22-08-2018 02:11 PM
Dzień dobry wszystkim. Od dosłownie 1 dnia jestem posiadaczem TV UE43NU7472. Niestety ten TV nie bardzo chce odtwarzać materiały video przygotowane kodekiem XviD i DivX, przy czym chodzi w szczególności o XviD. Przez to żona mi się wielce sfrustrowała, bo nie może bez komplikacji oglądać na nowym TV swojej kolekcji filmów, seriali i filmów rodzinnych. A ponieważ to ja wybrałem w/w TV frustracja przelana została na mnie. Dodam, że w/w telewizor zastąpił inny TV Samsunga (z 2011 r.), który bezproblemowo odtwarzał takie materiały.
W związku z powyższym mam takie pytania:
1) od kiedy Samsung zrezygnował z wspierania w/w kodeków i czy dotyczy to wybranych modeli czy wszystkich TV z 2018 r. (N), a może także wczesniejszych?
2) jakie były powody w/w rezygnacji - przecież XviD ma zdaje się status wolnego oprogramowania (był tworzony jako alternatywa dla nielegalnego na początku DivX i jako kodek umożliwiający odtworzenie video nawet na starszym sprzęcie)?
3) czy jest możliwe odwrócenie tej jakże niekomfortowej sytuacji (np. aktualizacją oprogramowania)?
4) jakie są możliwe sposoby obejścia w/w sytuacji - przy czym to tak dla ciekawości, bo jak żona dalej będzie smutna to chyba konieczne będzie rozejrzenie się za inną marką tv.
Liczący na pomoc G. z Krakowa
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
29-08-2021 06:27 PM
Człowieku, przeczytaj ten temat od początku to wszystkiego się dowiesz. Jest tu wszystko bo wspomniane przeze mnie programy i metody zmiany ID kodeka były tu już opisywane. Wchodzicie w temat i ciągniecie problem z AVI dalej jak już został pośrednio dawno rozwiązany.
29-08-2021 06:52 PM — edytowano 29-08-2021 06:54 PM
1. Uruchamiamy "FFmpeg Batch AV Converter"
2. Klikamy na "Add files" i dodajemy plik AVI
3. Klikamy na "Sequential encoding"
4. Po kilkunastu sekundach z ID kodeka DivX-XviD robi się ID kodeka mp4v
Jak widać zajęło mi to 12 sekund, a Samsung łyka to bez zająknięcia.
29-08-2021
07:59 PM
– ostatnio edytowany
30-08-2021
01:34 PM
przez
OleksiiA
Tobie zajęło 12 sekund, mnie zajmie długie godziny. Bo ja nie mówię o 1 pliku, ale o tysiącach. Mam bogata kolekcję starych seriali, filmów i innych klasyków. Razem 3 dyski po 8 TB każdy. Koncerty muzyczne, reportaże, filmy podróżnicze i do tego własne filmy. Dlaczego mam się z tym męczyć, bo telewizor który kupiłem okazał się zły? Tak samo nie zamierzam się bawić w żadne boxy. Kupiłem raz i okazał się stratą pieniędzy. Jakość była słaba. Ja chcę telewizor pod swoje wymagania, a nie dostosowywać się do możliwości telewizora. Szczególnie, że to jest bardzo proste. Nie jestem przecież skazany tylko na Samsunga. Kupiłem, okazał sie słaby, więc oddałem i kupiłem Sony. I nie musze się bawić w żadne konwersje, boksiki i inne dodatki. U mnie wszystko działa. A powiedz mi jeszcze AIXIEIL, jak rozwiązałeś problem z brakiem launchera CDA oraz brakiem obsługi (][)Vision na Netflixie?
29-08-2021 08:09 PM — edytowano 29-08-2021 08:37 PM
Z CDA nie korzystam, a do Netflixa nie jest mi potrzebny (][)Vision bo mam HDR10+
29-08-2021 08:53 PM
Także z CDA nie korzystam a w Netflixie dla mnie nic nie ma, nawet za darmo tego nie uruchamiałem. Ściągam nowe filmy po20-50GB i z dysku oglądam. Dziwie sie, że oglądasz divxy, jak to wyglada na 55' calowym i w gore ' telewizorze? Ile osob ma problemy z tym? 1 na milion sie trafi ktory potrzebuje Divxów? Przykro mi. Mozesz z telefonu udostępnić obraz na tv i tez bedzie OK. Nie masz komputera? To tez lipa. Wystarczy do kogos pójsc i wszystko wrzucic za jednym zamachem by przerobić formaty na pendriva.
