Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy tak powinno wyglądać podświetlenie matrycy w nowym TV

(Temat utworzony: 06-04-2022 11:30 AM)
12916 Wyświetlenia
mkotar
Journeyman
Opcje

Cześć,

2 dni temu nabyłem, wczoraj zamontowałem na ścianie TV  SAMSUNG QE65QN91AAT . W ciągu dnia wszystko wydawało się być super jednak wieczorem zauważyłem niezbyt równe podświetlenie matrycy na ciemnych partiach ekranu. Pytanie czy tak to powinno wyglądać?

IMG_1728.JPGIMG_1729.JPG

0 Like
29 Odpowiedzi
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@mkotar, Według mnie nie powinno to tak wyglądać. Posiadam niższy model Q80A i w nim czerń jest idealnie podświetlona bez plam i efekty typu bleeding. Zaczekajmy na wypowiedzi innych użytkowników modelu QN91A.

@Grzegorz76@Quantiss7@Gregorianin@ESmooth, Pomożecie ? 😁

Grzegorz76
Pathfinder
Opcje
Zdecydowanie jest lipa. Matryca powinna być czarna jakby telewizor był wyłączony. Mam ten sam model. Napisz jeszcze w jakim trybie masz taki obraz? To jest pauza w filmie, czy co konkretnie? Więcej szczegółów poproszę.
mkotar
Journeyman
Opcje

to jest wyświetlenie czarnego tła (obrazek z sieci, czarny, sprawdzałem też na bardzo ciemnych szarych jak i filmach na YT , które pokazują czarny ekran - to samo). Tryb obrazu to standard. Bez udziwnień.

_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@mkotar Witam. To nic innego jak tak zwany CLOUDING. Ta wada została przez wielu producentów telewizorów uznana nie tyle za mankament, co za cechę tego typu urządzeń. Nasila się ona wprost proporcjonalnie do wielkości naszej matrycy. Powstaje ona w wyniku intensywnego podświetlania obrazu, co z jednej strony pozwala telewizorowi na emitowanie żywych kolorów i zwiększenie wyrazistości obrazu, z drugiej zaś stwarza ryzyko wystąpienia niepożądanych zjawisk.

Przesyłam parę rozwiązań żeby taki Clouding trochę osłabić.

Jeżeli telewizor jest nowy lub też niedawno wymieniałeś w nim matrycę, ustaw jej jasność na najwyższy możliwy poziom. Dopilnuj, żeby urządzenie działało przez przynajmniej 14 dni po minimum kilka godzin dziennie właśnie na takich ustawieniach. Po upływie tego czasu przywróć jasność do zwykłego poziomu. Matryca po takim wygrzaniu powinna dostosować nieco bardziej tryb swojej pracy do konstrukcji telewizora, co jednocześnie znacząco zmniejszy występowanie cloudingu.

Jeśli po przeprowadzeniu powyższej procedury problem nadal występuje w uciążliwym natężeniu, rozwiązaniem może być dalsze zmniejszenie jasności matrycy. Znajdź takie ustawienia, które będą najbardziej komfortowe osobno dla oglądania telewizora w dzień, przy pełnym oświetleniu, jak i w ciemnym pokoju.

Pomocne może okazać się również przełączenie odbiornika w tryb kinowy. Poskutkuje to ociepleniem i stonowaniem wyświetlanych barw i nieco bardziej równomiernym rozprowadzeniem podświetlenia matrycy.

Uruchom funkcję dynamicznego sterowania diodami LED – o ile tylko Twój odbiornik takową posiada.
Grzegorz76
Pathfinder
Opcje
U mnie wygląda to tak. Zdjęcie zrobione na stopklatce filmu, w mocno zaciemnionym pokoju, przy ustawieniach jak poniżej. Spróbuj tych ustawień, i zobacz czy coś się poprawi.20220406_145059_43140_1649249460.jpg20220406_152835_43148_1649251715.jpg20220406_153042_43149_1649251842.jpg20220406_150159_43146_1649250418.jpg
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@_Technik_  o ciekawa porada...

Gregorianin
Explorer
Opcje

Zdecydowanie nie tak to ma wyglądać, tego TV nie da się odróżnić od dobrego OLED'a stojącego obok bez wyszukanych scen. Jak masz czarną klatkę to ona jest czarna nawet w kompletnie ciemnym pokoju. U Ciebie tak to wygląda jak by ktoś w menu serwisowym wyłączył local dimming.

Co do proponowanych ustawień, mogę jedynie zasugerować aby kontrastu nie ustawiać wyżej niż 30 bo w jasnych elementach (zwłaszcza HDR) widoczne stają się "przepalenia" i utrata szczegółów w tych miejscach a
standardowy profil zmienić na film.

Grzegorz76
Pathfinder
Opcje
Ja bym go oddał. To nie jest tania zabawka tylko dość kosztowny sprzęt. Na 100% ma w cholerę roboczogodzin, na maksymalnych ustawieniach. Matryca mojego 10letniego UE40ES6100 wygląda lepiej. Oddaj go, nawet jeśli świadomie kupiłeś model powystawowy, masz 14dni. Szkoda pieniędzy. Przykro mi, ale ja innego wyjścia nie widzę.
mkotar
Journeyman
Opcje

Nie kupowałem modelu powystawowego. 
Zgłosiłem to do sklepu - w piątek przywiozą nową sztukę a starą odbiorą :winking-face: