Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak ustawić UE55MU7002 na zasadzie złoty środek

(Temat utworzony: 05-02-2018 01:34 PM)
17531 Wyświetlenia
xmario79
Explorer
Opcje

Hej. Kupiłem kilka dni temu TV UE55MU7002 i staram się go okiełznać. Na forach i w testach radzą by ustawić tryb film, zmniejszyć ostrość prawie na maxa by było naturalnie. I teraz albo ja jestem dziwny albo czegoś po prostu nie rozumiem. Kupiłem tv UHD by obraz był żyleta i kolory soczyste. W tym trybie i z tą ostrością to obraz jest rozmyty, blady, barwa ciepła kolorów to dla mnie porażka. Oglądam w większości filmy ale też ok 40% to są mecze i nie wyobrażam sobie by taki obraz był do oglądania (już nawet nie w meczach ale też w filmach). Jeżeli tak jest naturalnie to nie wiem o co chodzi. Przecież to jest obraz jak w tv crt i to tych pierwszych ala marki Rubin.

To jak w końcu ustawić ten TV ? Ja rozumiem że nie wszystkie treści są takie same ale jakiś kompromis znaleźć trzeba lub choć podział film/mecz.

Jak wszystko powyłączam to jak uzyskać czerń i ostry soczysty obraz ? Ok to nie jest tv z najwyższej półki ale też nie jakaś lipa z marketu.

Więc proszę o podświetlanie; jasność; Kontrast; Ostrość; Kolor; i co tam włączyć. Dla mnie świetny obraz tyle że ciemny i migocze jest ten po włączeniu LED wyraźny czyli taki ostry, z zębem. Więc jakby nie był taki ciemny i nie migotał to było świetnie.

Tak samo jak włączę HDR+ to nagle obraz robi się blady nieostry i pomarańczowy. Mam mediabox z NC+ 1080p.

Poradźcie coś bo już się żona złości że ciągle coś przestawiam i poprawiam.

0 Like
18 Odpowiedzi
xmario79
Explorer
Opcje

No właśnie zauważyłem, że wiele nie zdziałam bo kanał kanałowi nierówny i mimo ustawień na jednym to na drugim jest słabo i człowiek sie denerwuje 🙂 Widać jakość na YT lub Netflix a na NC+.

Coś tam poustawiałem ale łatwo nie jest bo gdy chcę by nasycenie kolorów było większe to trzeba zwiększyć podświetlenie i wtedy na ciemnych scenach czarny robi się grafitowy i nie ma tego czegoś, tej głębi tylko jest taki nijaki. Zmniejszyłem podświetlanie do 6 wtedy jest czerń ale obraz jaki przytłumiony, mało nasycony. Zwiększyłem do 12 i włączyłem te polepszacze by było ciemniej to wtedy np na suwakach na ubraniu czy innych drobnych wzorach robi sie tęcza (obraz tak się mieni w tym miejscu nie wiem jak to się fachowo nazywa). No i dalszy plan, tło robi się zlane w plamę (nie wiem czy to wina ostrości, że nie widać szczegółów czy tych polepszaczy jak cyfrowa redukacja szumów, contrast enhancer).

0 Like
xmario79
Explorer
Opcje

Ponawiam zapytanie bo konkretów nie ma. Wszędzie podana jest kalibracja pod film w ciemnym pomieszczeniu i super ale czy ma ktoś ustawienia pod zwykłą telewizję a także sport tylko w dzień lub przy dużym świetle. Wiem że to pojęcie względne i dla każdego oświetlenie w dzień i duże światło może wyglądać inaczej ale coś nie coś można uogólnić.

Bo o ile wszędzie (fora, YT) jest zgoda żeby wyłączyć wszelkie dopalacze jak reedukacja szumów czy contrast, motion przy sporcie 10/5, jasność 0, kolor 50 (wartości gamma i balans bieli jest nie do ustawienia samemu bo na oko to nie ustawienia wiążące).

Zostaje podświetlenie, ostrość, kontrast i tu już nie ma zgody i nie wiadomo jak ustawić. Ciekaw jestem też waszej opinii czy przestrzeń kolorów ustawiać na auto czy oryginalną (natywną) no i sama temperatura barw (bo nie wierzę że mecze ktoś ogląda na ciepły2).

