Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Problem z odtwarzaniem napisów UE55MU8002T

(Temat utworzony: 13-12-2017 12:01 AM)
15677 Wyświetlenia
DonKon
Journeyman
Opcje

Cześc wszystkim,

Nie potrafię zmusić TV do odtwarzania napisów do filmów. Chodzi mi o połączenie DLNA, gdzie na kompie mam udostepnione filmy/muzykę i przez tv moge to odtwarzać. Pliki video się odtwarzają, ale za żadne skarby nie moge dojść do tego jak odpalić napisy. Próbowałem róznych formatów (srt/txt/sub itp), różnej długości nazwy plików, nazwy te same co plik video - nic nie działa. Dodatkowo mam nieaktywne w ogóle menu napisów (ustawienia/ogólne/dostepność/ustawienia napisów) jak i wiekszośc opcji zawartych w tym podmenu. Czy ktoś mógłby mnie oświecić w jaki sposób moge odpalic napisy do filmu?

Dzieki z góry :smiling-face:

0 Like
Przejdź do rozwiązania
29 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@DonKonNie wiem też jaki ty masz  system Windows i router ? U mnie przez router Netgear r7800 śmiga aż miło bez instalacji dodatkowych aplikacji 

0 Like
DonKon
Journeyman
Opcje

Windows 10, router od upc (ConnectBox), filmy sie odtwarzają, ale napisów (txt, srt, itp) nie łapał. Dopiero przez serwer dlna udało sie odpalić polskie napisy, ale przetestowane tylko na 2 filmach, nie wiem jak to bedzie działać w przyszlosci :winking-face:

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@DonKonJak widać ten router (ConnectBox) nie ma DLNA dlatego taki problem. Mój oczywiście ma DLNA

DonKon
Journeyman
Opcje

czyli podsumowując całą dyskusję można załozyc, że:

- do poprawnego wyświetlania napisów w tv przez sieć potrzebny jest serwer DLNA na kompie lub w routerze (jeśli router obsługuje tą technologie) i w tv nalezy się przez dlna łączyć z udostepnionymi zasobami w sieci.

- napisy nie będą działać po prostu wchodząc na udostępnione w windowsie zasoby i odpalając film z napisami.

jak coś pokićkałem prosze popraw mnie, póki co dzięki wielkie za pomoc :))

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@DonKonNic nie ma napisane w instrukcji do twojego routera o DLNA zobacz jak to wygląda u mnie

https://kb.netgear.com/20134/Using-a-NETGEAR-router-as-a-DLNA-UPnP-media-server

Poza tym u mnie dysk jest podłączony do routera i dostęp jest dla każdego urządzenia laptopy czy telefony.

pkujawa
First Poster
Opcje

No ładnie. Mam rok QE75Q70RAT ... telewizor za spore pieniądze.

Jego zdolność do łączenia się przez DLNA jest dużo gorsza niż TV najpodlejszych marek.

Problem z napisami dokładnie jak piszesz. NIE OBSŁUGJE .SRT po sieci z windowsa 10.

Wsadziłem USB2.0 - co jest bardzo trudne bo telewizor mam przy samej ścianie.

W takiej sytuacji odczytuje napisy.

WSTYD I ŻENADA.

Oczywiście brak sensownego playera innego niż standardowy który odszyfrowuje lepiej napisy zakodowane w pliku np mkv....

CO Z TYM ZROBIĆ?

0 Like
pkujawa
First Poster
Opcje

Nie widzę tam odpowiedzi na swój problem. Jest tam coś?

widziałem to wczesniej, ja próbowałem udostępniać z PC z windowsem 10 a nie z NAS, ale nadal po sieci, za routerem.

Jak dla mnie to nie działa. Jestem zaawansowanym userem, i już dla mnie standardem jest że coś co 3 lata temu działało na tanim android TV powinno działać na dobrym TV z 2020.

A nie działa.

Wcisnąłem pendrive to nie dość że otrzymałem te napisy, to ogólnie film pokazuje np miniaturki na przewijaniu itd. 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@pkujawa  Mam model 43Q60RAT z 2019 roku i napisy działają z DLNA jak z USB bez żadnego problemu. Jak jesteś  zaawansowanym userem to myślę, że nie masz problemu z dodanie w innym formacie napisów.

Zerknij na stronę 157.

https://downloadcenter.samsung.com/content/UM/202102/20210217131938382/MUSDVBEUR-3.0.6_EM_MUSE_EU_PO...

falken
Journeyman
Opcje

Trochę już przez netfliksy i inne hbo odszedłem od tego problemu, ale z tego co pamiętam, to go rozwiązałem. I rozchodziło się o konkretny sposób kodowania napisów: nie format pliku, ale konkrteny sposób kodowania w dowolnym formacie. Nie podam Ci gotowego rozwiązania, bo zwyczajnie nie pamietam, o który element tam chodziło, ale finalnie przed wrzuceniem przepuszczałem pobrane napisy przez jakiś prosty konwerter napisów, który z automatu trafiał w to, co trzeba. I tak sobie radziłem. Więc zrób testy, tych parametrów nie ma tak dużo, a na 100% gdzieś jest to opisane w wymaganiach, bo trafiłem na takie info. 

Sorry, że bez detali, ale masz pole do działania i powinno się udać po praru próbach. 

0 Like