Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Telewizor Samsung UE55MU6172 - kolory jakby w negatywie.

(Temat utworzony: 18-02-2018 01:42 PM)
51498 Wyświetlenia
emilasty
Apprentice
Opcje

Witam, 

Mam pewien dziwny dosyc problem z wyswietlanym obrazem na telewizorze.

Wczoraj został on wyłaczony, przed wylaczeniem wszystko bylo okej, kolory w porzadku. Po mniej wiecej godzinie zostal on wlaczony i kolory wygladaly jakby w negatywie (załaczam zdjecie zeby lepiej pokazac o co chodzi). 

Sprawdzilem w ustawieniach dostepnosci i nie ma tam wlaczonego wysokiego kontrastu.

Co najsmieszniejsze telewizor po parunastu minutach zaczal wyswietlac kolory normalnie i tak bylo do konca dnia.

Dzisiaj rano znow wlaczylem telewizor i wyswietlane kolory sa w negatywie - czekam czy problem sam sie naprawi czy nie.

Pytanie brzmi czy ktos mial juz podobny problem lub czy ktos wie o co moze chodzic i w czym moze byc problem?

Z gory dziekuje za odpowiedzi!

Pozdrawiam,

EmilTV-SAMSUNG.jpg

0 Like
Przejdź do rozwiązania
16 Odpowiedzi
Krzysztof_B
First Poster
Opcje

Nie jestem elektronikiem ale jeśli byłby to t con lub taśmy to dam rade wymienić jeśli coś poważniejszego to oddam w ręce fachowca

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Może być jeszcze uszkodzona płyta w matrycy ale nikt 100% tego nie potwierdzi z poziomu forum.

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Krzysztof_B @vdsl2  Cześć 

Czyli najlepszym wyjściem będzie wizyta w serwisie w celach diagnostyki.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
Tak jest to najlepsze rozwiązanie .
T0m-X
First Poster
Opcje

Też szukam rozwiązania tego zjawiska bo ono spotyka chyba wszystkie TV LCD i obstawiam że jest to związane z układem zasilanie matryc . Ja zajmuję się wizualizacją sceniczną w klubach muzycznych i mam na składzie kilkadziesiąt takich TV . Od 32 do 60 cali różnych marek . Wśród nich jest już 7 , które mają takie objawy ! Nie mam wykształcenia elektronicznego ale trochę się znam i myślę , że na tak powszechny problem jest jakaś metoda , której właśnie szukam  {~_~} Kiedyś zatrudniałem serwisanta ale po pandemii branża siadła i nie stać mnie . Szukam kogoś , kto mi wskaże kierunek i metodologię tego zagadnienia i sam się tego nauczę ... tak jak nauczyłem się wymiany świetlówek , wyłamanych slotów i łatania przetwornic . Jak mi się uda to chętnie podzielę się wiedzą zamiast dawać bezużyteczne rady  :smiling-face:  Jak zmiana oprogramowania , lub całej matrycy  albo  reset ustawień do fabrycznych . Pozdrawiam  {~_~}

0 Like
T0m-X
First Poster
Opcje

{~_~} hahahahahaha Jak Ty na to wpadłeś geniuszu ??? Nie wpadło Ci do głowy , że takie fora są właśnie dla tych , którzy sami chcą rozkminiać takie takie zagwozdki i przy okazji czegoś się nauczyć ? Nie szkoda Ci czasu na takie durne wrzutki ?

0 Like
T0m-X
First Poster
Opcje

To bardzo częsta awaria , która dotyczy technologii LCD . Na pewno nie jest to wina taśmy tylko przegrzany element zasilania na płytce . Mam 7 takich TV z takim samym problemem i też szukam wskazówki jak go zidentyfikować . serwisant do *****  {~_~} 

0 Like