Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung QN91AA problem z HDR

(Temat utworzony: 21-01-2024 10:32 AM)
281 Wyświetlenia
depcik94
First Poster
Opcje

Witam posiadam Samsunga QN91AA i mam problem z HDR ? Podczas grania na konsoli na PS5 obraz czasami ciemnieje i jaśnieje i nie wiem czy to wina telewizora czy konsoli ?

0 Like
Members_rbKmKZZ
First Poster
Opcje

Które dokładnie?

0 Like
Members_rbKmKZZ
First Poster
Opcje

Zmieniłem i nic nie zmieniło, nawet jak dałem na 0

0 Like
MatiJ
Expert
Opcje

Cześć,

@Members_rbKmKZZ  Sytuacja jest spowodowana ustawieniami Windowsa i jego HDR. Aplikacje w telewizorze, czy konsola dostarcza odpowiednie metadane, więc obraz zwykle jest prawidłowy. W przypadku Windows 11 Microsoft miał udostępnić narzędzie do kalibracji HDR w trybie Gry. 

MatiJ_0-1691584652296.png

Zerknij w opcjach Windowsa, czy taka opcja jest dostępna.

Members_rbKmKZZ
First Poster
Opcje

Korzystałem z tego narzędzia ze sklepu microsoft, kalibracje robilem na tv, przy rozdzielczosci 4k, ale nie zmieniło to za dużo. Nie wiem czy to jest to narzędzie czy powinienem skorzystać z jakiegoś innego?obraz_2023-08-09_145948670.png

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Np. format koloru wyjściowego, czy TV jest ustawiony jako TV czy jako monitor PC itd.
patyczak
Black Belt 
Opcje
Kalibracja jest ostatnią rzeczą którą robisz, jeśli do komputera podłączony jest TV zamiast monitora.
Maciej_Si
First Poster
Opcje

Witam.
Od dwóch lat jestem posiadaczem telewizora QE65QN91AATXXH. Pierwsze 1,5 roku wszystko działało super i byłem bardzo zadowolony, wszystko do czasu którejś aktualizacji z sierpnia 2023.
Wtedy to zaczęły się problemy. Obraz wyświetlany w HDR zaczął być bardzo ciemny, i widać było skoki jasności pomiędzy scenami. Czasem jedno ujęcie było ciemne, potem robiło się jasne, zupełnie jakby ekosensor żył swoim życiem. Oczywiście w ustawieniach wszystkie eko opcje są wyłączone. Tak jest niezależnie od źródła wyświetlającego HDR. Czy to aplikacje typu Disney, Apple, Amazon, czy też przez HDMI. Inne źródła niewyświetlające HDR, np treści HD w wyżej wymienionych aplikacjach, czy dekoder kablówki, tu obraz jest jasny i stabilny.
Efekt jest taki, że obraz z dekodera kablówki jest ładniejszy niż np Avatar wyświetlany na Disney w HDR.
Oczywiście przez ostatnie pół roku kontaktowałem się z serwisem. Telewizor był wielokrotnie resetowany, zarówno przeze mnie jak i zdalnie przez serwis za pomocą menu serwisowego. Efekt jeśli jest, to jest krótkotrwały. Telewizor w końcu trafił do serwisu, została wymieniona płyta główna. Na tej płycie znajdowało się stare oprogramowanie i to sprawiło że obraz był znowu super. Jasny i soczysty. Jednak moje szczęście trwało tylko dzień, bo po tym czasie telewizor znowu sam się zaktualizował (pomimo wyłączonej opcji automatycznej aktualizacji) i obraz HDR znowu zrobił się szary i ponury.
Ostatnio na początku stycznia 2024 pokazała się aktualizacja oprogramowania ale to też nic nie zmieniło.
Czasem są takie dni, że wszystko wydaje się działać super.
Wysyłałem do Samsunga filmy i zdjęcia z opisaną przypadłością, ale od miesiąca już się do mnie nie odzywają a gwarancja kończy się za parę dni.
Od wielu lat mam tylko sprzęt tej marki. Od telewizorów, poprzez telefony, zegarki czy nawet klimatyzację. Ale po tym wszystkim zrezygnowałem z preorderu smartfona galaxy s24 bo chyba straciłem zaufanie do Samsunga. Mój poprzedni telewizor także tej marki był naprawiany na gwarancji 4 razy a i tak umarł zaraz po gwarancji.

Załączam foto, ustawienia jasności na maksa, a jednak prawie nic nie widać (mam stary 11 letni telewizor na którym ta scena wygląda na dużo jaśniejszą.

Czy ktoś z Was miał może podobny problem i wie jak to rozwiązać? Bo już skończyły mi się pomysły.

20231220_190710.jpg

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Maciej_Si  Jak czytam to u ciebie była raz wymieniona płyta główna a piszesz o jakiś 4 naprawach? Czy pisałeś do działu reklamacji Samsung lub zgłaszałeś swój problem do sprzedawcy z tytułu rękojmi?

TenTaki
Helping Hand
Opcje
Jego poprzedni telewizor był naprawiany cztery razy a i tak padł zaraz po gwarancji...
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@TenTaki  napisał(a):
Jego poprzedni telewizor był naprawiany cztery razy a i tak padł zaraz po gwarancji...

Gdzie on to napisał?