31-12-2020 10:28 AM
Witam,od jakiegoś czasu zaobserwowałem pionowe pasy na szarych i ciemniejszych tłach które niekiedy przechodzą w lekko fioletowy kolor. Tv ma bardzo duży clouding, serwis w maju stwierdził, że to normalne itd,ale tych pasów nie było wtedy. Nigdzie nie widziałem takich problemów,co to może być? Dołączam zdjęcia.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
11-11-2021 08:57 AM
Witam,po 10 miesiącach postanowiłem jeszcze raz zgłosić problem i wysłałem zdjęcia do wsparcia i po kilku dniach pierwsza wizyta serwisu .Pan porobił zdjęcia dokumentacja itd. Po kilku dniach wymiana panelu i różnica ogromna: clouding prawie niezauważalny,nie ma żadnych fioletowych pasów,kolory na całym ekranie równomierne. Jak na razie wszystko ok,mam nadzieję, że dalej tak będzie.
31-12-2020 10:37 AM
@zbych722 Witam
Proszę wykonać test obrazu, który można łatwo i sprawnie wykonać z pozycji menu: Ustawienia > Pomoc techniczna > Diagnostyka > Rozpocznij test obrazu.
Przed rozpoczęciem testu należy odłączyć wszystkie urządzenia zewnętrzne od telewizora (dekoder, antena do odbioru telewizji naziemnej, konsola do gier itp.).
Przykład jak można wykonać test obrazu znajdzie Pan w poniższym linku: https://eu.community.samsung.com/t5/Sprz%C4%99t-Audiowizualny/Jak-wykona%C4%87-wst%C4%99pn%C4%85-dia...
31-12-2020 10:39 AM
Mam taki sam TV, tylko że 43Q60RAT i nie widzę czegoś takiego jak u ciebie czy wysłałeś jeszcze raz zdjęcia ?
Wsparcie techniczne przez E-mail
Poczytaj o DSE https://www.rtings.com/tv/tests/picture-quality/gray-uniformity-dirty-screen-effect-dse
31-12-2020 10:51 AM
Dzięki za odpowiedź i dołączam zdjęcia z testu obrazu
31-12-2020 10:56 AM
Myślę,że po Nowym Roku wyśle zdjęcia ,tv ma jeszcze15 miesięcy gwarancji
31-12-2020 10:57 AM
31-12-2020 10:59 AM
Ok, dzięki!
31-12-2020 11:24 AM
@zbych722 Wysłałem Ci wiadomość prywatną z obrazami do testowania.
06-01-2021 07:55 PM
Witam, dostałem taką odpowiedź z Samsunga:Obserwowana niejednorodność wyświetlanego obrazu, widoczna zwłaszcza na jednolitych tłach w postaci ciemniejszych plam nosi nazwę „Banding”. Nierównomierne podświetlenie matrycy w postaci pionowych i/lub poziomych pasów. Widoczne szczególnie przy dynamicznych jasnych obrazach np. podczas oglądania piłki nożnej. W różnym stopniu jest ono obecne w każdym ekranie LCD, może być widoczna również w wymienionych podczas naprawy ekranach zamiennych. Z uwagi na konstrukcję układów podświetlenia zjawisko to jest widoczne w większości urządzeń typu LED TV. Zastanawiam się skąd oni to wzięli bo u mnie na jasnych dynamicznych tłach takich jak mecze to nie występuje.
06-01-2021 08:58 PM
Nie ma, znaczenia jak to się podaje czy Banding, clouding czy DSE każdy z nas ma mniejszy, czy wiekszy.