Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

EU65RU7102 z soundbarem JBL Bar 3.1

(Temat utworzony: 25-04-2021 02:32 PM)
913 Wyświetlenia
Pwl29
Apprentice
Opcje

Mam problem z połączeniem telewizora EU65RU7102 z soundbare jbl bar 3.1 po hdmi arc. Po podlączeniu tv z soundbarem po hdmi arc i wybraniu w tv wyjscia dzwieku po hdmi na soundbarze od razu wykrywa sygnal i przelacza sie na arc ale nie ma dzwieku. Niestety infolinia nie potrafi pomoc i zwala na brak kompatybilnosci (co brzmi jak żart). Testowałem różne kable. W TV oraz soundbarze zainstalowane najnowsze aktualizacje. Ktoś miał podobny problem?

0 Like
11 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Pwl29  Na forum już mamy podobne tematy z tym soundbar 

https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/65nu8002-arc-i-jbl-bar-3-1/m-p/1020880

Jeśli nie ma dźwięku przez HDMI ARC to trzeba jeszcze podłączyć kabel optyczny.

Pwl29
Apprentice
Opcje

Wiem, czytałem. Jednak rozwiązania problemu brak. Podłączenie przez kabel optyczny to ostateczność. Chciałbym skorzystać z podłączenia po HDMI ARC, którą dają oba urządzenia...

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Powiem Ci tak też mam dwa modele 43Q60RAT i 43RU7472 i kino domowe Samsunga i muszę mieć podłączony dwa kable HDMI i optyczny, żeby był dźwięk. Przy tym samy kinie i starszym TV 40JU6740 nie musiałem mieć optycznego kabla, aby mieć dźwięk. Poza tym w instrukcji mam napisane, że gdy nie dźwięku przy HDMI ARC zaleca się podłączyć też optyczny.

Pwl29
Apprentice
Opcje

Hmm przy różnych testach faktycznie pojawił się dźwięk kiedy był podłączony HDMI ARC+OPT i TV wskazywał, że dźwięk wychodzi jako HDMI ale przypisałem to jako błąd i miałem wrażenie, że dźwięk i tak pewnie leci po optyku...

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Nie jest to żaden błąd a dźwięk idzie po optycznym.

maciej7701
First Poster
Opcje

mam tak samo

0 Like
Mixxxal
First Poster
Opcje

Od 2018r mam tv QE55Q6FNA od nowości sparowany z soundbarem JBL BAR 3.1. Dotąd wszystko było dobrze.

Rano 24.10.2022 słuchałem Youtuba i dźwięk był ok. Po powrocie z pracy włączam tv, załącza się soundbar, ale dźwięk leci  tylko z telewizora. Po odłączeniu soundbara z sieci i ponownym załączeniu nie działa nadal.

Po ponownym połączeniu po HDMI 4 ARC: widzi HDMI, włącza i wyłącza soundbar pilotem, ale dźwięk leci z głośników w TV. Nawet po uruchomieniu: "ustawienia > dźwięk > dźwięk HDMI" milknie fonia w TV, a soundbar nie odtwarza żadnego dźwięku.

Aktualne oprogramowanie TV to 1330.5. Soundbar miał ostatnią poprawkę w grudniu 2018, więc jest aktualny.   

Zmieniłem fizycznie kabel hdmi - bez rezultatu.

Zmieniłem podłączenie do innych gniazd HDMI w TV i soundbarze - bez rezultatu.

Zresetowałem TV do ustawień fabrycznych i widzi podłączenie HDMI 4 ARC, ale nie rozpoznaje urządzenia JBL. Każe je włączyć, co czynię, ale bez rezultatu: włączanie/wyłączanie soundbara nie powoduje rozpoznania urządzenia.

Co ciekawe: soundbar połączony Bluetooth gra i z telefonem i z telewizorem (głośnik jest więc sprawny), ale ja chcę jak dotychczas: po kablu HDMI ARC.

Po Bluetooth soundbara używałem dotychczas do Spotify w telefonie. Jak mam dodatkowo podłączony TV, to oba urządzenia (TV i telefon) zaczynają konkurować o połączenie.  

Na forach są podobne wątki, ale żadnej konkretnej odpowiedzi... 😞

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Mixxxal  Tu na forum jest sporo takich tematów związanych z tym soundbarem.

https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/eu65ru7102-z-soundbarem-jbl-bar-3-1/m-p/3326252

Skoro nie działa dźwięk po HDMI ARC to trzeba jeszcze podłączyć kabel optyczny.

Mixxxal
First Poster
Opcje

No dobra tu jest problem z podłączeniem TV - soundbar. A zdarzyło się komuś, że hulało ładnie i po 4 latach nagle przestało działać? Widzi HDMI ARC, ale przestał rozpoznawać urządzenie JBL i nie daje dźwięku. Wina aktualizacji oprogramowania telewizora 1330.5??? 

0 Like