Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pproblem z rozmytym obrazem

(Temat utworzony: 04-07-2021 12:19 PM)
13558 Wyświetlenia
KAMIL8
Apprentice
Opcje

Witam, 

Czy miał ktoś problem z rozmazanym obrazem w telewizorze QE55Q80TAT, chodzi mi o scenę w której kamera wykonuje gwałtowny ruch i rozmazują się dane pokazywane np podczas wyścigów f1. Przykład poniżej. Zerknijcie na tabele wyników i poświata po prawej stronie. 

20210704_114825.jpg

0 Like
126 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@KAMIL8  Czy masz już najnowszy firmware wersji 2014.1?

https://www.samsung.com/pl/support/model/QE55Q80TATXXH/#downloads

patyczak
Black Belt 
Opcje
Wyłącz w ustawieniach obrazu wszelkie upłynniacze typu "redukcja szumów, TruMotion" i inne takie. To największe zło i przy ustawieniach obrazu, powinny być wyłączane jako pierwsze.
0 Like
KAMIL8
Apprentice
Opcje

firmware mam 2014 bez 1 ale przy próbie instalacji oprogramowania pobranego z przesłanego linku otrzymuje inforacje ze system jest aktualny 

0 Like
KAMIL8
Apprentice
Opcje

Wyłączyłem wyrazistość obrazu Pomogło na rozmazy ale wydaje mi się że obraz stał się teraz  mniej ostry. 

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Akurat to zmień na ustawienia użytkownika, następnie zminimalizuj Redukcję rozmycia, Redukcję drgań i wyłącz największe zło- Redukcję szumu. Jeśli Ci coś nie będzie pasować w obrazie, wtedy możesz sobie ustawiać tak, aż będzie ok. Wszystkie te ustawienia Auto są do albo wyłączenia, albo do skorygowania. Powodzenia 👍
0 Like
arecky
Apprentice
Opcje

Cześć. Mam podobny problem z tv jak KAMIL8. Najnowsze oprogramowanie. Reset telewizora przez konsultanta online. Nic nie pomaga. Jedynie całkowite wyłączenie redukcji rozmycia niweluje problem. Niestety obraz wtedy nie jest ostry i nie da się czytać napisów na paskach programów informacyjnych. Czy ktoś może zna rozwiązanie problemu?

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@arecky, problem występuje tylko na jakimś konkretnym źródle, na przykład telewizyjnym, czy na wszystkich — telewizja, aplikacje typu YT, Netfix, filmiki z nośników pamięci, przeglądarka?

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

arecky
Apprentice
Opcje

Nie korzystam z nośników pamięci. Problem występuje na dekoderach polsatu, canal+, YT.

Nie ma znaczenia czy mecz jest w hd czy na przykład leci na kanale Canal+ 4k.Najgorzej jest podczas meczu w 4k jeśli zawodnicy mają białe koszulki. Przy dynamicznej scenie występuje takie śnieżenie, srebrzenie wokół koszulki. W czasie wyścigów np. F1 tabela z czasami wygląda jak na zdjęci u góry u KAMIL8.

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@arecky, w takim razie, jeśli te same symptomy masz na wszystkich źródłach, a zdalny reset przez konsultanta nie pomógł, to pozostają 2 rzeczy:

1. Odłącz wszystko od TV (dekoder, konsola, dodatkowe głośniki ect.) i sprawdź, na przykład na YT czy Netflixie, czy nadal będzie śnieżyć itd. Jeśli nie, to prawdopodobnie problem jest po stronie któregoś urządzenia zewnętrznego lub kabla (lub też portu — i tu pomoże tylko serwis). Wtedy podłączaj wszystko po kolei i sprawdzaj, w którym momencie sytuacja się zmieni.

2. Jeśli przy odłączonych urządzeniach nadal jest to samo, to pozostaje jedynie zwrócić się do serwisu. Jeśli TV jest na gwarancji, zadzwoń jeszcze raz na Infolinię, tam Cię pokierują. Jeśli po gwarancji, udaj się do serwisu samodzielnie, listę najbliższych punktów serwisowych masz tu: https://www.samsung.com/pl/support/service-center/ 

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.