Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung Q90T - smart pilot i aplikacja smarthings

(Temat utworzony: 26-10-2020 10:15 AM)
2004 Wyświetlenia

Też mam ten problem

NEO__303
Apprentice
Opcje

Witam, chciałbym zapytać o kilka rzeczy. Mam evobox pvr z cyfrowego polsatu i konfiguracja smart pilota przeszła pomyślnie z tym urządzeniem. Wszystko fajnie działało ale na drugi dzień juz nie bylo tak płynnie jak wcześniej. Co drugie albo co trzecie naciśnięcie przycisku zmieniało kanał i zmniejszyła się odleglosc bo dzień wcześniej zmieniało nawet w drugim pokoju. Pomyślałem że może poloze dekoder bliżej telewizora i skonfigurowałem wszystko jeszcze raz i działało jeszcze lepiej niż na samym początku. Kanaly zmieniały się szybciej i odleglosc teraz nie robiła problemu ze zmianą czegokolwiek. Dzisiaj znowu się pogorszyło i wróciło do stanu ze reakcja jest co kilka klikniec i z małej odległości. Jeśli chodzi o TV to wszystko idealnie działa ale w dekoderze tez bylo wszystko ok jak go położyłem bliżej a po nocy sie zepsuło. Co może być przyczyną? Zrobiłem jeszcze sparowanie pilota czyli na 3 sek przytrzymalem przycisk wstecz i play/pause. Na ekranie wyskoczyl komunikat ze nie znaleziono urządzenia z którym ma sie połączyć. To tez mnie trochę zdziwiło. Po kupnie telewizora w ogóle nie parowalem pilota bo od razu działał ale myslalem ze moze sie cos zresetuje jak przeprowadze parowanie ręczne... Kolejne pytanie: czy jest możliwość sterowania urządzeniami przez smarthings? Aplikacja byla juz wgrana, pokazuje urządzenia ale nie da się nic zrobić, nie ma żadnej reakcji na kliknięcie w ikonę urządzenia. Jeśli chodzi o wyświetlanie obrazu z TV na smartfonie to do jakiej odległości to powinno działać? 

Screenshot_20201020-154257_SmartThings.jpg 

Ostatnie pytanie odnośnie tego screenshota. Czy powinny się tutaj wyświetlić wszystkie aplikacje zainstalowane w TV? 

Czekam na jakieś wskazówki.

Pozdrawiam. 

0 Like
45 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@NEO__303  Czy masz najnowszy firmware wer 1402.6 ? Na temat tego dekodera evobox jest sporo tematów.

https://eu.community.samsung.com/t5/forums/searchpage/tab/message?advanced=false&allow_punctuation=f...

0 Like
NEO__303
Apprentice
Opcje
Z tego co widzę mam wersje 1304 gdy daje aktualizuj jest napisane ze to jest najnowsza wersja oprogramowania. Jakbys mogl jeszcze spojrzeć na poniższe pytania i odpowiedzieć byłbym wdzięczny
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Mozesz wykonaćaktulizaje przez pamieć soft masz na tej stronie na samum dole 

https://www.samsung.com/pl/support/model/QE55Q90TATXXH/

Jak to zrobić masz  https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/aktualizacja-oprogramowania-przez-usb/td-p/418856

Najlepiej jest ręcznie dodać dekoder do uniwersalnego pilota.

Jeśli chodzi o SmartThings powinno działać w tej samej sieci WiFi.

U mnie nie pokazują się aplikacje w SmartThings może, dlatego że mam telefon ze średniej półki

0 Like
NEO__303
Apprentice
Opcje
Ok zrobiłem wlasnie aktuakizacje. Powiem tak, dziala teraz tak jakby na port podczerwieni bo jak zasłoniłem reka to juz nie przełączyło kanału. Wczesniej działało nawet z drugiego pokoju przez ścianę. Jesli chodzi o smarthing to nie działa, wszystko jest pod jedna siecią wifi a telefon mam galaxy S9+ W czym moze byc problem?
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@NEO__303, Czy telefon nie jest przypadkiem połączony do sieci 5 GHz, a telewizor do 2.4 GHz ? Zdarzały się przypadki, że mogło to mieć znaczenie. Możesz też na próbę stworzyć router Wi-Fi z innego telefonu, podłączyć do niego oba urządzenia i sprawdzić, czy wtedy udostępnianie zadziała.

NEO__303
Apprentice
Opcje
Telewizor jest podłączony kablem LAN do routera. Telefon jest połączony z tym samym routerem do sieci WiFi 2.4 GHz. Po aktualizacji pokazuje mi juz w smarthings aplikacje telewizora tam gdzie wczesniej byly puste ikony (zdjecie powyżej) ale reszta problemów została. Z pilotem i z tym ze nie mogę z telewizora sterować urządzeniami w smarthings.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@NEO__303  Jest, to nowy TV może pozostaje, poczekać na kolejne aktualizacje na modelach z 2019 roku już wszystko działa i też można sterować poza domem po danych komórkowych.

Screenshot_20201026-233921_SmartThings.jpgScreenshot_20201026-233915_SmartThings.jpg

0 Like
NEO__303
Apprentice
Opcje
No tak tylko dziwi mnie to ze w jeden dzień wszystko działało idealnie. Czy to sie jakos moze resetować co jakis czas? Czy np kabel hdmi moze miec na to wpływ? Z bliskiej odległości i skierowany w stronę dekodera działa ale im dalej i skierowany w inna stronę to coraz gorzej. To samo tyczy się sterowania telefonem, nie działa kazde kliknięcie, tylko czasami trzeba kilka razy powtórzyc żeby się coś zmieniło w dekoderze.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@NEO__303  W linku, jaki ci podałem, wcześniej było pisane, że działa z bliskiej odległości.

Zerknij tutaj https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/poradnik-rozwi%C4%85zywanie-problem%C3%B3w-z-hdmi/td-...

0 Like