03-12-2023 10:48 PM
Witam,
Posiadam TV UE55TU8502UXXH i ostatnio jak mi się nudziło zabrałem się za dopasowanie obrazu do różnych źródeł i trybów. Jak wiemy czy nasz TV wyświetla obraz w HDR możemy łatwo sprawdzić klikając na "domek" następnie całkiem w lewo i u góry w Trybie Obrazu widzimy "dodany" napis HDR. Jak wiemy symbol HDR włącza się we wszystkich trybach obrazu poza FILMMAKER. Proszę mi powiedzieć, czy ustawiając najlepsze wyświetlanie (tryb FILM i FILMMAKER) HDR w FILMMAKER jest dostępny, czy po prostu jest wyłączony i nie można go włączyć i jak sprawdzić czy HDR działa?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
04-12-2023 06:13 AM
04-12-2023 07:55 AM
05-12-2023 05:00 PM
Jesli masz wlaczony hdr to jest on wlaczony w trybie filmmaker tez, tylko tv nie pokazuje ze jest wlaczony ale na 100% jest.
05-12-2023 08:45 PM
Zatem odpowiadam.
1. Trybu HDR w moim modelu nie można włączać. On po prostu jest odczytywany automatycznie jeśli jest wykorzystany w filmie.
2. Mam wiele źródeł HDR (filmy, Netflix, Youtube) i jeśli włączę tryb "FILM" to owszem pokazuje, że jest włączony HDR i jest obsługiwany.
2. Hmm.. ja to jak taki "niewierny Tomasz" jak nie zobaczę to nie uwierzę. Czytałem o opcji auto HDR w trybie FILMMAKER, że jest ona na stałe zaimplementowana w tym trybie i po prostu jest. No ale powiedzcie sami, czy nie fajniej by było, żeby ot tak np. jak jest w TV Philips podczas włączania jakiegoś filmu 4K HDR itp. TV na sekundę np. u góry wyświetlał jakie "ulepszenia" są obsługiwane, lub żeby po prostu na stałe było to gdzieś wyświetlane.
To takie moje przemyślenia.
Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam