18-02-2018 01:42 PM – ostatnio edytowany 15-04-2019 09:35 AM przez RadekK
Witam,
Mam pewien dziwny dosyc problem z wyswietlanym obrazem na telewizorze.
Wczoraj został on wyłaczony, przed wylaczeniem wszystko bylo okej, kolory w porzadku. Po mniej wiecej godzinie zostal on wlaczony i kolory wygladaly jakby w negatywie (załaczam zdjecie zeby lepiej pokazac o co chodzi).
Sprawdzilem w ustawieniach dostepnosci i nie ma tam wlaczonego wysokiego kontrastu.
Co najsmieszniejsze telewizor po parunastu minutach zaczal wyswietlac kolory normalnie i tak bylo do konca dnia.
Dzisiaj rano znow wlaczylem telewizor i wyswietlane kolory sa w negatywie - czekam czy problem sam sie naprawi czy nie.
Pytanie brzmi czy ktos mial juz podobny problem lub czy ktos wie o co moze chodzic i w czym moze byc problem?
Z gory dziekuje za odpowiedzi!
Pozdrawiam,
Emil
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
18-02-2018 10:26 PM
07-05-2019 12:41 PM
Witam,
Przepraszam za poźną odpowiedź, w ogole zapomnialem o tym temacie.
Tak jak pisał vdsl2, okazało sie, że byla wadliwa tasma T-CON, po wymianie taśmy problem przestał sie pojawiac.
Serwisant mowił, ze problem nie powinien sie juz pojawic, a tu znowu wystapił jakos tydzien temu, czekam na serwistana, pewnie znowu wymiana tasmy.
Zastanawiam sie czy jest to wada fabryczna tego modelu, czy po prostu tasmy.
18-02-2018 10:26 PM
18-02-2018 10:45 PM
Dzięki za odpowiedź bądź co bądź.
Właśnie wiem dzisiaj niedziela to do serwisu nie było jak się dodzwonić dlatego myślałem że to problem software bardziej niż hardware.
Jutro z samego rana uderze do serwisu.
29-05-2018 10:58 AM — edytowano 29-05-2018 11:03 AM
Mam dokładnie to samo w tym samym modelu . Telewizor oddany do serwisu, w którym podczas testów usterka nie wystąpiła. Czy wiadomo co było przyczyną
29-05-2018 11:52 AM
13-09-2018 10:27 AM
Za żle wyświetlanie tresci odpowiada T-CON lub żle dopięte taśmy miedzy matrycą a T-CON
07-05-2019 12:41 PM
Witam,
Przepraszam za poźną odpowiedź, w ogole zapomnialem o tym temacie.
Tak jak pisał vdsl2, okazało sie, że byla wadliwa tasma T-CON, po wymianie taśmy problem przestał sie pojawiac.
Serwisant mowił, ze problem nie powinien sie juz pojawic, a tu znowu wystapił jakos tydzien temu, czekam na serwistana, pewnie znowu wymiana tasmy.
Zastanawiam sie czy jest to wada fabryczna tego modelu, czy po prostu tasmy.
08-05-2019 12:53 PM
Cześć @emilasty,
Bardzo dziękuje, że podzieliłeś się rozwiązaniem i zakończeniem sprawy! To będzie przydatne dla innych użytkowników, jeśli spotkają się z tą samą usterką.
08-11-2022 09:30 PM
Witam serdecznie grupowiczów.
Posiadam TV Samsung UE55MU6172, od jakiegoś czasu lewa strona ekranu zaczęła gubić kolory, od lewej prawie nie ma wcale, w kierunku środka ekranu trochę jeszcze jest ale pulsują, pojawiają się potem znów znikają. Czasem jakby negatyw się robił, prawa strona raczej bez zmian. Jeśli jest ktoś kto miał podobny problem i wie co za taką usterkę odpowiada bardzo proszę o podpowiedź.
08-11-2022 09:39 PM
Czy ja dobrze Ciebie rozumiem chcesz abyśmy Ci podali co masz wymienić sam w TV?
To napiszę Ci jako dawny serwisant podobny objaw ale nie znaczy że to samo było u innego.