Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

HDMI-CEC/Anynet+ przestał działać

(Temat utworzony: 13-06-2018 10:24 AM)
20883 Wyświetlenia
3dh
Pioneer
Opcje

Wczoraj odebrałem TV z serwisu i wszystko działało aż do następnego dnia. Z przypisanych przycisków działa tylko 'power', ale reszta (cztery kolory, kierunki itd.) już nie.

TV: UE55M5572

Wersja oprogramowania: T-KTSDEUC-1210.8

0 Like
53 Odpowiedzi
3dh
Pioneer
Opcje

Oczywiście. Pilot od TV nie musi być konfigurowany, takie przyciski jak kierunki czy odtwarzanie/przewijanie działają od razu. W KODI można się pobawić i przypisać nowe funkcje np. kolorowym przyciskom, ale inne powinny działać automatycznie.

Restartowanie, włą/wył. na nic się nie zdało. Później spróbuję wyłączyć TV z gniazdka na kilka minut, może po takim resecie TV załapie o co chodzi.

EDIT

Wyłączenie z gniazdka na 15 min. nie pomogło. W międzyczasie zamieniłem kabel HDMI, i to też nie pomogło.

EDIT

TV załapał dopiero po wyłączeniu i włączeniu opcji Anynet+ (HDMI-CEC). Robiłem tak wcześniej, ale dopiero teraz zadziałało.

3dh
Pioneer
Opcje
Nie minęły dwa tygodnie, a Anynet+ przestał działać już dwa razy. Normalnie nie przejmowałbym się tym tak bardzo, bo stary Samsung też od czas do czasu zapominał o Anynet+, aczkolwiek tam wszystko wracało do normy po resecie systemu KODI, a tutaj jedyne co pomaga, to wyłączenie TV z gniazdka na jakiś czas. Nie ma prostszego sposobu?

Na zagranicznych forach też maja problemy z Anynet+.
0 Like
StaszekM
Helping Hand
Opcje

Cześć 

Funkcja Anynet+ powinna działać poprawnie, bez konieczności resetu czy też odłączania zasilania.
Natomiast zgodnie z instrukcją obsługi cyt." Funkcja Anynet+ może nie działać, gdy są włączone inne funkcje, takie jak wyszukiwanie kanałów, Smart Hub, konfiguracja wstępna itp."

0 Like
3dh
Pioneer
Opcje

Powinna, ale nie działa. Nie ruszałem tych funkcji.

Anynet+ działa normalnie i nie traci się tak po prostu w trakcie używania, tylko w następny dzień. Włączam RPi i razem z nim uruchamia się TV, czyli Anynet+ jeszcze działa, ale po załadowaniu KODI nie dochodzi do "połączenia".

0 Like
StaszekM
Helping Hand
Opcje

Cześć 

0 Like
3dh
Pioneer
Opcje

Kodi 17.6 zainstalowane na Raspberry Pi 3.

PS. Zmieniłem kabel z HDMI 1 na HDMI 2 (ARC) i doszedł stary problem z migotaniem ekranu. Zmiana rozdzielczości na stałe 1920x1080 o częstotliwości 59.94 (wcześniej było DESKTOP, 60.00) pomogła, ale w czasie zmiany zródła (np. z telewizji naziemnej na HDMI 2) obraz krótko miga. 

0 Like
StaszekM
Helping Hand
Opcje

Cześć 

0 Like
3dh
Pioneer
Opcje

Używam LibreELEC a nie XBMC, poza tym temat jest sprzed 6 lat, ale i tak to sprawdzę.

EDIT

Did you ever try to reboot (power cable) your Samsung? It helped to me, it solved the problem what I was investigating >1 month.
I will write very angry email to Samsung, I am very disappointed to their products!

Heh, wyszło na jedno.

0 Like
3dh
Pioneer
Opcje

Chciałem tylko przypomnieć, że minął już rok od zgłoszenia problemu i w zasadzie nic się nie zmieniło. CEC ciągle sprawia problemy. Już nawet nie bawię się w wyłączanie na 15 min. czy wył./włą. Anynet +, bo problem prędzej czy później wraca 😕

EDIT

Dnia 30.07.19 włączyłem tę funkcję jeszcze raz, i dziś, 18.08.19, przestała działać. Czyli jest jak kiedyś.

0 Like
pyrkomi
Journeyman
Opcje

Witam,
Jak u Ciebie wygląda problem Anynet+? U mnie ostatnio pojawiło się to samo. Dzwoniłem na infolinię i jedyne co zrobiono to zresetowanie zdalnie TV. 

Najlepsze, że wszystko działało przez prawie dwa lata, a nagle przestało. W tej chwili jak włącze Anynet+, to na wyjściu dźwięku mam do wybory HDMI, ale po jego wybraniu dźwięk dalej leci z głośników. Ta funkcja jest również dostępna jak odłącze amplituner. Ciekawe, że czasem zdarzy się, że TV puści dźwięk na amplituner przy  ustawieniu wyjścia dźwięku na telewizyjny.
Na infolini powiedzieli, że jeśli chodzi o wezwanie serwisu, to mogą mnie obciążyć opłatą, bo to wina tego, że amplituner Pionner jest niekompatybilny.
Fajnie, przez dwa lata był kompatybilny, a nagle mu się odechciało. Na dodatek poprzednio, po przełączniu dźwięku na wyjście na HDMI bez włączonego amplitunera, po prostu dźwięku z TV nie było. Teraz dalej leci.