Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Kodek Xvid w TV Samsung

(Temat utworzony: 31-07-2019 04:24 PM)
3278 Wyświetlenia
Nopanak
Student
Opcje

Dzień dobry wszystkim. Od dosłownie 1 dnia jestem posiadaczem TV UE43NU7472. Niestety ten TV nie bardzo chce odtwarzać materiały video przygotowane kodekiem XviD i DivX, przy czym chodzi w szczególności o XviD. Przez to żona mi się wielce sfrustrowała, bo nie może bez komplikacji oglądać na nowym TV swojej kolekcji filmów, seriali i filmów rodzinnych. A ponieważ to ja wybrałem w/w TV frustracja przelana została na mnie. Dodam, że w/w telewizor zastąpił inny TV Samsunga (z 2011 r.), który bezproblemowo odtwarzał takie materiały.

W związku z powyższym mam takie pytania:

1) od kiedy Samsung zrezygnował z wspierania w/w kodeków i czy dotyczy to wybranych modeli czy wszystkich TV z 2018 r. (N), a może także wczesniejszych?

2) jakie były powody w/w rezygnacji - przecież XviD ma zdaje się status wolnego oprogramowania (był tworzony jako alternatywa dla nielegalnego na początku DivX i jako kodek umożliwiający odtworzenie video nawet na starszym sprzęcie)?

3) czy jest możliwe odwrócenie tej jakże niekomfortowej sytuacji (np. aktualizacją oprogramowania)?

4) jakie są możliwe sposoby obejścia w/w sytuacji - przy czym to tak dla ciekawości, bo jak żona dalej będzie smutna to chyba konieczne będzie rozejrzenie się za inną marką tv.

Liczący na pomoc G. z Krakowa

405 Odpowiedzi
LeS59
Pioneer
Opcje
Witam.
Także jestem posiadaczem serii "N" (Nothing?) :winking-face:
Formaty plików (rozszerzenia) .AVI czy .MKV określają t.zw. kontener, czyli sposób przechowywania danych wideo, audio, txt i innych. AVI najbardziej popularny chyba na WinGrozie jest dość ubogi. MKV np. pozwala przechować (i wybrać do odtwarzania) więcej niż jeden strumień audio (oryginał, tłumacz, dubbing...).
Ważne są kodeki (KOderDEKoder) zastosowane do kompresji strumieni. XviD jest freeware'owym (darmowym) kodekiem wideo i przyczyna rezygnacji Samsunga z jego implementacji jest co najmniej dziwna...
Ja stosuję do konwersji swojej wideoteki także darmowy program (dla mnie istotne - nie wymaga instalacji) o nazwie ffMpeg - http://ffmpeg.zeranoe.com/builds/
W większości przypadków wystarczy podmienić zapisany w pliku AVI format kodeka wideo z XVID na np. FMP4 czyli proste skopiowanie strumieni a/v z inną nazwą kodeka wideo (audio w AVI przeważnie ma format MP3). Trwa to kilka/naście sekund.
Najprostsza komenda dla ffMpeg: -tag:v FMP4 -c:v copy -c:a copy
Pozdrawiam
Zduniu123
Apprentice
Opcje

Witam ale kolego napisz mi to dokładnie jak się robi bo jestem laikiem w takich sprawach i poproszę o opisanie tak jak małemu dziecku co i jak krok po kroku

0 Like
LeS59
Pioneer
Opcje
Wieczorkiem jeśli pozwolisz. Teraz walczę z dźwiękiem.....
0 Like
LeS59
Pioneer
Opcje
- Ze strony np. ZeraNoe pobrać paczkę (ok. 67MB ZIP). Trzeba zaznaczyć wersję, system na kompie i wersję po czym kliknąć [Download Build].
- Wypakować pobrany ZIP do wybranego foldera (katalogu).
- Plik "ff-prompt.bat" pozwala utworzyć ścieżkę "systemową" do programu ffMpeg.exe (i pozostałych z podfoldera /BIN), dzięki czemu przy uruchamianiu nie ma konieczności wypisywania pełnej ścieżki do pliku. Nie jest to niezbędne ale ułatwia późniejszą pracę.
- Z menu Start winGrozy wybrać Uruchom.
- W okienku wpisać cmd.exe
- Powinno otworzyć się okno komend (Command Prompt)
- Można uruchamiać ffMpeg.exe
Składnia jest opisana w wielu miejscach. Ja robię tak (cudzysłów wymagany jeśli w nazwie jest spacja lub inny dziwny znak):
ffmpeg.exe -i "D:\FILMY\nazwapliku.avi" -tag:v FMP4 -c:v copy -c:a copy "E:\FILMY\MP4\nazwapliku.avi"
Zapis na ten sam dysk (D: zamiast E:) zwolni nieco proces.
Powinno działać. Powodzenia.
Nefestus
Journeyman
Opcje

Działa.

Bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje które doprowadziły do pełni szczęścia.

Pozdrawiam

PS Plików teraz nie umiem otworzyć na komputerze tylko na TV?

0 Like
LeS59
Pioneer
Opcje
Powinny pójść też na kompie. Trzeba mieć zainstalowany kodek MP4.
0 Like
Jarcekjm
First Poster
Opcje
Panowie. To co piszecie to jakaś abstrakcja - dlaczego po naszej stronie - tz. klienta ma być przerabianie filmów żeby znaleść odpowiednie kodeki??
Czy kupując TV za 6-7 tyś. nie mamy prawa wymagać od producenta żeby dostosował TV do potrzeb klienta!
Wg mojej oceny jedna aktualizacja mogłaby rozwiazać problem kodeków ale z niewiadomych przyczyn Samsung nie jest tym zainteresowany.
Od kilku lat byłem fanem Samsungów ale teraz nastąpiła zmiana o 180 stopni - nigdy wiecej Samsunga za podejście do klienta.
Z każdym kolejnym modelem zmiany na gorsze:
- brak kodeków - nie można odtworzyć wszystkich filmów szególnie dotczy to AVI
- pilot nie obsługuję języka polskiego (nie było takiego problemu do serii MUxxxx z 2017)
- format obrazu (przy fimach panoramicznych) trzeba ustawiać ręcznie - nie ma opcji atomatycznego ustawienia obrazu
0 Like
MagdaB
Expert
Opcje

Cześć @Jarcekjm Dzięki za przekazaną opinię. Wszystke wskazówki są dla nas cenne. Obsługiwane kodeki ujęte są w specyfikacji danego modelu. Faktycznie aktualnie sterowanie głosowe jest dostępne tylko w języku angielskim. I tak jak wspomniałeś w trzecim punkcie, format obrazu ustawiamy ręcznie. 

0 Like
LeS59
Pioneer
Opcje
<MagdaB> No świetnie. Tylko co z Twojej odpowiedzi wynika? Czy <Jarcekjm> dzięki tej odpowiedzi zmieni zdanie i ponownie polubi Samsung'a?
0 Like
Nefestus
Journeyman
Opcje

Całkowicie się zgadzam. Miałem nadzieję kupując TV, że będzie miał to co inne firmy. Ja też zmieniam zdanie na temat Samsunga. Nigdy więcej. 

0 Like