Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak możliwości korzystania z funkcji SMART TV - problem z warunkami korzystania i zasadami ochrony prywatności

(Temat utworzony: 15-07-2017 10:22 AM)
115305 Wyświetlenia
Loku
Apprentice
Opcje

Witam,

Zakupiłem jakiś czas temu telewizor Samsung UE55MU8002T. Od kilku dni próbuję połączyć swój telewizor z Internetem. Początkowo próbowałem za pomocą Wi-Fi, następnie podłączyłem urządzenie do routera za pomocą kalba Ethernet. W obu przypadkach telewzor wyświetlał komunikat o dostępie Internetu. Niestety przed skorzytaniem z aplikacji muszę zaakaceptować 'Warunki korzytania, zasady ochrony prywatnośi", które telewizor bezskutecznie próbuje pobrać. Po nieudanej próbie na ekranie pojawia się komunikat o treści: "Wystąpiły problemy. Zwróć się po pomoc do firmy Samsung (kod komunikatu: 0-1)". W związku z czym nie jestem w stanie korzystać z aplikacji. Taki stan rzeczy utrzymuje się już kolejny dzień.

Czy ktoś oreintuje się jak rozwiązać ten problem?

46 Odpowiedzi
DamianT
Pioneer
Opcje

Witaj @Loku

Opisana przez Ciebie sytuacja może mieć związek z zabezpieczeniami, jakie są na routerze. W danym przypadku warto dokonać zmian ustawień serwera DNS proszę o wejście do:

Menu -> Sieć -> Stan Sieci

Następnie w zakładce "Ustaw. IP" należy zmienić rubrykę "Ustaw. DNS" z "Uzyskaj automatycznie" na "Wprowadź ręcznie" i następnie wprowadź"8.8.8.8" w zakładce "Serwer DNS".

Ewentualnie, można jeszcze przywrócić ustawienia fabryczne. Dana procedura jest możliwa do wykonania poprzez wejście do:

Menu -> Pomoc techniczna -> Diagnostyka -> Resetuj

Po wybraniu tej opcji należy wpisać kod PIN. Jeżeli kod nie był zmieniany, będzie to 0000. Po wykonaniu tej czynności telewizor wyłączy się i uruchomi ponownie. Następnie sprawdź proszę zachowanie telewizora przy pobieraniu warunków.

Natomiast jeśli reset telewizora nie pomoże, należy sprawdzić ustawienia zabezpieczeń routera. Dodatkowo, polecam sprawdzenie działania telewizora na innym routerze. Ewentualnie, jeśli masz możliwość, stwórz proszę Hotspot WiFi z telefonu komórkowego, oraz udostępnij w taki sposób internet z telefonu na telewizor, celem sprawdzenia, czy na innym, stworzonym routerze telewizor będzie w stanie połączyć się w sposób poprawny. Jeśli połączenie na innym routerze będzie dostępne, winę za brak połączenia mogą ponosić ustawienia zabezpieczeń na routerze. Dodatkowo, operator powinien odblokować na routerze porty: 80, 443, 445. Dane porty służą do komunikacji między routerem, a urządzeniem zewnętrznym (w tym przypadku TV), w celu udostępniania internetu.

Jeżeli jednak wszystkie powyżej zalecone rozwiązania nie pomogą, podejmij kontakt z infolinią Samsung pod numerem 22 607 93 33, w celu umówienia usługi Zarządzania Zdalnego. Po umówieniu danej usługi, konsultant oddzwoni oraz sprawdzi działanie telewizora. Po kontakcie telefonicznym zostaniesz poproszony o wejście do:

Menu -> Pomoc Techniczna -> Zarządzanie Zdalne

Po wejściu w daną zakładkę pojawi się kod PIN, który należy podać konsultantowi. Wtedy konsultant połączy się z telewizorem zdalnie za pomocą specjalnego narzędzia diagnostycznego, które umożliwi sprawdzenie urządzenia.

0 Like
Loku
Apprentice
Opcje

Dziękuję za odpowiedź. Niesety nie mam w tej chwili innego routera aby sprawdzić czy to pomoże. Dodatkowo dostawcą mojego internetu jest Vectra S.A., a nie dają oni wielu możliwości ingerowania w ustawienia routera...  Skontaktowałem się z Vectrą w celu sprawdzenia czy wymienione przez Ciebie porty są w rzeczywistości zablokowane, jednak wciąż oczekuję na odpowiedź.
Spróbowałem natomiast wszystkich innych opisanych przez Ciebie kroków. Zmieniałem DNS zgodnie z zaleceniami, restetowałem telwizor do ustawień fabrycznych, resetowałem ustawienia Smart Hub, dodatkowo zainstalowałem aktualizację oprogramowania przy pomocy pamięci flash. Nic nie pomogło.

Co więcej zgodnie z zaleceniami próbowałem udostępnić internet za pośrednictwem telefonu koórkowego, mimo prób na kilku różych telefonach telewizor wciąż zachowywał się w ten sam sposób. Także zastanawiam się czy to w rzeczywistości jest wina ustawień routera.

Poza tym opcja pomocy poprzez zdalne zarządanie raczej nie wchodzi w grę ponieważ nie mogę aktywować tej opcji na swoim telewizorze do chwili, aż zaakceptuję "warunki korzytania z usług".

0 Like
DamianT
Pioneer
Opcje
Kurcze, bardzo nietypowa sytuacja. 😕

Jeżeli telewizor w ogóle nie chce się połączyć z żadną z sieci Wi-Fi (nawet z tymi, które są stworzone z telefonu), to myślę, że warto skontaktować się z infolinią Samsung pod numerem (22) 607 93 33, w celu zamówienia techników na miejsce, którzy sprawdzą dokładnie przyczynę błędnego zachowania telewizora.
0 Like
seba600
First Poster
Opcje

Witam, parę dni temu zakupiłem 55MU7042T, podobny problem z aplikacjami. Internet jest ale aplikacje nie działają, tylko youtube ok.

0 Like
Loku
Apprentice
Opcje

Niestety mój przypadek był zupełnie inny. Nie działały mi żadne funkcje "Smart". W moim przypadku okazało się, że jest problem z płytą główną telewizora. Konieczna była interwencja serwisanta. Po wszystkim problem minął.

0 Like
seba600
First Poster
Opcje

Witam, resetowanie zdalne, internet z komórki, zmiana dns nic nie daje. Pozostaje tylko serwis.

Pzdr...

0 Like
Loku
Apprentice
Opcje

Spróbuj napisać maila do Samsunga. To sprawny sposób komunikacji. Prawdopodobnie spróbują się zdalnie połączyć z Twoim telewizorem. Jeśli to nie pomoże to umówią seriws.

0 Like
Gelus12
First Poster
Opcje
Witam
mam podobny problem, jedynym urządzeniem jakie sprawia problemy to Samsung... a miałem Samsunga za porządną firmę....
Nie piszę tego na wiatr - moja walka z netem liczy się już w roboczo-dniach i bez widocznych efektów. porty są otwarte, problem localhost rozwiązany... ale stale bez efektów. Planuję wykupić Netfliksa w przyszłym miesiącu, ale ten sprzęt nie chce się poddać.
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
A zapytam się o aktualność oprogramowania w telewizorze. Tylko nie chodzi mi o to, że telewizor wyświetli info, ze jest aktualne. Trzeba porównać wersję w tv z tą dostępną na stronie wsparcia danego modelu. Niestety @Gelus12 nie napisałeś jaki masz model, a to nie ułatwia w podpowiedziach przy rozwiązywaniu problemów. Sprawdź oprogramowanie, ewentualnie zaktualizuj.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like