29-12-2021 03:24 PM
Cześć.
Mam problem z w/w telewizorem, w trakcie oglądania telewizji nagle znikł dźwięk i obraz, i zaczął wyświetlać kolorowe "szlaczki" na białym tle (Zdjęcie w załaczniku). Może ktoś już spotkał się z taką sytuacją i zna rozwiązanie problemu. Pozdrawiam.
28-10-2023 01:23 PM — edytowano 28-10-2023 01:26 PM
Cześć.
Od pewnego czasu, mam problem z telewizorem Samsung UE50JU6800. Problem polega na tym, że po włączeniu telewizor działa kilka, kilkadziesiąt sekund, a czasem około 2 minut ekran nagle robi się czarny, a dźwięk także przestaje działać. Co najważniejsze, sam ekran działa, bo po próbie przełączenia kanału, numer z opisem stacji jest wyświetlany, ale bez sygnału - bez względu na oglądany kanał. Funkcje Smart bezpośrednio po usterce działają - można uruchamiać aplikacje, YouTube działa. Natomiast cześć telewizyjna nie działa. Po wyłączeniu i uruchomieniu, obraz i dźwięk ponownie działają. I zazwyczaj takich wyłączeń jest seria 3, 4 na raz.
Wszystkie poradniki w internecie wskazują na problem z HDMI, co w moim przypadku nie ma miejsca, ponieważ ja używam modułu CAM + karty od Ineii i sygnał dekodowany jest w telewizorze - telewizor połączony jest tylko kablem koncentrycznym (antenowym) bezpośrednio z modemu.
Moduł CAM jak i samą kartę wyciągałem/podłączałem ponownie. Modem oczywiście restartowany nie raz. Ustawienia fabryczne telewizora wykonane, firmware najnowszy.
Są dni, że usterka nie pojawia się w ogóle, a są dni, że 3, 4 razy na raz to minimum.
Jest na to jakiś sposób? Czy raczej pod jakimś układem BGA puściła kulka i kontaktuje dobrze dopiero po nagrzaniu płyty?
Pozdrawiam
28-10-2023 02:50 PM
@Mikesz81 Na forum nikt Ci nie pomoże pozostaje serwis. Nie wiem czy są dostępne części do modelu z 2015 roku.
Autoryzowane Centra Serwisowe
https://www.samsung.com/pl/support/service-center/
28-10-2023 04:06 PM
28-10-2023 09:16 PM
Dobry wieczór.
Rozumiem, że zewnętrzy sprzęt (czyt. inny telewizor) miałbym podłączyć do modemu pomijając ten wadliwy, aby zweryfikować, czy sygnał jest stabilny, tak?
Spróbuję to wykonać mając dostęp do innego telewizora, jednakże problem dotyczy tylko części "telewizyjnej" - mam tu na myśli część tunerową. W trakcie usterki, wszystkie inne funkcje działają, po menu można się poruszać, część smart działa w 100%.
Podejrzane, jest to, że po kilku takich wyłączeniach/włączeniach, problem ustępuje, a powraca, gdy telewizor jest wyłączony dłuższy czas (1h, 2h). Obawiam się, że to może być jakiś element który nie trzyma parametrów, jednakże do opisania tego na forum skłoniła mnie duża ilość podobnych przypadków opisywanych w internecie i pomyślałem, że jest na to jakaś solucja.
Pozdrawiam
28-10-2023 09:21 PM
@Mikesz81, bardziej chodzi o to, żeby sprawdzić nie na module CAM (najlepiej go odpiąć), a np. podłączając pendrive i wtedy przetestować, jak się zachowa TV.
28-10-2023 10:58 PM
29-10-2023 08:50 PM
Hej,
zrobiłem kilka testów i...
ponieważ nie posiadam zewnętrznego dekodera, zrobiłem pierwszy test usuwając całkowicie moduł CAM - chwilę po włączeniu telewizor działał typowo, czyli tym razem wyświetlał kanały niekodowane. Po kilkunastu sekundach usterka się ujawniła. Czyli sam moduł CAM tu nie stanowi problemu. Ale...
podłączyłem kamerę do HDMI1, wyłączyłem TV na około 1h. Po włączeniu ponownie TV i kamery w trybie odtwarzania, obraz i dźwięk także zniknęły po około 1 minucie. Czyli dotyczy to wszystkich źródeł, a ujawniało mi się to do tej pory na źródle TV (wejście koncentryczne), bo z takiego korzystałem i taką miałem konfiguracje.
Co jeszcze jest ciekawe - zauważyłem, że aby zniwelować tymczasowo usterkę, co do tej pory robiłem wyłączeniem i ponownym włączeniem, to nie trzeba tego robić, a wystarczy ponownie wybrać źródło, nawet to samo na którym było ustawione. Czyli jeszcze raz na pilocie Source -> HDMI1 i ponownie łapie sygnał.
Pozdrawiam
29-10-2023 09:37 PM
@vdsl2, @_Technik_, co myślicie? Moim zdaniem konieczny będzie serwis zgodnie z tym, co wcześniej pisał @vdsl2.
29-10-2023 09:43 PM
@OleksiiA Dokładnie tak jak napisałem wcześniej bez serwisu się nie obędzie.