Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Efekt clouding w górnych rogach ekranu. 49KU6400

(Temat utworzony: 07-12-2016 03:24 PM)
7038 Wyświetlenia
ruta132
First Poster
Opcje

Witam !

Kupiłam w poniedziałek smart tv --> 49KU6400 i zauważyłam że rogach ekranu pojawia się tak zwany efekt clouding. Wiem, że jest to problem LED z poswietlaniem krawędziowym , ale producent zapewniał też że czerń powinna być bardzo głeboka. Jak więc to ma się do tego efektu ? oraz  czy jest to powód do zgłoszenia reklamacji ?

Z góry dziękuje za odpowiedż :smiling-face:

Pozdrawiam

0 Like
1 Odpowiedz
MichałL
Pathfinder
Opcje

Hej @ruta132

Faktycznie efekt cloudingu jest specyfiką telewizorów podświetlanych diodami LED, obecnie w produkowanych telewizorach efekt ten występuje rzadziej. Często jest to spowodowane błędnymi ustawieniami obrazu w Menu telewizora, sprawdź jaki masz wybrany tryb obrazu, wejdź w Menu>Obraz>Tryb obrazu, polecam zastosować Tryb Standardowy.

Jeśli po zmianie ustawień nadal zauważasz w rogach jaśniejsze punkty na ciemnych scenach, to sprawdź czy są też widoczne na teście diagnostycznym TV, test taki możesz wykonać wchodząc w Menu>Pomoc Techniczna>Diagnostyka>Test obrazu.

W momencie gdy na teście obrazu zauważysz przejaśnienia na ekranie, wtedy jest to podstawą do zgłoszenia reklamacji.

Gdyby na teście obrazu wyświetlane zdjęcie było bez przejaśnień i nadal będziesz miała wątpliwości, zawsze możesz wykonać zdjęcie całego ekranu telewizora i przesłać w celu dokładnej weryfikacji przez wsparcie techniczne http://www.samsung.com/pl/info/contactus.html wybierz wsparcie prze e-mail.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij kudo!
0 Like