13-12-2017 12:01 AM – ostatnio edytowany 15-04-2019 09:24 AM przez RadekK
Cześc wszystkim,
Nie potrafię zmusić TV do odtwarzania napisów do filmów. Chodzi mi o połączenie DLNA, gdzie na kompie mam udostepnione filmy/muzykę i przez tv moge to odtwarzać. Pliki video się odtwarzają, ale za żadne skarby nie moge dojść do tego jak odpalić napisy. Próbowałem róznych formatów (srt/txt/sub itp), różnej długości nazwy plików, nazwy te same co plik video - nic nie działa. Dodatkowo mam nieaktywne w ogóle menu napisów (ustawienia/ogólne/dostepność/ustawienia napisów) jak i wiekszośc opcji zawartych w tym podmenu. Czy ktoś mógłby mnie oświecić w jaki sposób moge odpalic napisy do filmu?
Dzieki z góry
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
01-01-2019 06:34 PM — edytowano 01-01-2019 06:36 PM
@DonKonNie wiem też jaki ty masz system Windows i router ? U mnie przez router Netgear r7800 śmiga aż miło bez instalacji dodatkowych aplikacji
01-01-2019 06:38 PM
Windows 10, router od upc (ConnectBox), filmy sie odtwarzają, ale napisów (txt, srt, itp) nie łapał. Dopiero przez serwer dlna udało sie odpalić polskie napisy, ale przetestowane tylko na 2 filmach, nie wiem jak to bedzie działać w przyszlosci
01-01-2019 06:55 PM — edytowano 01-01-2019 06:55 PM
@DonKonJak widać ten router (ConnectBox) nie ma DLNA dlatego taki problem. Mój oczywiście ma DLNA
01-01-2019 07:05 PM
czyli podsumowując całą dyskusję można załozyc, że:
- do poprawnego wyświetlania napisów w tv przez sieć potrzebny jest serwer DLNA na kompie lub w routerze (jeśli router obsługuje tą technologie) i w tv nalezy się przez dlna łączyć z udostepnionymi zasobami w sieci.
- napisy nie będą działać po prostu wchodząc na udostępnione w windowsie zasoby i odpalając film z napisami.
jak coś pokićkałem prosze popraw mnie, póki co dzięki wielkie za pomoc :))
01-01-2019 07:15 PM — edytowano 01-01-2019 07:45 PM
@DonKonNic nie ma napisane w instrukcji do twojego routera o DLNA zobacz jak to wygląda u mnie
https://kb.netgear.com/20134/Using-a-NETGEAR-router-as-a-DLNA-UPnP-media-server
Poza tym u mnie dysk jest podłączony do routera i dostęp jest dla każdego urządzenia laptopy czy telefony.
28-04-2021 11:08 PM
No ładnie. Mam rok QE75Q70RAT ... telewizor za spore pieniądze.
Jego zdolność do łączenia się przez DLNA jest dużo gorsza niż TV najpodlejszych marek.
Problem z napisami dokładnie jak piszesz. NIE OBSŁUGJE .SRT po sieci z windowsa 10.
Wsadziłem USB2.0 - co jest bardzo trudne bo telewizor mam przy samej ścianie.
W takiej sytuacji odczytuje napisy.
WSTYD I ŻENADA.
Oczywiście brak sensownego playera innego niż standardowy który odszyfrowuje lepiej napisy zakodowane w pliku np mkv....
CO Z TYM ZROBIĆ?
28-04-2021 11:15 PM
@pkujawa Zapoznaj się z tym tematem.
28-04-2021 11:24 PM
Nie widzę tam odpowiedzi na swój problem. Jest tam coś?
widziałem to wczesniej, ja próbowałem udostępniać z PC z windowsem 10 a nie z NAS, ale nadal po sieci, za routerem.
Jak dla mnie to nie działa. Jestem zaawansowanym userem, i już dla mnie standardem jest że coś co 3 lata temu działało na tanim android TV powinno działać na dobrym TV z 2020.
A nie działa.
Wcisnąłem pendrive to nie dość że otrzymałem te napisy, to ogólnie film pokazuje np miniaturki na przewijaniu itd.
28-04-2021 11:39 PM — edytowano 28-04-2021 11:47 PM
@pkujawa Mam model 43Q60RAT z 2019 roku i napisy działają z DLNA jak z USB bez żadnego problemu. Jak jesteś zaawansowanym userem to myślę, że nie masz problemu z dodanie w innym formacie napisów.
Zerknij na stronę 157.
29-04-2021 07:55 AM
Trochę już przez netfliksy i inne hbo odszedłem od tego problemu, ale z tego co pamiętam, to go rozwiązałem. I rozchodziło się o konkretny sposób kodowania napisów: nie format pliku, ale konkrteny sposób kodowania w dowolnym formacie. Nie podam Ci gotowego rozwiązania, bo zwyczajnie nie pamietam, o który element tam chodziło, ale finalnie przed wrzuceniem przepuszczałem pobrane napisy przez jakiś prosty konwerter napisów, który z automatu trafiał w to, co trzeba. I tak sobie radziłem. Więc zrób testy, tych parametrów nie ma tak dużo, a na 100% gdzieś jest to opisane w wymaganiach, bo trafiłem na takie info.
Sorry, że bez detali, ale masz pole do działania i powinno się udać po praru próbach.