07-09-2017 10:30 PM – ostatnio edytowany 15-04-2019 08:17 AM przez RadekK
Zauważyłem, że praktycznie większość materiałów, które chce włączyć... nie działa. Jakieś randomowe, pokazowe, proste filmiki FHD ładują się poprawnie w kilka sekund i automatycznie się odtwarzają, a kilkuminutowe 4K, czy inne klipy nie działają - cały czas kręci się kółeczko ładowania na czarnym tle. Nie ma znaczenia, czy utwór ma 2 minuty, czy 10.
Generalnie chodzi o to, że pokaźnej ilości filmów zwyczajnie nie mogę włączyć, bo efekt jest taki, że cały czas jakby trwa przygotowanie do buforowania. Czy ktoś wie, jak rozwiązać problem?
TV: Samsung UE55KS9000
Wersja oprogramowania: 1201
Internet: 10 Mb/s
PS
Próbowałem z adresami DNS na wszelki wypadek, ale nic to nie zmienia. W końcu część filmików działa prawidłowo.
PS2
Netflix działa prawidłowo.
07-10-2017 07:45 AM
Ja mam ten sam problem z KS 7000, router od telewizora ok. 7m inne urządzenia bez problemu funkcjonują a tv a konkretnie YT zacina się, reset nic nie pomógł czytałem żeby router przybliżyć max ,niestety nie mam takiej możliwości. Co radzicie?
09-10-2017 04:30 PM
Odtwarzanie treści UHD wymaga znacznie lepszych warunków sieciowych niż FHD. Jakość obrazu jest czterokrotnie większa. Prędkość zalecana to minimum 20Mb/s. Należy pamiętać, że większość routerów rozprowadza sieć z zachowaniem maksymalnej prędkości do 5m, więc przy odległościach większych może znacznie spadać prędkość transmisji. Polecam stosowanie sieci w paśmie 5GHz, gdyż jest dwa razy szybsza od standardowej 2,4GHz (minus, to że radzi sobie słabiej z przeszkodami). Kolejna zaleta to fakt, że jest rzadziej używana, więc jest mniejsza szansa na nakładanie się kanałów z sąsiednimi sieciami.
Gdy kilka urządzeń potrzebuje komunikować się poprzez jeden kanał, muszą to robić na zmianę, aby uniknąć zderzenia danych. To oznacza, że im więcej urządzeń tym mniejsza prędkość komunikacji. Gdy np. router sąsiada używa tego samego kanału jak nasz, to oznacza, że musimy dzielić się tym kanałem. Im więcej urządzeń pracujących na jednym kanale tym mniejszy bitrate dla tych urządzeń, co znacznie wpływa na jakość odtwarzania, nawet gdy od operatora mamy więcej niż 20Mb/s.
Jest aplikacja WiFi Analyzer, która pomoże znaleźć najkorzystniejszy kanał dla naszego pasma (im większa liczba gwiazdek tym lepszy kanał). Zdecydowanie polecam za jej pomocą sprawdzić swoje środowisko sieciowe. Możliwość zmiany kanału zależy już od zaawansowania routera. Znaczna część routerów pozwala na automatyczny wybór kanałów radiowych. W takich urządzeniach wystarczy zrestartować router, aby rozpoczął pracę na zupełnie nowej częstotliwości. Funkcja ta określana jest jako DFS (Dynamic Frequency Selection) lub DFC (Dynamic Frequency Channel). Pomaga ona rozwiązać problem bez konieczności modyfikacji konfiguracji urządzenia. Nie wszystkie urządzenia to potrafią. Możemy wtedy zrobić to w trybie manualnym (odsyłam do jego instrukcji).
Rozumiem, że DNS zmienialiście na Google, czyli 8.8.8.8. To dobry krok, aby poprawić odtwarzanie np. z YouTube. Generalnie jest wiele czynników sieciowych, które mają wpływ na jakość odtwarzania treści w wysokiej rozdzielczości.
12-10-2017 02:14 PM
Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem różnicę między FHD i 4K, ale problemem jest właśnie losowość w odtwarzaniu materiałów, czyli np. zupełnie nieintersujący mnie filmik 4K o długości 3:51 min ładuje i odtwarza się bez problemu, a inny materiał 4K o długości przykładowo 48 sekund nie ładuje się wcale. Jeśli chodzi o kwestie sieciowe, to - jak ślepy koń przed zawodami jeździeckimi - nie widzę przeszkód. Brak jakichkolwiek sieci bezprzewodowych poza moją. Korzystałem z częstotliwości 5 GHz, ale już nawet przełączyłem się na kabel. Router stoi około 10 cm od telewizora. Zweryfikuję ponownie ustawienia DNS.
28-11-2017 08:18 PM
W moim przypadku aplikacja YT również nie działa pomimo iż TV ma połączenie ethernet a prędkość to 70Mb/s
Model UE55KU65
29-11-2017 02:54 PM – ostatnio edytowany 30-11-2017 09:06 AM przez Michal_P
Cześć @duch231
W Twoim przypadku spróbuj przeinstalować aplikację, sprawdź aktualizacje i zresetuj SmartHuba.