18-11-2024 03:45 PM
czesc, czy moze ktos mnie oswiecic co powinien pokazywac glosnik przy obslusze dswieku dolby atmos oraz co widnieje przy DD i DD+
Przy poprzednim modelu tv mialem obsluge tylko DD i DD+ co bylo dokladnie odwzorowane na glosniku. teraz zmienilem tv na taki ktory obsluzy Dolby Atmos. od tej pory filmy ktore byly w DD i DD+ pokazywane na glosniku sa jako Stereo PCM a filmy z dolby atmos jako multichannel. czy to wlasciwe odczyty czy jest blad dekodowania dla tego zestawu?
18-11-2024 10:03 PM
18-11-2024 10:06 PM — edytowano 18-11-2024 10:10 PM
a jak pokazuje przy dolby atmos? i pytanie jaki dzwiek masz w glosnikach faktycznie kiedy pokazuje stereo?
u mnie taka tabelka
wylaczony eARC:
filmy DD i DD+ sa pokazywane jako DD i DD+
włączony eARC:
filmy DD i DD+ pokazywanesa jako stereo PCM
filmy dolby atmos pokazywane sa jako multichannel
20-11-2024 09:24 AM
Cześć @rockyrw Materiały z Dolby atmos są tak właśnie oznaczone. Niezmiennie do testów polecam Netflixa:
20-11-2024 09:55 AM
Dzieki za info. Poki co netflixa brak posiadam hbo i amazon prime gdzie atmos jest obslugiwany , testowalem to na nowym jak i poprzednkm tv.
Co do forum przeczytalem caly watek ale info co jak ma sie wyswietlac brak. Srad tez caly ten post.
Dalej nie mam pewnosci czy to stereo oznaxza dolby digital i dd+ czy to jakas pomylka softu, ani co do dolby slatmos oznaxzenie multichannel.. co to znaczy. Multichannel to rowjiez 5.1 wiec kompletnie nie czytelne info z soundbara. Serwis samsunga rowniez nie wie jak to ugryzc.
20-11-2024 03:54 PM
Hej,
podejrzewam, że to kwestia nazewnictwa regulowana przez używane kodeki w soundbarze przy danej funkcji/treści.