Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pproblem z rozmytym obrazem

(Temat utworzony: 04-07-2021 12:19 PM)
13556 Wyświetlenia
KAMIL8
Apprentice
Opcje

Witam, 

Czy miał ktoś problem z rozmazanym obrazem w telewizorze QE55Q80TAT, chodzi mi o scenę w której kamera wykonuje gwałtowny ruch i rozmazują się dane pokazywane np podczas wyścigów f1. Przykład poniżej. Zerknijcie na tabele wyników i poświata po prawej stronie. 

20210704_114825.jpg

0 Like
126 Odpowiedzi
sztygar
Student
Opcje

Cześć, może pomożecie mi w dwóch tematach?

#Q80A

1. Podczas włączania urządzenia od razu pojawia się ekran z wyszukiwaniem aktualizacji. Co ciekawe w ustawieniach tego tv aktualizacja automatyczna jest wyłączona. Dlaczego zatem pojawia się ten ekran dosłownie za każdym uruchomieniem tego tv?
2. Druga sprawa to czy jest to poprawna sytuacja, w której dynamiczna scena, np. mecz piłkarski lub film gdzie praca kamery jest szybka powoduje że obraz nie jest płynny a szarpany? Ustawienie wyrazistości ruchu w jakimkolwiek wariancie nic nie zmienia w tej sytuacji. Mój stary model tv F6400 w porównaniu z tym modelem radził sobie bez porównania lepiej.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

1.Czy nie masz włożonej pamięci USB z aktualizacją oprogramowania?

2. Tu masz odpowiedz na drugie pytanie

https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/problem-z-obrazem-w-telewizorze-qe50qn91aat/m-p/47271...

patyczak
Black Belt 
Opcje
1. Włącz automatyczną aktualizację.
2. Wyłącz "ulepszacze" typu "Tryb inteligentny, Wyraźny ruch, Contrast Enhancer". Generalnie, wszystkie te pseudo ulepszacze źle wpływają na komfort oglądania, choć są osoby, które nie wyobrażają sobie TV bez nich😃 Ty widocznie do nich nie należysz 😉
kulmar
First Poster
Opcje

Witam,

Mój QE55QN91AAT słabo radzi sobie przy dynamicznych scenach jak mecze piłki nożnej czy filmy z dynamicznymi scenami walki.

Przykładowo w sporcie czasem pojawiają się dziwne artefakty wokół głowy piłkarza przy zbliżeniach. Logo stacji przy szybkim ruchu kamery potrafi się jakby sklonować - obok logo na chwilę pojawia się fragment logo. 

W filmach (stream z HBO w 4K) zauważyłem np. takie błędy, że przy szybkim ruchu kamery nieduże przedmioty jak łuki łuczników znikają, rozmywają się. 

Próbowałem już różnych ustawień wyrazistości obrazu (redukcja rozmycia, drgań, wyraźny ruch led) i nie udało mi się tego wyeliminować. Czy jest to przypadłość tego modelu czy jednak da się coś z tym zrobić?

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@kulmar, poczytaj ten wątek w tym ostatni post @patyczak.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

patyczak
Black Belt 
Opcje
Wyłącz wszystkie "ulepszacze" typu redukcja rozmycia, redukcja szumów itp. Zobacz jak będzie wyglądał obraz w trybie "Tryb filmowy" i "Tryb Filmmaker Mode". Wyłącz jakieś inteligentne skalowanie. I daj znać jak poszło 🙂
patyczak
Black Belt 
Opcje
Konsola uruchamia osobny Tryb Gra, to są całkiem inne ustawienia. Widzę, że masz te same ustawienia do wszystkich źródeł. Każde źródło powinno mieć inne ustawienia, dla filmów inne, dla telewizji, która nadaje 1080i inne,itd.
0 Like
kulmar
First Poster
Opcje

W trybie filmowym ostrość jest na zero, przez co obraz z dekodera telewizji jest bardzo nieostry. Może ktoś z Was poradzi jakie ustawienia TV są najlepsze pod dekoder UPC Horizon? 

Powyłączałem teraz większość ulepszaczy obrazu i będę testował. 

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Pisałem wcześniej, że dla każdego źródła powinieneś mieć inne ustawienia. Tryb Filmowy czy Filmmaker Mode, nie nadaje się do oglądania programów telewizyjnych.
Tu masz niektóre ustawienia, co prawda do qn90a, ale istota się nie zmienia.
https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/qn90a-qled
MightyArti
Pathfinder
Opcje

Witam,

Mam tv QE65QN85BAT i problem z dynamicznymi scenami podczas oglądania meczy piłki nożnej. Pojawiają się smugi i rozmycie... Czy ktoś miał taki problem i się z nim uporał? Czy to kwestia ustawień? jeśli tak to jakich? Próbowałem wielu kombinacji...

a może problem z elektroniką mojego modelu?!?

Z góry dziękuję za pomoc

20221025_225457.jpg20221025_225505.jpg20221025_225514.jpg20221025_225524.jpg

0 Like