Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Przycinanie obrazu podczas oglądania telewizji naziemnej 55mu7042

(Temat utworzony: 17-02-2018 06:24 PM)
5652 Wyświetlenia
suchy06
Explorer
Opcje

Witam. Jestem nowym posiadaczem telewizora samsung 55mu7042. Problem z jakim boryka się telewizor polega na delikatnym przycinaniu obrazu co kilka minut. Wygląda to tak jak przy buforowaniu obrazu podczas oglądania czegoś przez internet. Jest to bardzo irytujące szczególnie w przypadku transmisji sportowych. Podłączona jest telewizja naziemna z kablówki. Dodam, że wcześniej posiadałem 8 letni telewizor samsunga i problemu nie było. Moje podejrzenia padają na wadliwy moduł smart connect. Dodam, że przycinanie obrazu nie występuję przy oglądaniu tv z inncyh źródeł (USB/youtube itp). Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

0 Like
245 Odpowiedzi
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Mam nadzieję, że to właśnie "paraktycznie identyczne" nie robi tak wielkiej różnicy. :winking-face:

Od 32 cali wzwyż, technik przyjeżdża na miejsce.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Waszko80
Pioneer
Opcje

Witam wszystkich. Jestm nowy i chciałem się przywitać :smiling-face:

Od paru dni jestem użytkwnikiem modelu UE55MU6472 na matrycy VA.

Problem rwania wystęuje i u mnie. Najbardziej widoczny oglądając sport w szczególności piłkę nożną.

Karta bezpośrednio wpięta w moduł CI.

W poprzednim tv Sony 40we705c zero problemów.

Niestety u mnie nawet po wyłączeniu AUTO MOTION PLUS nie poleszpa się.

A teraz uwaga bo dociekliwy jestem - rwanie w moim modelu odbywa się REGULARNIE co 90 sekund. Sprawdzone. Na czas nie ma wpływu przełączanie programu, włączanie Smarta itp.

Podejrzewam że u Was to samo. Może to jest jakaś wskazówka skąd ten problem.

Przyznam że trochę rozczarowany jestem samsungiem ale może jakoś razem dojdziemy do rozwiązania tego błedu.

Pozdrawiam.

0 Like
BoniunioBDG
Apprentice
Opcje

Także u mnie wytępuję ten problem i faktycznie tak jak wyżej napisał co 90sek. Posiadam tv kablową UPC i moduł CI+. Próbowałem już przywracanie do ustawień fabrycznych, instalaja nowego softu 1155.1 i dalej to samo. Ustawienia obrazu to Naturalny, czysty obraz cyf wyłączony , local dimming niski , contrast enhancer wyłączony a auto motion plus róźne ustawienia były próbowane i nie pomogło. Nie wie co to może być , może ktoś rozwiązał ten problem ?

Model TV: UE55MU7002T

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Tak się zastanawiam, czy przypadkiem nie dochodzi do jakiś zakłóceń w pracy modułu lub jego poprawnej komunikacji z tv. Wnioskuję po tej regularności przycięć. Jeżeli moduły mają możliwość aktualizacji oprogramowania, sprawdziłbym jeszcze tę ścieżkę.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
suchy06
Explorer
Opcje

Ja zadzwoniłem do serwisu samsunga i połączyli się zdalnie z telewizorem. Oczywiście po testach wyszło że wszystko jest ok. Zresetowali tv do ustawień fabrycznych i dalej jest bez zmian. Najłatwiej obwiniać jest dostawce telewizji, ale po komentarzach widać że u innych problem też występuje. Ja osobiście uważam że coś jest nie tak z modułem one connect. Nie wiem co dalej robić. Problem jest ewidentny, a telewizor wybrałem dla sportu a tu wychodzi że na sporcie najbardziej widać to przycinanie. 

0 Like
Waszko80
Pioneer
Opcje

Na wstępie pewna informacja jeżeli chodzi o Auto Motion Plus. Każde ustawienie poza 1 psuje obraz. Przetestowałem.

Także albo ustawiamy na użytkownik i max 1 albo wyłączamy. Test poniżej:

https://www.youtube.com/watch?v=TVtoxUohG5E

Co do cięcia rzeczywiście to regularne cięcie jest do przemyślenia. Równo co 90 sekund.

Nic nie ma wpływu na zmiane tegop czasu.

Przycięcie TYLKo na programach tv. Youtube itp zero problemów.

Dzisiaj wysłałem do serwisu samsunga email z dokładnym opisem sprawy.

Zobaczymy co napiszą.

Ponieważ mam 30 dni na zwrot lub wymianę tv drąże temat na maxa! Jeżeli nic nie wymyślą to chyba raczej wymienię na SonyKD-55XE7005. Podobno tam MotionFlow XR 200 Hz. I lepszy. Walczymy!

0 Like
BoniunioBDG
Apprentice
Opcje

Sprawdzałem i mam najnowsze oprogramowanie modułu CI+

0 Like
Waszko80
Pioneer
Opcje

U mnie też najnowsze.

Zacznijmy od tego na jakich matrycach się to dzieje? U mnie VA.

Po drugie gdzieś czytałem i nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Być może to jest spowodowane tym że w pewnym momencie telewizor nie wie ile klatek i wraca do porzedniej a za chwilę przyspiuesza żeby nadgonić. Zależy to jaką kamerą kręcone. Ale czemu tak regularnie co 90 sekund ? To dziwne.

Po trzecie zastanawia mnie to że wszyscy powinni mieć tak samo czyli skakać. A po opisie widzę że nie wszyscy. No chyba że ludzie po prostu nie patrzą tak szegółowo jak my i zwalają ten błąd na antenę itp.

Drążymy temat.

0 Like
suchy06
Explorer
Opcje

Waszko80 te przyspieszenie o którym mówisz to tzw. efekt opery mydlanej i można poprawić go ustawieniami auto motion. Ale nie jest to opisywany przez nas przyklad przycinania. Dziwne jest to że występuje to tylko z sygnalu tv. Idąc tym tropem nie jest to wina matrycy. Ja mam 120hz VA. Pytanie czy w każdym egzemplarzu to występuje czy nie. Dodam że nie każdy to zauważa np. moja żona. co nie usprawiedliwia tej wady.  Jakoś moj poprzedni 8 letni samsung nie miał tego problemu. 

0 Like
Waszko80
Pioneer
Opcje

Kobiety ogólnie takie rzeczy słabo widzą :smileyvery-happy:

Ja mam 60Hz VA. Ciekawe czy jest ktoś z takim błędem na IPS?

Jak się wykuruje to podjade do kumpla co tez niedawno kupił ten co ja z IPS.

Ale on mowi ze nie widzi tego. Ale zobaczymy bo pisał ze ma słaby odbiór anteny na dachu to może dlatego.

U mnie regularnie co 90 sekund tak skacze jakby przez około 1-2 sekundy. I non stop.

W poprzednim Sony kdl40w705c też nie było.

Ogólnie tv mi się podoba, obraz fajny... jak nie skacze co 90 sekund.

EDIT: co do Auto Motion Plus. Zrób test z linka co dałem powyżej i powiedz mi od którego poziomu użytkownika masz poszarpane małe kółko (nie mylić z  poświatą). Bo ja już zauważam że nie jest idealne już od 2. Więc to całe AMPlus to jedna wielka ściema.

EDIT 2: jestem dzisiaj po maratonie bajkowym z synem. Polsat, HD 1080i. Zero przycięc, zero skoków. Obraz spokojniejszy, mniej klatek? Może to problem procesora i przetwarzania obrazu?

0 Like