22-08-2018 02:11 PM
Dzień dobry wszystkim. Od dosłownie 1 dnia jestem posiadaczem TV UE43NU7472. Niestety ten TV nie bardzo chce odtwarzać materiały video przygotowane kodekiem XviD i DivX, przy czym chodzi w szczególności o XviD. Przez to żona mi się wielce sfrustrowała, bo nie może bez komplikacji oglądać na nowym TV swojej kolekcji filmów, seriali i filmów rodzinnych. A ponieważ to ja wybrałem w/w TV frustracja przelana została na mnie. Dodam, że w/w telewizor zastąpił inny TV Samsunga (z 2011 r.), który bezproblemowo odtwarzał takie materiały.
W związku z powyższym mam takie pytania:
1) od kiedy Samsung zrezygnował z wspierania w/w kodeków i czy dotyczy to wybranych modeli czy wszystkich TV z 2018 r. (N), a może także wczesniejszych?
2) jakie były powody w/w rezygnacji - przecież XviD ma zdaje się status wolnego oprogramowania (był tworzony jako alternatywa dla nielegalnego na początku DivX i jako kodek umożliwiający odtworzenie video nawet na starszym sprzęcie)?
3) czy jest możliwe odwrócenie tej jakże niekomfortowej sytuacji (np. aktualizacją oprogramowania)?
4) jakie są możliwe sposoby obejścia w/w sytuacji - przy czym to tak dla ciekawości, bo jak żona dalej będzie smutna to chyba konieczne będzie rozejrzenie się za inną marką tv.
Liczący na pomoc G. z Krakowa
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
09-03-2025 04:15 PM
@Members_1RJ4GaS napisał(a):Żądany plik nie istnieje.
Udzieliłem Ci odpowiedz w twoim temacie
09-03-2025 05:50 PM
Suuuper!!! teraz muszę przekonwertować ponad tysiąc filmów. Kolejne Pytanie: Samsung nie widzi również plików muzycznych oraz większości filmików i zdjęć robionych o ironio telefonami Samsung, jak to rozwiązać?
09-03-2025 06:08 PM
@Members_1RJ4GaS Również taką informacje znajdziesz na stronie 191 Przeczytaj przed odtwarzaniem plików zdjęć, wideo lub muzyki
09-03-2025 06:32 PM
Dziękuję za odpowiedź, ale przy następnym zakupie wezmę ze sobą mój dysk i zobaczę, który telewizor będzie obsługiwał te pliki, bo niestety nie mam czasu, ani chęci na zabawę w konwersację plików.
09-03-2025 06:49 PM
Możesz podłączyć dysk do innego urządzenie które ma możliwość odtwarzania w formacie AVI.
09-03-2025
07:42 PM
– ostatnio edytowany
10-03-2025
08:31 AM
przez
OleksiiA
Powtórzę i skopiuję
1. Uruchamiamy "FFmpeg Batch AV Converter"
2. Klikamy na "Add files" i dodajemy plik AVI
3. Klikamy na "Sequential encoding"
4. Po kilkunastu sekundach z ID kodeka DivX-XviD robi się ID kodeka mp4v
Jak widać zajęło mi to 12 sekund, a Samsung łyka to bez zająknięcia.
Drugim programem jest QWinFF 4.8.0.s
Program z bardzo prostą obsługą polegający na dodaniu piliku AVI i wskazaniu gdzie ma zostać zapisany po przeróbce.
QWinFF 4.8.0.s do pobrania w necie.