Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Laptop i dźwięk przez HDMI - QE65LS03AA

(Temat utworzony: 24-10-2022 09:06 AM)
543 Wyświetlenia
Members_gMK839a
Apprentice
Opcje

Cześć, 

Podłączam lapka (WIN 10) do tv QE65LS03AAUXXH po HDMI.

Wszystko śmiga dobrze przy dźwięku "ciągłym", jak np w filmie, ale kiedy dźwięk odzywa się tylko raz na jakiś czas (np. dźwięki systemowe), to zanim go usłyszę jest jakieś 0.5 sekundy ciszy. Można to zaobserwować klikając na pasku głośności w komputerze. Dźwięk już leci, więc nie słyszę pierwszego fragmentu, tv zaczyna go odtwarzać po krótkiej chwili. Kiedy dźwięk się skończy, tv tak jakby "wyłączał go" i potrzebował kolejnych 0.5 sek, żeby ponownie włączyć, kiedy komputer coś zagada.

W przypadku muzyki nie ma to znaczenia, ale w przypadku np nauki języków uniemożliwia w praktyce działanie.

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Members_gMK839a
Apprentice
Opcje

@MatiJ , poczytałem, sprawdziłem kilka rzeczy i podejrzewam sterownik dźwięku (Audio dla wyświetlaczy Intel). Podobny efekt (a w jednym wypadku dokładnie taki sam) mam ze słuchawkami BT i tym lapkiem. Słuchawki mają tryb A (tylko słuchawki) i B (z mikrofonem, konferencyjny). W trybie B chodzi super, w trybie A też jest to magiczne opóźnienie startu. I oczywiście, przypadek nie dotyczy telewizora.

Rozumiem, że kierujemy się dobrymi chęciami, ale konieczność wprowadzania ponownie wszystkich ustawień skutecznie studzi moje chęci resetowania.

Jeszcze jedno. Jeżeli pracuje inne źródło dźwięku (np. jakiś player) i jego głośność ustawiam na zero, to owo opóźnienie "załączenia" nie występuje. To sugeruje problem ze sterami audio. W TV wszystko gra jak powinno.

@MatiJ Dzięki za sprowokowanie refleksji!

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

8 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Members_gMK839a  Cześć 

Zalecam sprawdzić, czy na telewizorze jest najnowsze oprogramowanie. Aby zaktualizować oprogramowanie telewizora, należy przejść do Ustawień>Pomoc techniczna>Aktualizacja oprogramowania.

Anonymous User
Nie dotyczy
Opcje
Możesz też wejść w ustawienia experckie i tam zmienić opóźnienie między ścieżkami audio i wideo
0 Like
Members_gMK839a
Apprentice
Opcje

To nie ta bajka,  to ustawienie dot opóźnienia nie zmienia nic. Dźwięk nie jest opóźniony, tylko wyłączony przez ok 0.5 sek. Włącza się z opóźnieniem, a nie jest opóźniony wzgl. np obrazu.

0 Like
Members_gMK839a
Apprentice
Opcje

Sprawdziłem, oprogramowanie jest aktualne.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Members_gMK839a  dobrze. 

proszę wykonać reset oprogramowania telewizora.

Aby zresetować oprogramowanie telewizora, należy przejść do Ustawień>Ogólne>Resetuj.

Reset oprogramowania telewizora wymaga wprowadzenia kodu PIN. Standardowe kody pin to: 0000, 1111 lub 1234.

Reset oprogramowania telewizora, wiążą się z utratą danych. Warto zapisać ważne ustawienia (tj. loginy do aplikacji, ustawienia kalibracji obrazu czy dźwięku oraz wszystkie istotne dla użytkownika) przed wykonaniem resetów.

Members_gMK839a
Apprentice
Opcje

No to pytania:

1. Po co miałbym to robić, skoro jest najnowsze?

2. Jak można zapisać i załadować ustawienia (no bo chyba nikt nie przewiduje, że kartka i ołówek?)

0 Like
MatiJ
Expert
Opcje

Cześć,

@Members_gMK839a, Reset i aktualizacja to proces, który pozwala zdiagnozować, czy opisana przez ciebie sytuacja rzeczywiście wynika z błędów w telewizorze.

Na stronie Microsoft jest o tym kilka wątków i nie dotyczył on tylko Samsunga, ale też innego producenta. Szukałbym raczej rozwiązań po stronie opóźnień od strony karty graficznej, która ten dźwięk przekazuje. Jeżeli miałbyś dla porównania komputer z innym systemem, to byłoby to bardzo pomocne. U mnie na Windows 7 taki objaw nie występuje.

Rozwiązanie
Members_gMK839a
Apprentice
Opcje

@MatiJ , poczytałem, sprawdziłem kilka rzeczy i podejrzewam sterownik dźwięku (Audio dla wyświetlaczy Intel). Podobny efekt (a w jednym wypadku dokładnie taki sam) mam ze słuchawkami BT i tym lapkiem. Słuchawki mają tryb A (tylko słuchawki) i B (z mikrofonem, konferencyjny). W trybie B chodzi super, w trybie A też jest to magiczne opóźnienie startu. I oczywiście, przypadek nie dotyczy telewizora.

Rozumiem, że kierujemy się dobrymi chęciami, ale konieczność wprowadzania ponownie wszystkich ustawień skutecznie studzi moje chęci resetowania.

Jeszcze jedno. Jeżeli pracuje inne źródło dźwięku (np. jakiś player) i jego głośność ustawiam na zero, to owo opóźnienie "załączenia" nie występuje. To sugeruje problem ze sterami audio. W TV wszystko gra jak powinno.

@MatiJ Dzięki za sprowokowanie refleksji!