Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Telewizor Samsung UE55MU6172 - kolory jakby w negatywie.

(Temat utworzony: 13-09-2018 10:27 AM)
46601 Wyświetlenia
emilasty
Apprentice
Opcje

Witam, 

Mam pewien dziwny dosyc problem z wyswietlanym obrazem na telewizorze.

Wczoraj został on wyłaczony, przed wylaczeniem wszystko bylo okej, kolory w porzadku. Po mniej wiecej godzinie zostal on wlaczony i kolory wygladaly jakby w negatywie (załaczam zdjecie zeby lepiej pokazac o co chodzi). 

Sprawdzilem w ustawieniach dostepnosci i nie ma tam wlaczonego wysokiego kontrastu.

Co najsmieszniejsze telewizor po parunastu minutach zaczal wyswietlac kolory normalnie i tak bylo do konca dnia.

Dzisiaj rano znow wlaczylem telewizor i wyswietlane kolory sa w negatywie - czekam czy problem sam sie naprawi czy nie.

Pytanie brzmi czy ktos mial juz podobny problem lub czy ktos wie o co moze chodzic i w czym moze byc problem?

Z gory dziekuje za odpowiedzi!

Pozdrawiam,

EmilTV-SAMSUNG.jpg

0 Like
16 Odpowiedzi
Rozwiązanie
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Tu nie ma się co rozpisywać. Tu trzeba uderzać do serwisu.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
emilasty
Apprentice
Opcje

Dzięki za odpowiedź bądź co bądź. 

Właśnie wiem dzisiaj niedziela to do serwisu nie było jak się dodzwonić dlatego myślałem że to problem software bardziej niż hardware. 

Jutro z samego rana uderze do serwisu. 

0 Like
Woookie
First Poster
Opcje

Mam dokładnie to samo w tym samym modelu . Telewizor oddany do serwisu, w którym podczas testów usterka nie wystąpiła. Czy wiadomo co było przyczyną 20180520_190743.jpg

0 Like
KrzysiekK
Hotshot
Opcje

@emilasty

Podzielisz się z nami informacją jak zakończyła się sprawa?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Za żle wyświetlanie tresci odpowiada T-CON lub żle dopięte taśmy miedzy matrycą a T-CON

0 Like
Rozwiązanie
emilasty
Apprentice
Opcje

Witam,

Przepraszam za poźną odpowiedź, w ogole zapomnialem o tym temacie.

Tak jak pisał vdsl2, okazało sie, że byla wadliwa tasma T-CON, po wymianie taśmy problem przestał sie pojawiac.

Serwisant mowił, ze problem nie powinien sie juz pojawic, a tu znowu wystapił jakos tydzien temu, czekam na serwistana, pewnie znowu wymiana tasmy. 

Zastanawiam sie czy jest to wada fabryczna tego modelu, czy po prostu tasmy.

RadekK
Hotshot
Opcje

Cześć @emilasty,

Bardzo dziękuje, że podzieliłeś się rozwiązaniem i zakończeniem sprawy! To będzie przydatne dla innych użytkowników, jeśli spotkają się z tą samą usterką.

0 Like
Krzysztof_B
First Poster
Opcje

Witam serdecznie grupowiczów.
Posiadam TV Samsung UE55MU6172, od jakiegoś czasu lewa strona ekranu zaczęła gubić kolory, od lewej prawie nie ma wcale, w kierunku środka ekranu trochę jeszcze jest ale pulsują, pojawiają się potem znów znikają. Czasem jakby negatyw się robił, prawa strona raczej bez zmian. Jeśli jest ktoś kto miał podobny problem i wie co za taką usterkę odpowiada bardzo proszę o podpowiedź.TV.jpg

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Czy ja dobrze Ciebie rozumiem chcesz abyśmy Ci podali co masz wymienić sam w TV?

To napiszę Ci jako dawny serwisant podobny objaw ale nie znaczy że to samo było u innego.

Autoryzowane Centra Serwisowe

https://www.samsung.com/pl/support/service-center/