01-12-2021 06:58 PM
Mam parę TV Samsung, działają OK ale z modelem UE60J6240 mam problem - pojawił po niecałych 3 latach użytkowania, mianowicie powstały białe powidoki na ~1/4 ekranu oraz fioletowe plamy w różnych miejscach.
Zdjęcia ekranu są tu: https://drive.google.com/drive/folders/1GUkCQQhptB7uMC-zJcjLVBesH16txO-x?usp=sharing
Jestem trochę załamany bo inny TV Samsung działa przez 9 lat bez żadnych tego typu niespodzianek, a teraz chcą z przyjemnością oglądać filmy muszę zmienić lub naprawić ten TV - czy naprawa ma sens? czy może kalibracja pomoże?
Niestety mail do Samsung z propozycją wymiany na inny model z moją dopłatą lub udzielenia specjalnego rabatu na nowy TV spaliły na panewce, nawet nie odpisano na moją propozycję tylko dostałem "liścia" w postaci "TV jest po gwarancji i nie odpowiadamy za jego działanie..."
Pozdrawiam,
Marcin
01-12-2021 11:59 PM
Twój model jest z 2015 roku i Samsung powinien mieć części dostępne do 5 lat od daty pojawienia się na rynku.
02-12-2021 12:04 AM
02-12-2021 12:12 AM
Gwarancja będzie dalej dwuletnia na każde urządzanie.
https://www.samsung.com/pl/support/chce-kupic-czesci-zamienne-powszechnie-dostepne/
02-12-2021 08:02 AM
Mi nie chodzi o czas gwarancji, to reguluje prawo i oczywiście że będą to dwa lata, natomiast producenci będą musieli produkować sprzęt bardziej trwały oraz trzymać dłużej części zapasowe dla napraw pogwarancyjnych.
Teraz jest tak że coraz więcej urządzeń się psuje zaraz po upływie gwarancji i powstaje rynek dla ubezpieczycieli przedłużających gwarancję, bez sensu...i nie eko
Ja kupiłem ten telewizor Samsung w 2017r a na przełomie 2019/2020 zaczęły się robić problemy, może wcześniej ale nie zauważyłem, poprosiłem Samsunga (grzecznie) o pomoc, to powiedzieli że nie mają specjalnej oferty dla stałego klienta (praktycznie wszystko mam Samsunga) ,
Znajomej w lodówce Samsunga po 8 latach zepsuła się grzałka w zamrażalniku, wszystko działa, mrozi, chłodzi ale awaria grzałki powoduje że nie roztapia lodu (lodówka no frost) - nie do naprawy bo już nie można kupić grzałki!!! bez sensu, powinny być dostępne części ale nie ma, trzeba kupić nową lodówkę...
Gorzej jest w motoryzacji, koledze ostatnio rozkruszył się tłok w Oplu Insigni dokładnie miesiąc po gwarancji - silnik do wymiany, ~35kzł... dodam że to spokojny kierowca oraz skrzynia automatyczna, nie mógł zajeździć silnika, po prostu bubel i pech.
08-12-2021 03:40 PM
W wyniku Waszych sugestii zgłosiłem się do serwisu z prośbą o wycenę wymiany matrycy - przed chwilą otrzymałem odpowiedź że nie ma w ogóle dostępnych nowych matryc do tego modelu więc wymiana jest niemożliwa...
Czyli pozostaje wyłącznie zakup nowego TV, bo mój jest nienaprawialny.... tu mam żal do Samsunga że nie jest/nie był w stanie się pochylić i zaproponować mi specjalnej oferty na nowy TV.
08-12-2021 11:04 PM
@Amarcin TV zakupiłeś w sklepie a nie od Samsunga.
08-12-2021 11:24 PM — edytowano 08-12-2021 11:26 PM
14-07-2023 05:59 PM
Co uległo uszkodzeniu?
14-07-2023 06:05 PM
@Mariusz osak Czy sam będziesz naprawiał że pytasz co się stało z matrycą?
Mogło paść podświetlenie lub uszkodzona elektronika matrycy.
14-07-2023 06:13 PM
Tak chce naprawić bo już jest po gwarancji więc myślę że sam to ogarnę tylko pytanie czy uszkodziła się listwa led?