Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung OLED 65S95D i AUTO FILMMAKER MODE

(Temat utworzony: 04-12-2024 05:10 PM)
346 Wyświetlenia
Andrzej1984
First Poster
Opcje

Witam,

Jakiś czas temu kupiłem Samsunga 65S95D, jeśli chodzi o sam telewizor to jestem jak najbardziej zadowolony. Natomiast problem polega na tym, że jeśli chcę odpalić jakiś film na Amazon Prime czy Apple Tv+ to włącza się tryb Filmmaker mode. Niezależnie od ustawionego trybu zawsze automatycznie włącza się tryb Filmmaker mode. I tylko tak się dzieje na tych dwóch aplikacjach. Jak włączę coś na Netflixie czy Disney+ to pozostaje ten tryb który sam sobie ustawiłem. Jest to bardzo denerwujące bo obraz w 4K HDR na tym trybie Filmmaker mode jest gorszej jakości. W internecie wyczytałem, że ten tryb Auto Filmmaker mode został wprowadzony przez Amazon i Apple z tego względu iż odzwierciedla najbardzej realistyczny obraz według reżysera danego filmu. Obraz który sam sobie skalibrowałem w trybie Movie przewyższa w każdym aspekcie obraz w trybie Filmmaker mode. Dlatego chciałbym oglądać każdą aplikację we własnym ustawionym trybie. Natomiast nie mogę bo automatycznie się przełącza na ten nieszczęsny tryb.  Moje pytanie brzmi następującą, czy można tren tryb jakoś wyłączyć na stałe, bo przeszukałem wszystkie ustawienia w telewizorze i nic takiego nie znalazłem. 

0 Like
3 Odpowiedzi
Anonymous User
Nie dotyczy
Opcje
on wiąże się z HDR10+ Adaptive, samsung nawet z Amazonem współpracuje w tej kwestii, zobacz czy masz włączony czujnik światła i inne ai co do obrazu, funkcja HDR10+ Adaptive korzysta z czujnika światła, przypuszczam że tu jest problem, ja osobiście wyłączyłem wszystkie automatyczne funkcje - cale to ai, a telewizor faktycznie liga też chcę na niego zmienic
0 Like
Andrzej1984
First Poster
Opcje

No właśnie wszystko mam wyłączone i tryb inteligentny i oszczędzanie energii. Mimo że w tym trybie Filmmaker mode ustawie sobie obraz według własnych kryteriów, to przy następnym filmie włączy się ten tryb i muszę od nowa kalibrować. Tak jakby te aplikację wymuszały ten tryb. No ale sam telewizor jest naprawdę spoko.

0 Like
Anonymous User
Nie dotyczy
Opcje
to dziwne
bo na pewno masz po swojej kalibracji/ustawieniach zastosuj ustawienia dla wszystkich źródeł

ja mam qn95c nie oled ale nie ma tego problemu na Amazonie
ale to chyba dot tylko oled

brakuje pomysłu
0 Like