29-08-2021 09:25 PM — edytowano 29-08-2021 09:28 PM
W pełni się zgadzam. Netflixa mam tylko dlatego że jest nas czterech do jednego konta. Sam w życiu nie płaciłbym tyle za Netflixa na którym obejrzę może jeden film w miesiącu albo jakiś krótki serial w wolny weekend. Mam bo mam, ale czasem łapię się na tym że zapominam że mam.
Co do DivXów czy XviDów to masz pełną rację, ale weź pod uwagę że nawet obecnie nowe filmy są konwertowane do kontenera AVI z kodekiem XviD czy też MP4. Zdarzało mi się takie zassać ku mojemu zdziwieniu i takich Samsung nie chce odtwarzać.
29-08-2021 11:41 PM
No tak. Jednak nadal nie rozumiem rozumowania co poniektórych. "Netflixa i CDA nie oglądam, kilka plików DivX mogę sobie przekonwertować". Ja lubię Netflix i CDA, mam dużo plików DivX. A co za tym idzie, nie zamierzam brnąc w jakieś karkołomne rozwiązania typu konwertowanie plików, odpalanie CDA na telefonie i bawienie się w Chromecasty. Komputer posiadam, jestem ogarnięty w sprawach telewizyjno-komputerowych i u mnie nie jest problemem zabawa w powyższe rozwiązania. Pytanie tylko... Po co? Ja rozumiem sytuację, gdy na przykład Netflix zaczyna nadawać w HDR, a Wasz 2-3 letni telewizor nagle tego nie ogarnia. Lub ściągnęliście kilka filmów i formaty nie są obsługiwane, bo są jakieś nowe i starszy sprzęt ich nie rozumie. No to wtedy trzeba jakoś sobie radzić. Ale jeśli ja (i niektórzy tutaj) DOPIERO kupiło telewizor i widzą, że nie spełnia ich oczekiwań, to PO CO trzymać taki telewizor i bawić się w jakieś obejścia, boxy i inne duperele, skoro można go zwrócić i kupić taki, który nam pasuje. Samsung nie robi jakiś super-hiper nie wiadomo jakich telewizorów, dla których warto przymknąć oko na brak obsługi pewnych plików, bo przykładowo obraz jest lepszy niż u konkurencji. A jak spadnie im popularność, to może zainteresują się dlaczego i zaczną brać pod uwagę, czego chce klient.
29-08-2021
11:52 PM
– ostatnio edytowany
30-08-2021
10:56 AM
przez
JustynaM
A ja nie rozumiem po co dalej bijesz pianę. Oddałeś Samsunga, kupiłeś SONY i po co drążysz temat. Podałem sposób na obejście problemu AVI, ale tobie to za mało. Napisz do Samsunga i zaproponuj Koreańczykom żeby z tego powodu ktoś w zarządzie się zwolnił. Może wtedy będziesz zadowolony. Myślę, że powinieneś przenieś się na forum SONY skoro już nie masz TV Samsunga. Nie żebym cię wyrzucał, ale po kiego grzyba masz tu dalej marudzić? Nudzi ci się?
29-08-2021 11:53 PM
@KrisQs Masz racje
30-08-2021 12:21 AM
Odpowiadam ludziom, którzy mają podobny problem jak ja miałem. A co Ty tutaj robisz? Jak powyższe problemy Ciebie nie dotyczą, to czemu radzisz ludziom brnąć w Samsunga? Płacą Ci za to? Ty udzielasz rady, mnie też wolno. Ty radzisz ludziom, aby konwertowali pliki, sparowali telefon z TV. Ja radzę, aby telewizor oddać, jeśli jest dopiero kupiony. Jak ktoś postąpi, to jego sprawa. Ale chyba dobrze, aby mógł poznać różne wyjścia z sytuacji i zrobić jak uzna za stosowne. Jako aktualny posiadacz TV z Androidem informuję, że a takowym problem nie występuje. Informuję także, że Samsung raczej nic z problemem nie zrobi, bo występuje już co najmniej od 3 lat.