22-08-2018 02:11 PM
Dzień dobry wszystkim. Od dosłownie 1 dnia jestem posiadaczem TV UE43NU7472. Niestety ten TV nie bardzo chce odtwarzać materiały video przygotowane kodekiem XviD i DivX, przy czym chodzi w szczególności o XviD. Przez to żona mi się wielce sfrustrowała, bo nie może bez komplikacji oglądać na nowym TV swojej kolekcji filmów, seriali i filmów rodzinnych. A ponieważ to ja wybrałem w/w TV frustracja przelana została na mnie. Dodam, że w/w telewizor zastąpił inny TV Samsunga (z 2011 r.), który bezproblemowo odtwarzał takie materiały.
W związku z powyższym mam takie pytania:
1) od kiedy Samsung zrezygnował z wspierania w/w kodeków i czy dotyczy to wybranych modeli czy wszystkich TV z 2018 r. (N), a może także wczesniejszych?
2) jakie były powody w/w rezygnacji - przecież XviD ma zdaje się status wolnego oprogramowania (był tworzony jako alternatywa dla nielegalnego na początku DivX i jako kodek umożliwiający odtworzenie video nawet na starszym sprzęcie)?
3) czy jest możliwe odwrócenie tej jakże niekomfortowej sytuacji (np. aktualizacją oprogramowania)?
4) jakie są możliwe sposoby obejścia w/w sytuacji - przy czym to tak dla ciekawości, bo jak żona dalej będzie smutna to chyba konieczne będzie rozejrzenie się za inną marką tv.
Liczący na pomoc G. z Krakowa
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
31-07-2019 08:02 PM
Pani Magdo - Exspert Samsunga zgadzam się z tym, że specyfikacja jest podana przy modelu i kazdy powinien się z nią zapoznać przy zakupie.
Mam Samsunga z serii Q8 i sprzedawca sugerował, że brak kodeków jest przejściowy i zostanie prawdopodobnie naprawiony przy jajbliżsej aktualizacji i tylko zapewnienie zadecydowało o zakupie tego modelu.
Jest Pani ekspertem w związku z tym pytanka:
- co jest powodem, że Samsung zrezygnował z podstawowych kodeków i czy jest opcja , że problem zostanie rozwiązany przy kolejnej aktualizacji ???
- dlaczego Samsung zrezygnował z obsługi języka polskiego (miałem model z serii KS8000 i działo to wzorcowo) - z komendami w języku angielskim jest problem - poprawnie reaguje tylko na pdstwowe zwroty - pozostanie chyba nauczyć się koreańskiego - czy jest rozważana opcja wprowadzenia języka polskiego do komend głosowych???
Sygnalizuję dwa problemy których rozwiązanie pozwoliło by przywrócić zaufanie do firmy i w konsekwencji zwiększyć sprzedaż.
01-08-2019 06:39 PM
Witam wszystkich a mi się udało wszystko załatwić i już nie będę się bawił w zmiany formatów aby otwarzac filmy z pena. Poprostu zwróciłem telewizor do sklepu i już Samsunga napewno nie kupię chyba że naprawdę będzie wszystko działać tak jak powinno. Powiem tak obraz był fajny ale to że nietwarza filmów z pena to już dyskwalifikacja tej marki jak ktoś będzie chciał kupić taki tv to odradze zakupu z jednego głupiego ale i ważnego powodu.
Pozdrawiam i narazie
01-08-2019 08:35 PM
Ja także chciałbym wymienić telewizor na inny ale nie ma takiej opcji. Jak oddać zakupiony telewizor? Ja też już nie chce Samsunga Nothing.
01-08-2019 08:44 PM — edytowano 01-08-2019 08:52 PM
Filmy avi z pena,ktoś to jeszcze oglada?,naprawdę?
