Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

MU7052 gubi wifi

(Temat utworzony: 16-12-2017 06:47 PM)
12767 Wyświetlenia
Radkovich
Explorer
Opcje

Witam

KIlka dni temu kupiłem ue55mu7052 i do tej pory zauważyłem bardzo irytujący problem. Kilka razy dziennie telewizor rozłącza się z siecią wifi i nie może sie ponownie połączyć, po wejsciu na yt,netflix, hbo go.

Wygląda to tak, że łączy sie z wifi, ale nie ma połączenia z internetem. Oczywiście wszystkie inne urządzenia podłączone w tym czasie do wifi działają bez problemu i nigdy nie było problemów z wifi.

Na rozwiązanie tego problemu pomaga wyłączenie tv na kilka sekund z gniazdka, podpięcie kabla po lan'ie.

Zauważyłem również, że jak podepnę kabel i wybiorę połączenie kablowe, a następnie go odłącze i wybiorę bezprzewodowe to wifi powaraca :/.

Firmware 1151. Router pod telewizorem. Wstępna konfiguracja robiona kilka razy.

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Radkovich
Explorer
Opcje

Przepraszam za odświeżenie tematu, ale problem został rozwiązany.

Wymieniony został stary router (linisys x3000) na nowego netiaspota z Netii i problem z wifi całkowicie zniknął,  mija już miesiąc od zmiany routera i nie ma żadnego problemu z wifi (do tej pory internet działał po kablu).

Tak więć całą winę ponosił router, który nie do końca współpracował z tym telewizorem.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
11 Odpowiedzi
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Przypisz telewizorowi stałe IP na routerze i sprawdź co będzie się działo.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Radkovich
Explorer
Opcje

Tak zrobiłem, będę obserwował.

Na amerykańskim forum samsunga znalazłem temat gdzie ludzie opisują ten sam problem z tym, że innych modeli. Bez rozwiązania :mansad:

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Sprawdź jeszcze, czy posiadasz aktualną wersję oprogramowania tv. Porównaj ją z tą na stronie. http://www.samsung.com/pl/support/model/UE55MU7052TXXH#downloads
Najnowsza to 1151.1

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Radkovich
Explorer
Opcje

Tak, jest aktualna.

0 Like
Radkovich
Explorer
Opcje
No niestety przypisanie stałego ip (dnsy, bramka etc.) w telewizorze nie pomogło i tak się rozłączył. W routerze nie mam opcji przypisania ip dla danego urządzenia. Dziś sprawdzę inny router.
Telewizor oczywiście mogę jeszcze oddać, ale raczej nie zrobię tego bo trafiłem na model z dość równym podświetleniem, gdzie jedyną wada jest to wifi.
W poniedziałek sprobóję zadzwonić na infolinię.

Na forum us kilka osób ma taki sam problem:
https://us.community.samsung.com/t5/forums/v3_1/forumtopicpage/board-id/tv/thread-id/11217/page/1
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Co masz za router, że nie możesz przypisywać stałych IP urządzeniom? Ponadto, pragnę napisać, o czym mało kto tu wypomina, że telewizory mogą domówić połączenia z siecią lub je zrywać, gdy prędkość łącza jest mniejsza lub spada poniżej 1O MB/s .

0 Like
Radkovich
Explorer
Opcje

Linksys x3000 ale za cholerę nie widzę gdzie mogę ustawić stałe ip dla danego urządzenia.

Poważnie tv może zrywać połączenie poniżej 10Mb/s ?

Nigdy nie spotkałem się ani nie słyszałem o urządzeniu które, by zrywało wifi z powodu zbyt niskiego transferu.

W domu mam około 20Mb/s. 

Przecież to zrywanie wifi to oczywisty bug softwarowy po stronie tv :/.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Poważnie, może zrywać a nawet nie chcieć skonfigurować połączenia. I nie jest to mój wymysł, a zapis z instrukcji obsługi (której tak nie lubimy czytać :winking-face: ) i bodajże wyświetla się również przy konfiguracji. Ale tu nie dam sobie ręki uciąć, bo nie pamiętam.
Co do stałych IP, to w linksysach powinno dać się to ustawić w "Assign this IP".

0 Like
Radkovich
Explorer
Opcje

Jednak jest opcja w routerze umożliwiająca przypisane na stałe ip. Jest już ustawione i będe testował. W ciągu kilku dni powinienem wiedzieć czy to pomoże.

0 Like