22-08-2018 02:11 PM
Dzień dobry wszystkim. Od dosłownie 1 dnia jestem posiadaczem TV UE43NU7472. Niestety ten TV nie bardzo chce odtwarzać materiały video przygotowane kodekiem XviD i DivX, przy czym chodzi w szczególności o XviD. Przez to żona mi się wielce sfrustrowała, bo nie może bez komplikacji oglądać na nowym TV swojej kolekcji filmów, seriali i filmów rodzinnych. A ponieważ to ja wybrałem w/w TV frustracja przelana została na mnie. Dodam, że w/w telewizor zastąpił inny TV Samsunga (z 2011 r.), który bezproblemowo odtwarzał takie materiały.
W związku z powyższym mam takie pytania:
1) od kiedy Samsung zrezygnował z wspierania w/w kodeków i czy dotyczy to wybranych modeli czy wszystkich TV z 2018 r. (N), a może także wczesniejszych?
2) jakie były powody w/w rezygnacji - przecież XviD ma zdaje się status wolnego oprogramowania (był tworzony jako alternatywa dla nielegalnego na początku DivX i jako kodek umożliwiający odtworzenie video nawet na starszym sprzęcie)?
3) czy jest możliwe odwrócenie tej jakże niekomfortowej sytuacji (np. aktualizacją oprogramowania)?
4) jakie są możliwe sposoby obejścia w/w sytuacji - przy czym to tak dla ciekawości, bo jak żona dalej będzie smutna to chyba konieczne będzie rozejrzenie się za inną marką tv.
Liczący na pomoc G. z Krakowa
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
20-10-2018 11:03 AM
@VICIJa wydałem 3200 zł na modeł UE40JU6740 i posiada a ty kupiłeś w tej samej kwocie większy i nowszy co ma więcej rzeczy niż mój.
26-11-2018 06:52 AM — edytowano 26-11-2018 06:54 AM
To się nazywa rzeczowa odpowiedź... Moi rodzice kupili Mantę za 600 zł i odtwarza im wszystkie nagrania z dysku zewnętrznego, niezależnie od tego, w jakim są formacie. Zwykły człowiek nie musi kończyć Wyższej Szkoły Kupowania Telewizorów, tylko chce nabyć sprzęt, podłączyć go i ma działać! W takiej sytuacji czuje się nabity w butelkę! Nie mam wymagań, by odbierał sygnał 8K, bo rozumiem, że to nowa technologia, za którą trzeba dopłacić. Niedługo okaże się, że trzeba będzie uważnie sprawdzać, czy telewizor w ogóle będzie odbierał sygnał telewizyjny lub wyświetlał jakikolwiek obraz, bo może się okazać, że jest to sprzęt tylko do podgrzewania pomieszczenia 😞
26-11-2018 07:33 AM — edytowano 26-11-2018 09:31 AM
@M_KomandosProponuje Ci reklamować sprzęt u sprzedawcy z tytułu rejkomi. A poza tym jeśli coś kupuje zapoznaje się z jego możliwościami czy spełni moje oczekiwania.
26-11-2018 09:57 AM — edytowano 26-11-2018 10:36 AM
Widocznie zbyt tępy jestem i nie skończyłem takich szkół, co Ty. Jestem prostym człowiekiem, z wykształceniem technicznym i w życiu bym nie przypuszczał, że nowszy model telewizora będzie miał gorsze paramerty od tych sprzed 7 lat. Nie wiedziałem, że format DVD to DIVX i że zostanie mi zablokowana możliwość odtwarzania filmów z aparatu Kodak. Poza tym, gratuję cierpliwości temu, kto przeczyta instrukcje klkuset telewizorów w sklepie przed zakupem sprzętu! Telewizor ma napisane, że będzie odtwarzał filmy z USB oraz DLNA, więc normalny człowiek zakłada, że będzie nie gorszy od starego sprzętu. Skontaktowałem się z chatem Samsunga i zbyli mnie, a kiedy powiedziałem, że to mój ostatni produkt ich firmy, który kupiłem, to odpisali, że mój wybór. Proszę bardzo! Jak wojna, to wojna - zawsze mogę zniechęcić kilkadziesiąt osób do zakupu ich produktów. Kupię przystawkę na HDMI konkurencyjnej firmy i będę miał funkcję, na której mi zależy lub zapuszczę kompa na przerabianie filmów, ale to jak kazać klientowi kupować do lodówki Samsung tylko towarów renomowanych firm, bo nie schłodzi marek własnych. Przytoczę tu przykład mojego byłego pracodawcy: kiedy były dobre lata przebierali z w klientach i pozbywali się tych "gorszych", a kiedy przyszły gorsze lata chodzili na kolanach do klientów, których wcześniej się pozbyli, ale było już za późno. Skończyło się zwolnieniami kilku tysięcy pracowników.
26-11-2018 10:48 AM
Zawsze można skorzystać z pomocy wujka Google
26-11-2018 11:11 AM
No, nie każdy jest tak mądry jak Ty. Ja już jestem starszą osobą, a tym bardziej nie wyobrażam sobie moich rodziców, którzy sprawdzają każdy szczegół techniczny w smartfonie. Zresztą, czytanie instrukcji w smartfonie jest mniej komfortowe niż instrukcji papierowej. Nikt w salonie mnie nie uprzedzał, że Samsung nagle zmienił podejście do klientów. Ta dyskusja zaczyna przypominać kopanie się z koniem, który stoi po stronie producenta, ale nie chce zrozumieć klienta. Drzewiej bywało inaczej - zadowolenie klienta stało na pierwszym miejscu! Już się boję, że kiedy kupię kolejny telewizor, to się okaże, że nie mogą z niego korzystać osoby po 70. roku życia, bo taka jest polityka firmy. Jak świat światem, klient miał prawo domniemywać, że kupując sprzęt posiadający odtwarzanie filmów z USB będzie miał zachowaną kompatybilność wsteczną względem starszych modeli. W przeciwnym przypadku powinno się wywiesić wielką tablicę z ostrzeżeniem, że takie, to a takie formaty nie będą już obsługiwane i jeżeli chcesz mieć daną funkcję, to kup starszy model. Zresztą, z tego co wyczytałem w którejś z wypowiedzi, to jeden z klientów miał obsługę konkretnych formatów, która zniknęła po którejś aktualizacji - to już jest bezczelność, bo klient co innego kupił, a później odebrano mu tę funkcję.
26-11-2018 11:25 AM
@M_KomandosCzy zadawałeś sprzedawcy takie pytania czy zakup tego TV będzie obsługiwane takie formaty ? Czasy wiedzy sprzedawców też się sporo zmieniły i wiele osób ***** informacji w serwisach o danym sprzęcie wiesz skąd to znam ?
26-11-2018 11:35 AM — edytowano 26-11-2018 12:00 PM
Nie zadawałem, bo w życiu bym się nie spodziewał takiej niespodzianki! Ta jak bym zadawał pytanie, czy obraz będzie kolorowy, bo bałbym się, że może firma nagle postanowi wrócić do czarno-białego. Akurat wybierając się do sklepu zamierzałem kupić model o połowę tańszy i 5" mniejszy, co do którego miałem rozeznanie na podstawie opisów i opinii znajomych, ale po rozmowie ze sprzedawcą i namowie rodzinki, zakupiłem droższy model. Teraz żałuję, bo sąsiad ma tańszy model i się śmieje ze mnie, że wyrzuciłem pieniądze w błoto. Zgubiło mnie przywiązanie do marki, bo mam trochę tych sprzętów w domu. Wracając do sprzedawcy, to przed odpowiedzią na niektóre pytania biegał do przedstawiciela Samsunga, który się kręcił po sklepie. Do mojego tępego mózgu nie dociera sposób myślenia firmy, która zabiera klientom różne funkcjonalności, będące taką oczywistością, jak tlen w powietrzu. Hm... przed wyjazdem na wakacje będę pytał w biurze podróży, czy w miejscowości, do której się wybieram jest tlen Poradzę sobie robiąc testy, który format mi zaskoczy i poprzerabiam pliki, ale szkoda czasu i energii (w dobie dbania o ocieplenie klimatu). Czuję się jak jakiś niewolnik, któremu producent telewizora każe jeść ryż, bo ziemniaki są nie po myśli firmy.
02-01-2019 11:23 PM
13-01-2019 07:03 AM – ostatnio edytowany 14-01-2019 01:01 AM przez RadekK
Każdy sprzęt audio wizualny powinien odtwarzać najpopularniejsze formaty. Samsung strzela sobie właśnie w kolano. A Ty już lepiej się więcej nie wypowiadaj.
Bez agresji, nie obrażamy. Edytowane przez RadekK