czy widać to w każdej treści czy głównie w gownianych telewizjach jakie mamy u nas?
22-12-2020 08:30 PM
Wpisz sobie w YT "(2020 QLED) Samsung Q80T,screen uniformity,banding,DSE test"
22-12-2020 11:50 PM
Oglądam jego kanał i widziałem ten test. Jak wcześniej pisalem , to zjawisko występuje w większości tv, nawet Oledy się z tym borykają. Chodzi o to, ze jeżeli w danym egzemolarzu jest za duże natężenie problemu to można powalczyc w tej sprawie. Nikt nie chce trafić na takie cos.
23-12-2020 02:26 AM — edytowano 23-12-2020 02:28 AM
@Marriusz2323 , Nie ma żadnej pewności, że na wymienionym panelu będzie czysty obraz. Miałem taki przypadek. Dalej byś wymieniał pomimo informacji od serwisu o możliwości wystąpienia takiego efektu na wymienionym panelu LCD??
23-12-2020 09:53 AM
Zgadzam się z Tobą. Tak jak pisalem taki urok tych paneli, Oledy też się z tym borykają zwłaszcza w większych przekątnych. U mnie jest mały z tym problemem wręcz niezauwazalny zwłaszcza, ze głównie gram na konsoli i oglądam Netflixa itd. Normalna tv też, tylko podczas piłki lekko widać . Oczywiście ciężko mi mówić jak jest u zakładającego temat. Po zdjęciach wydaje się gorzej. Jak jest w rzeczywistości to nie wiem