Chiudi

What are you looking for?

annulla
Visualizzazione dei risultati per 
Cerca invece 
Intendevi dire: 

TV QN92C dziwne mazy na ekranie co to jest?

(Argomento creato il giorno: 26-04-2025 07:45 PM)
161 Visualizzazioni

Anche io ho questo problema

Michal_Wu
Pathfinder
Opzioni

Hej
Od jakiegoś czasu na jasnych scenach daje się zauważyć pewne mazy, zrobiłem podgląd ekranu na teście, jaki znalazłem na YT i na jasnych/średnio jasnych ekranach widać mazy jak na załączonych zdjęciach - co to? wada matrycy?
Bo wypalenie chyba nie tak wygląda.
TV nie ma jeszcze roku!00c2e885-4437-4a11-9aa9-68f10ba62c6a.jpeg

6 Risposte
toomee
Navigator
Opzioni
to efekt DSE tzw brudnej matrycy, czesto wystepuje w matrycach av i ips, w samsungach rowniez czesto

Niestety nie ma sposobu na DSE. Niektóre strony internetowe sugerują poluzowanie śrub z tyłu telewizora, aby zmniejszyć obciążenie panelu. czasami pomaga, ale nie zalecam tej taktyki, stracisz gwarancję.

Najlepszym sposobem na pozbycie się DSE z nowo zakupionego telewizora jest wczesne wyłapanie go i zwrot, wątpię aby serwis samsunga Ci to uznał, dostaniesz odpowiedź że jest to w marginesie błędu i ogólnie ok.

niestety też to miałem w qn85c i delikatniej qn95c, ja oddałem oba i zmieniłem na innej marki
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opzioni
Witam. Niestety efekt DSE jest uznawany przez producentów jako margines błędu, więc nie są zbyt skłonni do wymiany. Co prawda efekt DSE można w pewnym stopniu zniwelować, np: używając trybu Gry w telewizorze, czy oglądanie go pod najbardziej prostym kątem. Czasami też pomaga poluzowanie tylnych śrub, ale to tylko w przypadku telelewizorów które nie mają już gwarancji, gdyż możemy ją stracić. Z tego co zauważyłem efekt nie występuje w matrycach OLED, tych od LG i oczywiście LCD z tylnym podświetlaniem.
Michal_Wu
Pathfinder
Opzioni

Ale to jest cecha stała, czy pogłębiająca się?

0 Likes
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opzioni
Efekt DSE jeśli juz występuje to jest to cechą stałą. Bardziej się juz Panu nie pogłębi.
0 Likes
Michal_Wu
Pathfinder
Opzioni

Dziękuję, chociaż tyle

0 Likes
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opzioni
Dodam ze większość producentów się z tym boryka, ale na matrycach Samsunga jest to najbardziej widzialne. Sony tez ma z tym problem. Nie ma za co. Pozdrawiam Radek.
0 Likes