Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy to problem z podświetleniem czy z matrycą?

(Temat utworzony: 01-12-2021 06:58 PM)
9223 Wyświetlenia
Amarcin
Journeyman
Opcje

Mam parę TV Samsung, działają OK ale z modelem UE60J6240 mam problem - pojawił po niecałych 3 latach użytkowania, mianowicie powstały białe powidoki na ~1/4 ekranu oraz fioletowe plamy w różnych miejscach.

Zdjęcia ekranu są tu: https://drive.google.com/drive/folders/1GUkCQQhptB7uMC-zJcjLVBesH16txO-x?usp=sharing

Jestem trochę załamany bo inny TV Samsung działa przez 9 lat bez żadnych tego typu niespodzianek, a teraz chcą z przyjemnością oglądać filmy muszę zmienić lub naprawić ten TV - czy naprawa ma sens? czy może kalibracja pomoże?

Niestety mail do Samsung z propozycją wymiany na inny model z moją dopłatą lub udzielenia specjalnego rabatu na nowy TV spaliły na panewce, nawet nie odpisano na moją propozycję tylko dostałem "liścia" w postaci "TV jest po gwarancji i nie odpowiadamy za jego działanie..."

Pozdrawiam,

Marcin

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Twój model jest z 2015 roku i Samsung powinien mieć części dostępne do 5 lat od daty pojawienia się na rynku.

Amarcin
Journeyman
Opcje
Czyli juz nie ma opcji naprawy, bardzo eko podejscie... ale jest nadzieja dla nowszych sprzętów bo producenci będą musieli serwisować urządzenia dłużej
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Gwarancja będzie dalej dwuletnia na każde urządzanie. 

https://www.samsung.com/pl/support/chce-kupic-czesci-zamienne-powszechnie-dostepne/

Amarcin
Journeyman
Opcje

Mi nie chodzi o czas gwarancji, to reguluje prawo i oczywiście że będą to dwa lata, natomiast producenci będą musieli produkować sprzęt bardziej trwały oraz trzymać dłużej części zapasowe dla napraw pogwarancyjnych.

Teraz jest tak że coraz więcej urządzeń się psuje zaraz po upływie gwarancji i powstaje rynek dla ubezpieczycieli przedłużających gwarancję, bez sensu...i nie eko

Ja kupiłem ten telewizor Samsung w 2017r a na przełomie 2019/2020 zaczęły się robić problemy, może wcześniej ale nie zauważyłem, poprosiłem Samsunga (grzecznie) o pomoc, to powiedzieli że nie mają specjalnej oferty dla stałego klienta (praktycznie wszystko mam Samsunga) ,

Znajomej w lodówce Samsunga po 8 latach zepsuła się grzałka w zamrażalniku, wszystko działa, mrozi, chłodzi ale awaria grzałki powoduje że nie roztapia lodu (lodówka no frost) - nie do naprawy bo już nie można kupić grzałki!!! bez sensu, powinny być dostępne części ale nie ma, trzeba kupić nową lodówkę...

Gorzej jest w motoryzacji, koledze ostatnio rozkruszył się tłok w Oplu Insigni dokładnie miesiąc po gwarancji - silnik do wymiany, ~35kzł... dodam że to spokojny kierowca oraz skrzynia automatyczna, nie mógł zajeździć silnika, po prostu bubel i pech.

0 Like
Amarcin
Journeyman
Opcje

W wyniku Waszych sugestii zgłosiłem się do serwisu z prośbą o wycenę wymiany matrycy - przed chwilą otrzymałem odpowiedź że nie ma w ogóle dostępnych nowych matryc do tego modelu więc wymiana jest niemożliwa...

Czyli pozostaje wyłącznie zakup nowego TV, bo mój jest nienaprawialny.... tu mam żal do Samsunga że nie jest/nie był w stanie się pochylić i zaproponować mi specjalnej oferty na nowy TV.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Amarcin  TV zakupiłeś w sklepie a nie od Samsunga. 

Amarcin
Journeyman
Opcje
Poważne? Czyli to sklep odpowiada za wadę matrycy oraz brak części zamiennych.... sorry, nie pomyślałem.... Zapytam sklep.
0 Like
Mariusz osak
First Poster
Opcje

Co uległo uszkodzeniu? 

IMG_20230714_174836.jpg

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Mariusz osak  Czy sam będziesz naprawiał że pytasz co się stało z matrycą?

Mogło paść podświetlenie lub uszkodzona elektronika matrycy.

Mariusz osak
First Poster
Opcje

Tak chce naprawić bo już jest po gwarancji więc myślę że sam to ogarnę tylko pytanie czy uszkodziła się listwa led? 

0 Like