Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nowy Samusung QLED 80T - problem goni problem

(Temat utworzony: 11-02-2021 02:59 PM)
818 Wyświetlenia
misionv
Apprentice
Opcje

Witam,

jestem w posiadaniu telewizora jak w tytule:

TV podłączony jest do komputera kablem HDMI 2.1. do właściwego gniazda HDMI 4.

Telewizor działa w trybie PC-towym.

Niestety są problemy na poziomie rozszerzonej przestrzeni kolorów dla wyjścia do którego mam podpięty komputer - obraz często się włącza i wyłącza

(sam telewizor jest włączony, pokazuje się tylko chwilowo czarna plansza,

menu trybu ustawień telewizora jest cały czas widoczne).

Wygląda to dokładnie tak jak na tym filmie:

https://www.youtube.com/watch?v=RBc_qmA3nx4

Te artefakty też występują.

Nie działa w ogóle tryb 120 Hz dla rozdzielczości natywnej 4K - karta graficzna wykrywa maksymalnie 60 Hz 

(karta ma wsparcie dla standardu HDMI 2.1).

Nie działa poprawnie uaktywniony tryb HDR z ustawień windowsa 10.

Obraz po przełączeniu w ten tryb jest bardzo wyblakły, kolory są szarawe, ostość jest niższa.

Zna ktoś rozwiązanie tych problemów ?

Jak nie, to niestety ale telewizor czeka zwrot ...

Firmware do tego TV jest najnowsze.

Generalnie szczerze powiedziawszy ten TV to tragedia.

Wszechobecny clouding, DSE mnie przerzaża.

Smużenie czyli ghosting jest nie na złym. lecz na tragicznym poziomie ... 

Nigdy się juz nie zdecyduję na tą markę.

Same z nimi problemy

0 Like
5 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@misionv  Proponuje zgłosić wszystkie problemy z TV przez wsparcie techniczne E-mail

0 Like
zbych722
Explorer
Opcje

Jeśli masz taką możliwość to oddawaj go jak najszybciej,bo wsparcie ci odpowie, że clouding,branding i dse   jest cechą ich tv. Też miałem możliwość zwrotu  i żałuję że tego nie zrobiłem i zostałem z takim czymś jak na zdjęciach.Samsung twierdzi , że tak ma być bo to jest ich norma.

IMG_20210118_153552.jpg

IMG_20201230_183857.jpg

IMG_20210123_171350.jpg

0 Like
misionv
Apprentice
Opcje

Mam podobny DSE z tymże i tak na wyższym poziomie.

Generalnie sportu, jak i podczas grania nie da się patrzeć na TV przez potworne smużenie.

Zrezygnowałem więc całkowicie z grania (autentycznie ...)

Po prostu obrzydło mi to granie przez ten TV ... 

Miałem takie smużenie na 15 letnim TV,

chociaż i tak było pod tym względem znacznie lepiej i to co ciekawe na słabej klasy telewizorze Samsung z podświetleniem CCFL (nie LED-owym jak obecnie ...).

Czytam opinie na temat tych wyświetlaczy, oglądam filmy i można się za głowę złapać, że Samsung wydał takie szroty.

Cała seria Q z rocznika 2020 powinna iść na śmietnik.

Czytałem opinię, że każden jeden wyświetlacz nawet Q900T ma potworny DSE,

ktoś zrobił test w markecie gdzie było kilkanaśie takich wyświetlaczy i na każdego nie dało się patrzeć. Sprzedawcy też mieli mega negatywne opinie.

Jak dla mnie to są wyłudzacze niemałych pieniędzy i powinno się to gdzieś zgłosić.

Rzecznik Praw Konsumenta, prokuratura ?

Zbiorowy pozew ?

Szajsung (taką powinni mieć nazwę ...)  powinien płacić wielomilionowe kary.

Trzeba to skonsultować z jakimś prawnikiem.

Ja teraz sprzedam ten wyświetlacz bo chcę odzyskać jak najszybciej za niego pieniądze

(ze sklepem nie będzie tak łatwo).

Bedze mi po prostu mega wstyd w ujęciu do kupującego, jeżeli wiesz o co chodzi ... 

DSE jak DSE, ale ghosting gorszy jak na low endowym TV z przed 15 lat to porażka totalna.

Szczerze, to nie wiem jaka tam musi być badziewna elektronika sterująca wewnątrz ....

Wystarczy zerknąć:

https://www.youtube.com/watch?v=1P2Rd-7BDA4

https://www.youtube.com/watch?v=8L4GZGZHVbU

Mam to samo niezależnie od ustawień i to jest jakiś podły żart ze strony szajsunga.

Co ciekawe TV dedykowany jest graczom (4K@120 Hz) a przez wspomnianą przypadłość grać się na nim ... nie da :face-with-tears-of-joy:

Nie zagram w żadna grę dopóki nie zmienię telewizora a będzie to miało miejsce na szczęście w przyszłym tygodniu.

Przy takiej jakości jaką mam obecnie, wyceniam wartość mojego na TV na jakieś 800 - 1200 zł

(wersja 65 cali).

Taki powinien być ich cenowy standard za TV klasy QLED.

Krótkie podsumowanie tego co dostałem ze sklepu:

zalety:

brak (standardowa matryca VA - nic poza tym,

efektu HDR na tym pseudo TV nie doświadczyłem ponieważ nie ma żadnej współpracy z moją kartą graficzną...)

wady:

tragiczny DSE,  tragiczny clouding, przetragiczny ghosting widziany w każdej ruchomej scenie,, zawieszające się oprogramowanie zarządzające - w tym nie działające pewne istotne funkcje. (najnowszy firmware). Brak jakiejkolwek poprawnej współpracy z kartami graficznymi serii RTX 3080. Local dimming wnosi więcej defektów niż efektów

Efekt:  dostałem TV który jest war około 5 razy mniej od wartości rzeczywistej ... 

prawdopodobnie sprawa tez trafi do prokuratury.

Wniosek:

stawiam na soniaka KD-65XH9505 którego będę miał w przyszłym tygodniu i wiem, że się nie zawiodę. 

Firmie szajsung definitywnie podziękuję i dalej sobie dymajcie kupujących.

Ciekawe jak na tym wyjdziecie ... 

Dalej zatrudniajcIe  "inżynierów" po po dwóch klasach szkoły podstawowej ..........

zbych722
Explorer
Opcje

Mój tv to Q60 z 2019 ale myślę że to bez znaczenia która seria.

0 Like
misionv
Apprentice
Opcje

Co z tym Q60 - też piach ?

Wiesz, że jakoś mnie to nie dziwi :face-with-tears-of-joy:

0 Like