Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak ustawić UE55MU7002 na zasadzie złoty środek

(Temat utworzony: 05-02-2018 01:34 PM)
17533 Wyświetlenia
xmario79
Explorer
Opcje

Hej. Kupiłem kilka dni temu TV UE55MU7002 i staram się go okiełznać. Na forach i w testach radzą by ustawić tryb film, zmniejszyć ostrość prawie na maxa by było naturalnie. I teraz albo ja jestem dziwny albo czegoś po prostu nie rozumiem. Kupiłem tv UHD by obraz był żyleta i kolory soczyste. W tym trybie i z tą ostrością to obraz jest rozmyty, blady, barwa ciepła kolorów to dla mnie porażka. Oglądam w większości filmy ale też ok 40% to są mecze i nie wyobrażam sobie by taki obraz był do oglądania (już nawet nie w meczach ale też w filmach). Jeżeli tak jest naturalnie to nie wiem o co chodzi. Przecież to jest obraz jak w tv crt i to tych pierwszych ala marki Rubin.

To jak w końcu ustawić ten TV ? Ja rozumiem że nie wszystkie treści są takie same ale jakiś kompromis znaleźć trzeba lub choć podział film/mecz.

Jak wszystko powyłączam to jak uzyskać czerń i ostry soczysty obraz ? Ok to nie jest tv z najwyższej półki ale też nie jakaś lipa z marketu.

Więc proszę o podświetlanie; jasność; Kontrast; Ostrość; Kolor; i co tam włączyć. Dla mnie świetny obraz tyle że ciemny i migocze jest ten po włączeniu LED wyraźny czyli taki ostry, z zębem. Więc jakby nie był taki ciemny i nie migotał to było świetnie.

Tak samo jak włączę HDR+ to nagle obraz robi się blady nieostry i pomarańczowy. Mam mediabox z NC+ 1080p.

Poradźcie coś bo już się żona złości że ciągle coś przestawiam i poprawiam.

0 Like
18 Odpowiedzi
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@xmario79

Jak sam napisałeś, wszystko zależy od dostarczonego sygnału, jego jakości. Niestety jakość w polskich platformach satelitarnych oraz w telewizji naziemnej nadal nas nie rozpieszcza. 😞 Ja od nc+ mam wifiperemiumbox+ i przyznam, że niestety szału nie ma. 😕
Co do optymalnych ustawień... no cóż, wystarczyło przejrzeć forum, aby zauważyć, że taki temat już istnieje. :winking-face:
Zapraszam do: "OPTYMALNE" ustawienia pozwalające uzyskać najlepszy obraz - nasze spostrzeżenia, podpowiedzi i wnio...

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
xmario79
Explorer
Opcje

No właśnie przejrzałem i to właśnie Twój post. I dlatego mnie to tak zaciekawiło czy tv ma odtwarzać tak jak na trybie film i z taką małą ostrością ? Gdzie tu żyleta jakiej bym sobie życzył ... Chyba muszę nadal szukać ...:-)

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Pamiętaj tylko, ze oglądając telewizory w sklepach, widzisz je pracujące w trybie sklepowym i odtwarzające specjalnie przygotowane w tym celu materiały.
Wyszukaj sobie na YT materiały w 4K i porównaj z tym co masz dostępne w naziemnej i z platformy. Rożnicę na pewno zobaczysz.
Co do trybu HDR, to podobnie jak z innymi ustawieniami. Samo włączenie nie wystarczy, trzeba jeszcze odpowiednio skonfigurować inne ustawienia obrazu.
Życzę owocnych poszukiwań i konfiguracji.
A na przyszłość, jeżeli podobny temat już istnieje nie trzeba zakładać nowego, wystarczy dopisać się w już istniejącym. Mnie bałaganu i wszystko w jednym miejscu.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
xmario79
Explorer
Opcje
Wybacz, rzeczywiście mało profesjonalnie to zrobiłem. Czyli jak znajdę na YT filmik 4K i go puszczę na swoich ustawieniach i będzie ok to znaczy że to wina sygnału a nie ustawień tv, dobrze rozumiem ?
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
No niestety tak. Jak już wcześniej napisałem, nasi nadawcy nas nie rozpieszczają 😞

0 Like
xmario79
Explorer
Opcje

Ok to jeszcze mi powiedz czy włączać to HDR przy oglądaniu tv czy dopiero po podłączeniu jakiego Bluray lub innej treści 4K ? Czy po prostu skupić sie na normalnych ustawieniach (tzn bez HDR)?

A tu raczej domyślnie i te ulepszacze na niskie lub wyłączone ?

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Jeżeli urządzenie podłączane samo generuje obraz w standardzie HDR, to jego dodatkowe włączenie w tv tylko pogorszy sprawę. Jeżeli natomiast wiesz, że materiał z sieci był nagrany w tym trybie np. na YT, można pokusić się o włączenie tego trybu na tv, ale i tak trzeba skonfigurować pozostałe parametry obrazu do swoich upodobań i gustów.
To co jest dość ważne, a przynajmniej ja tak robię, to konfiguracja parametrów obrazu oddzielnie dla każdego źródła. A nie jedna dla wszystkich, co zmusza do pójścia na kompromis. 😞

0 Like
xmario79
Explorer
Opcje

Jak włączyłem 4K w YT oraz HDR to rzeczywiście robi wrażenie. A gdy wróciłem do NC+ to już nie ma szału. Albo obraz teatr albo jak ciemna scena to za dużo czerni (TVN film Kroll) albo znowu na innym kanale jasność nawet w ciemnych scenach (albo C+ albo HBO już nie pamiętam). Co kanał to inny obraz mimo, że HD:-) Nie włączałem HDR bo od razu leci kolor i ostrość.

Ale największy problem jest z meczami piłki nożnej. Obraz na C+/Eleven jest mało ostry. Tzn tragedii nie ma ale słabe te HD 1080, nie bardzo widać źdźbła trawy. Na zbliżeniach ok ale dalszy plan rozmyty. Czy to normalne czy kwestia ustawień ? Że obraz nie jest żyleta na meczach mimo HD, bliski plan i sceny statyczne ok ale dalszy plan i powiedzmy im dalej od środka tym gorzej tzn mniej wyraźny obraz (bardziej rozmyty i mniej szczegółów). No i oczywiście przy ruchu to rozmywa się obraz.

Ustawienia:

obraz standard

podświetlanie 15

jasność 0

kontrast 95

ostrość 50 (jak biorę mniej to i bliski plan mniej dokładny)

kolor 50

ulepszczacze tylko motion jest na niski bo nie można wyłączyć, reszta wyłączona

a płynność auto (fajne jest to LED wyraźny ale ciemno i drga).

Można coś z tym zrobić czy dać sobie spokój ?

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Wiesz, sama rozdzielczość nie robi HD, musi być jeszcze bitrate. :face-with-tears-of-joy: A nasi dostawcy usług satelitarnych starają się zaoszczędzić na opłatach z transpondery na satelitach i starają się na nich upchnąć jak największą ilość kanałów. Oczywiście kosztem bitrate. A jego obcięcie powoduje utratę jakości.
Kiedyś standardem full hd (1080) było 12 Mb/s, dzisiaj już twierdzą, że wystarcza 8, a w rzeczywistości potrafią ograniczyć do 4 z małym haczykiem :)))) czyli nawet nie 720 według wcześniejszych standardów.
Myślę, że teraz już wiesz, że za wiele nie zdziałasz. :winking-face:
Co do samych ustawień, to już kwestia gustu, dobierz takie, aby Ci odpowiadały.