Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung Q90T - smart pilot i aplikacja smarthings

(Temat utworzony: 26-10-2020 10:15 AM)
2040 Wyświetlenia
NEO__303
Apprentice
Opcje

Witam, chciałbym zapytać o kilka rzeczy. Mam evobox pvr z cyfrowego polsatu i konfiguracja smart pilota przeszła pomyślnie z tym urządzeniem. Wszystko fajnie działało ale na drugi dzień juz nie bylo tak płynnie jak wcześniej. Co drugie albo co trzecie naciśnięcie przycisku zmieniało kanał i zmniejszyła się odleglosc bo dzień wcześniej zmieniało nawet w drugim pokoju. Pomyślałem że może poloze dekoder bliżej telewizora i skonfigurowałem wszystko jeszcze raz i działało jeszcze lepiej niż na samym początku. Kanaly zmieniały się szybciej i odleglosc teraz nie robiła problemu ze zmianą czegokolwiek. Dzisiaj znowu się pogorszyło i wróciło do stanu ze reakcja jest co kilka klikniec i z małej odległości. Jeśli chodzi o TV to wszystko idealnie działa ale w dekoderze tez bylo wszystko ok jak go położyłem bliżej a po nocy sie zepsuło. Co może być przyczyną? Zrobiłem jeszcze sparowanie pilota czyli na 3 sek przytrzymalem przycisk wstecz i play/pause. Na ekranie wyskoczyl komunikat ze nie znaleziono urządzenia z którym ma sie połączyć. To tez mnie trochę zdziwiło. Po kupnie telewizora w ogóle nie parowalem pilota bo od razu działał ale myslalem ze moze sie cos zresetuje jak przeprowadze parowanie ręczne... Kolejne pytanie: czy jest możliwość sterowania urządzeniami przez smarthings? Aplikacja byla juz wgrana, pokazuje urządzenia ale nie da się nic zrobić, nie ma żadnej reakcji na kliknięcie w ikonę urządzenia. Jeśli chodzi o wyświetlanie obrazu z TV na smartfonie to do jakiej odległości to powinno działać? 

Screenshot_20201020-154257_SmartThings.jpg 

Ostatnie pytanie odnośnie tego screenshota. Czy powinny się tutaj wyświetlić wszystkie aplikacje zainstalowane w TV? 

Czekam na jakieś wskazówki.

Pozdrawiam. 

0 Like
NEO__303
Apprentice
Opcje
Test HDMI wyszedl poprawnie. Co do wcześniejszych linków to widzialem ze ktos napisał ze postawił pionowo i działa i później juz nikt nie odpisał. Czyli wszystkim działa tylko z bliskiej odległości ale bez koniecznosci skierowania w stronę portu podczerwieni? Wcześniej pisałeś ze z telefonu mozna sterować nawet poza domem z danych komórkowych? Ja mam taki sam zasieg na telefonie jak i na pilocie.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Nie mam takiego dekodera, żeby to sprawdzić u siebie.

0 Like
NEO__303
Apprentice
Opcje
A jaki masz dekoder i jak u Ciebie działa sterowanie zarowno pilotem jak i telefonem?
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@NEO__303  Na moich dwóch TV QLED Q60RAT i RU7472 działa bez problemu z dekoderami NC+ MEDIABOX+ ADB ITI-3740SX i Polsatu Dekoder HD 5000. Znajomy ma QLED Q70RAT i działa bez problemu z dekoderami NC+ MEDIABOX+ ADB ITI-3740SX i EVOBOX HD

0 Like
NEO__303
Apprentice
Opcje
Dzieki za odpowiedź. Czyli wszystko działa nawet z dalekiej odległości? Pilot jak i aplikacja na telefonie? Sprawdze jeszcze Evobox Lite bo on wyszedł razem z Evobox HD tylko ze do multiroom mozna bylo tylko wersje Lite dobrać.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@NEO__303  Sterowanie samym TV jest przez BT a podłączone urządzenia do TV są sterowane po HDMI.

Aplikacja SmartThings działa po zarejestrowaniu urządzeń na koncie SmartThings wiec możesz, sterować z dowolnego miejsca na przykład jesteś w łodzi a TV i dekoder jest w Poznaniu.

https://account.smartthings.com/login

NEO__303
Apprentice
Opcje
Czyli rozumiem ze aplikacją smarthings w telefonie powinno się sterować bez względu na to gdzie się znajdujesz? U mnie działa to tak ze jak pilot nie lapie z dalszej odległości to tak samo jest z telefonem. Oczywiście caly czas piszemy o dekoderze podlaczonym do TV.
MatiW
Pathfinder
Opcje

Jeżeli sterowanie pilotem uniwersalnym działa Ci tylko z małej odległości to tak samo będzie z aplikacją Smart Things 😐 i jest to kwestia kompatybilności z dekoderem. Inne funkcje jak np. zwiększanie głośności pewnie działają na większy dystans- na pilocie jak i na apce.

NEO__303
Apprentice
Opcje
Zauważyłem jeszcze problem ze smart view. Nie zawsze działa, czasami jest problem z połączeniem sie z telewizorem. Trzeba próbować kilka razy lub wyłączyć telewizor i włączyć jeszcze raz. Tak samo jest z połączeniem słuchawek galaxy buds+ TV nie powinno ich zapamiętać tak samo jak telefon?
0 Like
maniek33
Explorer
Opcje

też mam ten sam problem ze SmartThings

0 Like