Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Test płynności telewizorów

(Temat utworzony: 18-02-2018 09:05 PM)
1473 Wyświetlenia
Waszko80
Pioneer
Opcje

Zwracam się z prośbą o pomoc.

Sprawdzcie proszę w swoich telewizorach samsunga podczas oglądania najlepiej meczu ( ale nie tylko ) czy u Was mniej więcej co 90 sekund delikatnie tnie obraz. Problem tylko podczas oglądania programu telewizyjnego. Wielka prośba i wielkie dzięki!

Wpisujemy tu rezultaty.

1. UE55MU6472, matryca 60Hz VA, tnie co 90 sekund.

2...

0 Like
14 Odpowiedzi
ju7000
Apprentice
Opcje

Pytanie o tyle bez sensu, że nie podajesz źródła sygnału.

Przykładowo obraz z TVP HD (naziemnej) wydaje się być idealny, bardzo dobry jest też obraz ze strumienia ZDF HD. Wiele strumieni nawet HD daje wrażenie wycięcia połowy ramek (@25Hz/@30Hz), więc normalne, że upłynniacz ma trudniej.

0 Like
m1ch
Student
Opcje

@Waszko80 zaktualizuj oprogramowanie z pendrive'a, powinno pomóc. Dlaczego z pendrive'a? Już wyjaśniam: mój 50MU6172 miał dokładnie ten sam problem z szarpaniem obrazu co 90 sekund (najbardziej widoczne podczas oglądania sportu), o którym piszesz. Wyczytałem z innego wątku na tym forum, że problem może rozwiązać nowy soft. Wchodząc w aktualizację w menu TV wyświetlało, że korzystam z najnowszej wersji, a w rzeczywistości byłem dwie do tyłu. Samsung wydał część swoich TV ze skopanym oprogramowaniem, do czego za bardzo się nie przyznają, ale ważne, że uświadomili sobie błąd i go naprawili.

0 Like
LeszekJ
Voyager
Opcje

Dobrze, że pomogło. To nie musi być jednak regułą. Czasami starszy firmware jest lepszy od nowszego. Dużo ciekawych opisów można znaleźć na anglojęzycznych forach.

Zauważyć należy, że Samsungowi zdarzyło się udostępnić aktualizację, która zablokowała pewną liczbę TV w UK. Wszystkie poszły do serwisu. Wyobrażam sobie, co by się działo u nas w kochanej Polsce gdyby ktoś zbrickował TV np. dwa dni po gwarancji.

0 Like
Szaman
Pioneer
Opcje

Nic by się nie działo. 

Płatne naprawy pogwarancyjne przypuszczam miały by miejsce. 

Tu jest jednak trzeci świat mimo, ze z prawdziwego trzeciego świata obywateli mało. 

0 Like
Piona
Student
Opcje

UE55KU6000 - u mnie podczas oglądania wydarzeń sportowych na telewizji naziemnej głównie na TVP1 i TVP Sport obraz przycina się równo co 15 minut

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@PionaCzy masz najnowszy firmware w TV wer 1231 ? Jak ostatnio zauważylem u siebie były jakieś zmiany na MUX i musialem przeprogramować TV i jak wygłada poziom sygnłu u ciebie ?

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Co MUX-ów naziemnej, to z tego co mi wiadomo, publiczna dogadała się z Emitelem i będą zmiany. Wprowadzają nowe kanały. Trzeba poczekać i sprawdzić co i jak.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
0 Like
Piona
Student
Opcje

U mnie:

Siła sygnału 92

Jakość sygnału 100

Poziom błędów (E-6) 0

Posiadam najnowszą wersje oprogramowania 1231.1

Nie chodzi mi o sytuacje kiedy obraz pixeluje od słabej jakości sygnału, a o regularnym przycinaniu co 15 minut na ok. 1-2s. Tylko na transmisjach sportowych na żywo jak i na powtórkach. Jedynie na TVP1 i TVP Sport są jakieś programy sportowe, dlatego tylko na nich to występuje. Telewizor podłączałem do 3 instalacji antenowych i na każdej to samo i wyłącznie na tym jednym tv. 

0 Like