Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung Q90T - smart pilot i aplikacja smarthings

(Temat utworzony: 26-10-2020 10:15 AM)
2035 Wyświetlenia

Też mam ten problem

NEO__303
Apprentice
Opcje

Witam, chciałbym zapytać o kilka rzeczy. Mam evobox pvr z cyfrowego polsatu i konfiguracja smart pilota przeszła pomyślnie z tym urządzeniem. Wszystko fajnie działało ale na drugi dzień juz nie bylo tak płynnie jak wcześniej. Co drugie albo co trzecie naciśnięcie przycisku zmieniało kanał i zmniejszyła się odleglosc bo dzień wcześniej zmieniało nawet w drugim pokoju. Pomyślałem że może poloze dekoder bliżej telewizora i skonfigurowałem wszystko jeszcze raz i działało jeszcze lepiej niż na samym początku. Kanaly zmieniały się szybciej i odleglosc teraz nie robiła problemu ze zmianą czegokolwiek. Dzisiaj znowu się pogorszyło i wróciło do stanu ze reakcja jest co kilka klikniec i z małej odległości. Jeśli chodzi o TV to wszystko idealnie działa ale w dekoderze tez bylo wszystko ok jak go położyłem bliżej a po nocy sie zepsuło. Co może być przyczyną? Zrobiłem jeszcze sparowanie pilota czyli na 3 sek przytrzymalem przycisk wstecz i play/pause. Na ekranie wyskoczyl komunikat ze nie znaleziono urządzenia z którym ma sie połączyć. To tez mnie trochę zdziwiło. Po kupnie telewizora w ogóle nie parowalem pilota bo od razu działał ale myslalem ze moze sie cos zresetuje jak przeprowadze parowanie ręczne... Kolejne pytanie: czy jest możliwość sterowania urządzeniami przez smarthings? Aplikacja byla juz wgrana, pokazuje urządzenia ale nie da się nic zrobić, nie ma żadnej reakcji na kliknięcie w ikonę urządzenia. Jeśli chodzi o wyświetlanie obrazu z TV na smartfonie to do jakiej odległości to powinno działać? 

Screenshot_20201020-154257_SmartThings.jpg 

Ostatnie pytanie odnośnie tego screenshota. Czy powinny się tutaj wyświetlić wszystkie aplikacje zainstalowane w TV? 

Czekam na jakieś wskazówki.

Pozdrawiam. 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Może coś więcej napisze kolega @Szewcu72 

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@vdsl2 @NEO__303 niestety nie mam polsatu a canal+. U mnie sterowanie pilotem od tv działa poprawnie. Wyszukiwanie dekodera działa poprawnie. TV go nie gubi. A z poziomu aplikacji Smart Things mogę sterować dekoderem i tv tak samo jak z poziomu pilota.

Dodam tylko, że używam kabla HDMI pozwalającego na pełną i szybką obsługę urządzeń zewnętrznych. 

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
NEO__303
Apprentice
Opcje
@Szewcu72 Dzieki za info. Powiem tak, udalo mi się oddać TV i wymieniłem sobie na ten sam model tylko 65 cali i dzisiaj dotarł. Pierwsza konfiguracja telefonem przebiegła za pierwszym razem pomyslnie. Dekoder tez załapał takze w tej chwili dziala wszystko czy przez pilot czy przez aplikacje z telefonu. Mam nadzieje ze juz tak będzie. Wcześniej jak mialem jeszcze tamten 55 to probowalem z dekoderem i było tak ze w jednym miejscu działał z dużej odległości a w innym juz nie. Najlepiej działał jak byl zaraz pod telewizorem. Nie wiem na czym to polegało ale tak było. Zona zmieniala kanaly a ja chodziłem z dekoderem az znalazłem dobre miejsce :winking-face: Powiedz mi jeszcze jedna rzecz. Po sparowaniu ze sluchawkami buds+ jak otwieram etui wyskakuje komunikat czy chce sie z nimi połączyć jak wybieram ok powinny się od razu połączyć? Na tym jeszcze nie probowalem bo dzisiaj nie mialem juz czasu ale na poprzednim było tak ze klikalem ok i kilka razy sie zdarzyło ze dźwięk byl od razu odtwarzany ale w większości przypadków nie łączyły się od razu, musialem wchodzic na źródło dźwięku - głośniki bluetooth i dopiero tam jak wybierałem polacz to sie łączyły. I potwierdz mi jeszcze czy na pewno nie można sterować urządzeniami w smarthings z poziomu telewizora?
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@NEO__303 w przypadku słuchawek, pierwszeństwo ma u mnie telefon. Co powoduje, że słuchawki po otwarciu etui to właśnie z nim łączą się automatycznie. Komunikat o połączenie do tv pojawia się tylko gdy wyłączę BT w telefonie. Wtedy po potwierdzeniu na tv dźwięk przełącza się na słuchawki. W każdym innym przypadku, aby przełączyć się na słuchawki muszę skorzystać z menu ustawień wyjścia dźwięku w tv, czyli tak jak u ciebie.

Co do sterowania urządzeniami w sieci Smart Things nie pomogę. Mój model nie ma możliwości zainstalowania tej aplikacji. U mnie, na tv, wyświetlają się tylko komunikaty z urządzeń zalogowanych do sieci a połączonych z SF.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Może coś więcej napisz Ci @arapalski o SmartThings ?

0 Like
NEO__303
Apprentice
Opcje
@Szewcu72 a u mnie jest chyba tak ze pierwszeństwo ma urządzenie które łączyło się ze słuchawkami jako ostatnie. Jak dzien wczesniej oglądałem na TV to nie lacza sie od razu z telefonem tylko musze to zrobić ręcznie. Co do komunikatu na TV to klikam OK ale nie łącza się i musze dopiero osobno klikać w dzwiek itd... Nie wiem w czym jest problem. Jeszcze mam jedna kwestie: smart view. Czasami jest tak ze w ogóle nie mogę się połączyć. Dopiero jak wyłącze TV i wlacze na nowo, telefon zaczyna widzieć urządzenie. W czym moze byc problem?
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@NEO__303 u mnie Smart View działa poprawnie, zarówno aplikacja jaki usługa, a nie wiem co miałeś na myśli w swoim poście.

Trzeba również wiedzieć, że Samsung wycofuje się ze wsparcia dla aplikacji, która za jakiś czas zostanie najprawdopodobniej wyłączona, właśnie na rzecz Smart Things.

0 Like
NEO__303
Apprentice
Opcje
@Szewcu72 chodzi mi o aplikacje Smarthings. Tam w prawym górnym rogu jak jesteśmy w opcjach TV klikam na - odbicie lustrzane ekranu smart view. Jesli TV jest dlugo włączony to nie chce się włączyć i wtedy musze wyłączyć i włączyć na nowo zeby zadziałało. Co może być przyczyną?
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@NEO__303 nie jestem wstanie odtworzyć tego błędu więc ciężko mi stwierdzić co jest przyczyną. 🙁

0 Like
NEO__303
Apprentice
Opcje
@Szewcu72 Nie wyskakuje nawet żaden błąd, po prostu jest łączenie z TV i nic się nie zmienia. Zawsze dziala zaraz po włączeniu TV przez jakiś czas a później juz nie chce się połączyć jakby się coś wyłączyło w TV? Nie wiem, dziwne...
0 Like