Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

HDMI-CEC/Anynet+ przestał działać

(Temat utworzony: 13-06-2018 10:24 AM)
20871 Wyświetlenia
3dh
Pioneer
Opcje

Wczoraj odebrałem TV z serwisu i wszystko działało aż do następnego dnia. Z przypisanych przycisków działa tylko 'power', ale reszta (cztery kolory, kierunki itd.) już nie.

TV: UE55M5572

Wersja oprogramowania: T-KTSDEUC-1210.8

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@pyrkomi  Czy podasz jaki masz model TV i amplitunera ?

0 Like
pyrkomi
Journeyman
Opcje

TV UE55MU7072. Amplituner Pioneer VSX-531. 

Jakiekolwiek problemy tak naprawdę zaczęły pojawiać się po majowej aktualizacji. Już wtedy czasem gubił to HDMI i musiałem np. włączyć i wyłączyć jeszcze raz TV albo ampli. W tej chwili już jest kaplica.
Dodam, że jeśli chodzi o obsługę pilota to zawsze działała tylko głośność. Ale to chyba za prosty amplituner, żeby czegoś więcej oczekiwać.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@pyrkomi  Czy próbowałeś opcji jaka jest podana w instrukcji na stronie 37 ? Sterowanie urządzeniami zewnętrznymi za pomocą pilota Pilot Samsung Smart — korzystanie z pilota uniwersalnego

http://downloadcenter.samsung.com/content/UM/201801/20180123103332177/POL_KTMDVBEUL-3.0.7_180111.1.p...

0 Like
pyrkomi
Journeyman
Opcje

Ja nie potrzebuję, aby pilot mi działał do obsługi Amplitunera, tylko żeby TV puścił mi dźwięk na amplituner.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@pyrkomi  To co Ci podałem też ma zadanie sterowaniem dzwięku po HDMI.

0 Like
pyrkomi
Journeyman
Opcje

1. Potrafię podłączyć sprzęt i skonfigurować wszystko. Jak już pisałem wszystko działało przez jakieś dwa lata. Konfigurowałem również pilot do amplitunera. Po prostu jedyne opcje jakie są obsługiwane to głośność, ze względu na mało rozbudowany amplituner. Konfiguracja przechodzi prawidłowo.

2. Przed aktualizacją po ustawieniu wyjścia dźwięku na HDMI dźwięk leciał przez amplituner lub jak był on wyłączony to nie leciał przez TV. W tej chwili dźwięk leci przez TV cały czas. Nie ma znaczenia, czy amplituner jest włączony, wyłączony czy w ogóle podłączony przez HDMI.

Robiłem factory reset amplitunera oraz TV (TV był również resetowany zdalnie przez Samsung).

Mój problem jest taki sam, jak kolegi z przed roku oraz wielu innych osób, które pisały o tym na forum europejskim.

StaszekM
Helping Hand
Opcje

Cześć @pyrkomi,

Próbowałeś aktualizacji amplitunera, pod warunkiem oczywiście, że jest dostępna. Warto sprawdzić stronę producenta.

pyrkomi
Journeyman
Opcje

Na stronie producenta amplitunera brak jakiegokolwiek softu do wgrania. Pozostało chyba tylko wezwać serwis.

0 Like
pyrkomi
Journeyman
Opcje

Walczę dalej z HDMI. Po kontakcie z serwisem, Pan jasno stwierdził, że to normalka w Samsungach i może mi wymienić płytę główną, ale nie gwarantuje, że to pomoże. Dał propozycje kupić kabel optyczny i podłączyć amplituner kablem optycznym. I tutaj pojawił się kolejny problem. Dźwięku nadal nie ma. Na TV oczywiście wybór dźwięku na wyjście zewnętrzne, w amplitunerze na TV.
Pozostaje mi jednak jeszcze raz przetestować amplituner u kogoś na TV.
Macie pomysł jak mogę przetestować kanał zwrotny ARC bez amplitunera? 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@pyrkomi  Czy serwisanci Ci zaktualizowali TV do wer 1280 ? 

0 Like