Szewcu72
MegaStar
Opcje

Wątpię aby ktoś udzielił Ci satysfakcjonującej odpowiedzi. Ponieważ tak jak już wcześniej pisaliśmy, gusta co do sposobu wyświetlania obrazu są różne. Tak jak w westernach :winking-face: Jedni lubią czerwone, inni blade twarze. Sam musisz dobrać ustawienia. 

Wykonaj kilka ustawień, zapisz je sobie, poobserwuj przez jakiś czas i zostań przy tym, które najbardziej spełnia twoje wymagania.

Innej filozofii nie ma.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
xmario79
Explorer
Opcje
A Ty osobiście jakie masz podświetlenie i przestrzeń barw ?
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Dla dekodera nc+, z którego najczęściej podaję sygnał, podświetlenie mam na 12, jasność 0 a przestrzeń barw na auto.
Tv to model Q7F.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
xmario79
Explorer
Opcje

i dopalacze wyłączone, ostrość < 20, a temperatura barw ciepła czy standard ? Nie wiem czy oglądasz mecze bo jeśli nie to pewnie masz tryb film ?

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Nie używam predefiniowanych ustawień. Wszystkie konfiguracje robię na standardzie. Temperatura w standardzie. I ustawienia niezależne dla każdego źródła.

xmario79
Explorer
Opcje

Masz Oled a nie Led więc inna matryca ale i tak można to porównać. Widać, że jesteś kompetentną osobą, która wie o czym pisze więc dzięki Ci za pomoc. Ja też robię w standardzie bo jak nazwa wskazuje jest to tryb domyślny. Czyli mam ustawione podobnie jak Ty. Najgorsze jest to że te kanały takie różne pod względem jakości więc ideału nie będzie bo to wina nadawcy często. No ale próbować warto i znaleźć złoty środek. Ciężko mecze ogarnąć czyli dynamiczne obrazy i tło jednolite (w tym przypadku zielone) ale na pewno się jakoś da. W Korei czy Chinach też grają w piłkę więc chyba jakoś to opracowali:-)

0 Like
allegropajew
Explorer
Opcje

Trochę Cię muszę zmartwić -- recenzje UE55MU7002 są mocno niekorzystne. Zresztą chyba wszystkie 120 Hz KRAWĘDZIOWE LED-y Samsunga z lat 2017-2018, a więc MU i NU są mocno "nieudane".

Po pierwsze: Local Dimming. Mają go NIEWYŁĄCZALNEGO, a działa tak, że wygasza w 14 pionowych pasach plus wygasza całą klatkę. Efekt tam, gdzie to ma sens jest zasadniczo TRAGICZNY -- wszystko migoce. Wyłączenie tego w menu serwisowym skutkuje bardzo wyraźnym spadkiem jasności -- kiła albo cholera. Oczywiście w jasnych scenach tego nie będzie, ale mroczne filmy też się przecież zdarzają, nadto są ludzie, którzy lubią po ciemku ogladać filmy z napisami.

Drugi myk to wadliwy upłynniacz materiału 24p. Czyli przy oglądaniu sportu upłynniacz 50p (pierwszy suwak) ustawiasz na maksymalne 10 i jest BARDZO DOBRZE. Ale płyta BD, gdzie ma zastosowanie drugi suwak, będzie albo jak z mydlanej opery (wartości bliskie 10), albo obraz będzie wyraźnie się ZACINAŁ przy przejściu ze sceny dynamicznej do statycznej (optymalna zawsze i wszędzie wartość 3 lub podobnie mała).

Skoro jednak tryb Film z kolorami Ciepły2 Ci nie odpowiada, to możesz ustawić dowolnie, jak chcesz. NIE ŻARTUJĘ!

Tryb Film ma bowiem sens tylko dla dobrych filmów. Dla innego materiału wystarczy standardowy. Trzeba sobie pobrać plansze do ustawiania kontrastu i jasności. W skrócie: na prostokącie 0% malujesz w srodku dwa razy mniejszy 5%. To samo ze 100% i 95%. I tak manipulujesz naprzemiennie jasnością i kontrastem, aż widzisz wyraźnie oba mniejsze prostokąty, starając się uzyskać NAJNIŻSZĄ możliwą jasność i najwyższy możliwy kontrast. Nadto musisz jednoczesnie widzieć wszystkie szarości co 10%, żeby równomiernie pokrywały skalę i jeszcze jakiś rzucik, coby mieć pewność, że nic nie mryga. Taką planszę znajdziesz tu: http://www.cinematic.pl/wiedza/DVE_kalibracja_2.html.

0 Like