22-08-2018 02:11 PM
Dzień dobry wszystkim. Od dosłownie 1 dnia jestem posiadaczem TV UE43NU7472. Niestety ten TV nie bardzo chce odtwarzać materiały video przygotowane kodekiem XviD i DivX, przy czym chodzi w szczególności o XviD. Przez to żona mi się wielce sfrustrowała, bo nie może bez komplikacji oglądać na nowym TV swojej kolekcji filmów, seriali i filmów rodzinnych. A ponieważ to ja wybrałem w/w TV frustracja przelana została na mnie. Dodam, że w/w telewizor zastąpił inny TV Samsunga (z 2011 r.), który bezproblemowo odtwarzał takie materiały.
W związku z powyższym mam takie pytania:
1) od kiedy Samsung zrezygnował z wspierania w/w kodeków i czy dotyczy to wybranych modeli czy wszystkich TV z 2018 r. (N), a może także wczesniejszych?
2) jakie były powody w/w rezygnacji - przecież XviD ma zdaje się status wolnego oprogramowania (był tworzony jako alternatywa dla nielegalnego na początku DivX i jako kodek umożliwiający odtworzenie video nawet na starszym sprzęcie)?
3) czy jest możliwe odwrócenie tej jakże niekomfortowej sytuacji (np. aktualizacją oprogramowania)?
4) jakie są możliwe sposoby obejścia w/w sytuacji - przy czym to tak dla ciekawości, bo jak żona dalej będzie smutna to chyba konieczne będzie rozejrzenie się za inną marką tv.
Liczący na pomoc G. z Krakowa
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
22-08-2018 04:47 PM
Cześć Nopanak,
Faktycznie, zgodnie ze specyfikacją kodeki XviD i DivX nie są obsługiwane.
1. z serią N
2. nie mamy takich informacji
3. trudno powiedzieć
4. konwersja na inny format lub podłączenie do tv innego urządzenia, które odtworzy Twoje materiały.
28-01-2019 03:22 PM
A po co się bawić w jakieś programy? PPM na pliku i rzuć na ekran i już leci w tv 😀
22-08-2018 04:47 PM
Cześć Nopanak,
Faktycznie, zgodnie ze specyfikacją kodeki XviD i DivX nie są obsługiwane.
1. z serią N
2. nie mamy takich informacji
3. trudno powiedzieć
4. konwersja na inny format lub podłączenie do tv innego urządzenia, które odtworzy Twoje materiały.
22-08-2018 05:42 PM
Hmmmm... Trochę to niezrozumiałe. Konkurencja odtwarza video przygotowane przy użyciu XviD (Sharp, LG, Philips), a część (na pewno Sharp) odtwarza nawet najstarszego DivX'a. Czyżby Samsung postanowił dać konkurencji trochę forów? W tym modelu TV niepokojący jest też brak jakiegokolwiek fizycznego przycisku z boku / przodu lub z tyłu TV, który mógłby choćby w minimalnym zakresie zastąpić pilota.
23-08-2018 12:47 PM
Cześć Nopanak,
Trudno powiedzieć co było przyczyną braku wsparcia dla XviD. Co do przycisku fizycznego, powinieneś go znaleźć pod diodą sygnalizacyjną.
20-10-2018 09:44 AM
Tez wlasnie NIESTETY zostalam posiadaczka DROGIEGO tv samsunga... prosze wiec o konkretne informacje dot. Braku kodeka xvid w najnowszych tv Samsunga. Powyzsza odpowiedz w zadnen sposib nie jest satysfakcjonująca i nie zacieraz rozzalenia z wydanej w bloto ilosci pieniedzy...
20-10-2018 09:48 AM
@VICIA jaki ty masz model TV ?
20-10-2018 10:09 AM
20-10-2018 10:33 AM
20-10-2018 10:43 AM
20-10-2018 10:47 AM