Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

QE55Q74T SMART TV

(Temat utworzony: 19-12-2021 09:39 PM)
1566 Wyświetlenia
jaro5
Pathfinder
Opcje
Witam.
Mam pytanie czy ten telewizor jak w temacie po podłączeniu bezprzewodowo do sieci WiFi cały czas pobiera dane komórkowe. Chodzi mi o to że tv jest wyłączony a wchodząc w ustawienia rutera ( na kartę sim) widzę że tv jest połączony z WiFi. Natomiast jak mam podlaczony także laptop widzę że są podłączone 2 urządzenia ( tv i laptop). Po wyłączeniu laptopa i wejściu w ustawienia rutera poprzez telefon widzę aktywne 2 urządzenia ( tv i telefon) chociaż tv jest wyłączony. Tak więc moje pytanie czy można jakoś to zmienić jak nie oglądam netfliksa lub yt i jest wyłączony tv to aby nie pobierał danych (bo w aplikacji widać że jest zużywanie kilka Gb) a wiadomo że operatorzy dają ograniczona ilość danych z pełną prędkością. Dziękuję za pomoc.
0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
MatiJ
Expert
Opcje

@jaro5 Telewizor nie rozłącza połączenia z siecią, aby usługi internetowe były aktualne i gotowe od razu do pracy po uruchomieniu TV. Jest to zupełnie normalne zachowanie TV Smart. 

Tobie również życzę Radosnych Świąt.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

44 Odpowiedzi
MagdaB
Expert
Opcje

Cześć @jaro5  :smiling-face: możesz po prostu rozłączyć TV z siecią i za każdym razem łączyć, jak będziesz chciał korzystać z Internetu na telewizorze. Może mniej wygodne, ale nie widzę innej opcji. 

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@jaro5  Jeszcze jedna propozycja z mojej strony możesz przełączać się z WIFI na kablowy wtedy odłączyć ci WIFI..

jaro5
Pathfinder
Opcje
Tak byłoby chyba ok tylko ze ruter stoi w innym pomieszczeniu i kłaść kabel to średnio mi się widzi bo musiałbym kilka ścianek wiercić 😀🤫. No nic zobaczymy ile pociągnie jak dużo będzie zużywał to pewnie będę robił tak jak kolezanka wyżej pisała. Chociaż tak jak pisałem laptop po wyłączeniu nie widać jako aktywne urządzenie a tv ciągle widać. Myślałem że może jakaś opcja w ustawieniach jest.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@jaro5  Trochę nie zrozumiałeś mnie co napisałem nie ma potrzeby ciągnąć kable a jedynie przełączyć  w ustawieniach sieci na kablową.

20211220_153301.jpg

Już od dawna telewizory mają szybki start i dlatego nie wyłącza połączenia z Internetem

jaro5
Pathfinder
Opcje
Tak tylko jak chce przełączyć na przewodowe ustawienie mam komunikat że nie wykryto kabla sieciowego i aby się połączyć muszę podłączyć kabel.
0 Like
jaro5
Pathfinder
Opcje
Tak to wyglada20211220_195643_1425_1640026606.jpg
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@jaro5  Faktycznie zapominałem że u mnie jest podłączony TV po kablu. Chyba będziesz musiał robić jak napisała @MagdaB . Jeszcze u siebie sprawdzę czy faktycznie po wyłączeniu TV są pobierane dane też korzystam z Internetu mobilnego od T-Mobile.

jaro5
Pathfinder
Opcje
Ja internet mam od niedawna i zobaczę jak pociągnę cały okres rozliczeniowy przy normalnym użytkowaniu. Mam nadzieję że na oglądanie yt.netflix I korzystanie z internetu w laptopie wystarczy 500Gb. Przez kilka dni przy użytkowaniu raczej po południu zużycie jest na poziomie ok 6-7 Gb nie wiem czy to dużo czy to mało zobaczę po miesiącu.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

U mnie są podłączone dwa telewizory oraz telefon i laptop tak to wygląda od 1.12.2021 do dziś.

Nie zwracam na to uwagi bo ofertę mam no limit

Zrzut ekranu 2021-12-20 214551.png