Ludzie,mamy 21 wiek, avi to relikt przeszłości, w większości nie oszukujmy się nielegalny,bo ściągneliscie to zapewnie z torenta czy innych warezów
Jak kogoś stać i bardzo zależy mu na ogladaniu nielegalnie filmów za free,to niech se dokupi przystawkę Nvidia Shield Tv i zainsatluje na niej Kodi,będzie to lepsze rozwiązanie niż ściagać filmy i odlądać je z pena,a jeśli kogoś nie stać,to za 2,5-3 stówki kupi Xiaomi Mi Box 4K i na nim również zainstaluje Kodi do oglądania filmów
Dodatkowa korzyść takiego rozwiązania jest taka, że po 2-3 latach od premiery danego modelu telewizora,kiedy producent wycofa dla niego wsparcie,na tych urządzeniach dalej bedzie pełne albo i lepsze smart tv
Owszem,jeśli byłoby wsparcie producenta dla tych kodeków które były w starszych modelach byłoby fajnie,ale nie ma i ktoś kupujący telewizor z nowej serii powinien być tego świadom,a tak to wychodzi płacz malkontentów,jednym słowem dziecinada
Jak kupuję nowy telewizor,to przed zakupem sprawdzam jakie ma funkcje,dzięki temu nie budzę sie z reką w nocniku
01-08-2019 09:44 PM
@dekoder no się wypociłeś...
Generalnie nie wdaję się w tego typu pogadu..y, jednak tym razem nie zdzierżyłem.
Widzę, żeś człek nowoczesny. Ja po raz pierwszy na oczy widzę nazwy "Nvidia Shield Tv", "Xiaomi Mi Box 4K" czy "Kodi". Jak to mówią każdy innych sądzi wg siebie, czyli Twoja pewność, że te AVI to piraty wynika z ogromnej Twojej wiedzy, jak należy piracić! Jasne, że wiedzieć a robić to różnica, jednak ;).....
Moja filmoteka liczy ok. 5.000 tytułów (pięć tysięcy), także w większości AVI, i nie znajdziesz w niej jednego pirackiego nagrania. Ja po prostu lubię ten format, kto inny może lubić trampki i to jego sprawa. O gustach się nie dyskutuje.
A z "ręką w nocniku", albo nawet w czymś większym, obudzisz się jeszcze nie raz. Gwarantuję!
Życząc dobrego samopoczucia - pozdrawiam.
01-08-2019 10:03 PM
01-08-2019 10:14 PM
01-08-2019 10:42 PM
Trudno filmy rodzinne nazwać piratami ale jeśli tak to piratów nie mogę otwierać na tym żałosnym (pod tym względem) tv. Nadal moje hasło to Nigdy więcej Samsung. Przykre ale prawdziwe.
02-08-2019 07:04 AM
To i ja słówko dorzucę do @Nefestus
Lubię czasem usiąść przed ekranem i przejrzeć fotki. 95% to JPG. Aż się boję myśleć co bym zrobił producentowi, który wywali ten format.... a przecież i on powoli zaczyna być "dziadkiem".
02-08-2019 10:13 AM — edytowano 02-08-2019 03:40 PM
No,to trochę po mnie pojechaliście ale trudno się z waszymi argumentami nie zgodzić
Jednak co do dodatkowych bezużytecznych gratów pozwolę się nie zgodzić
Nvidia Shield Tv przeżyła nie jeden model telewizora i jeszcze nie jeden przeżyje
Aktualizacje na tego 'grata' wychodzą regularnie co miesiąc/dwa od paru lat i nie zanosi się aby się to prędko zmieniło,
natomiast wsparcie dla telewizorów producenci wycofują po 2-3 latach i co,telewizor jeszcze dobry ale nie działa smart
Dodatkowo takie urządzonko wspiera o wiele więcej formatów dźwięku przestrzennego niż nie jeden wypasiony telewizor,no ale nie o tym tu mowa
Żeby nie być gołosłownym http://www.benchmark.pl/aktualnosci/dobre-wiesci-dla-wlascicieli-nvidia-shield-tv.html