11-01-2021 08:23 AM
Witam,
ostatnio pojawił się problem że czasem przy zmianie źródła pojawia się czarny obraz z informacją jakie źródło sygnału wybrano i dźwięk. Np. włączam telewizor żeby pograć na xboxie, po skończeniu i przełączeniu na antenę pojawia się czarny ekran z informacją iż jest to tv ( kółko z napisem TV) i dźwięk lecącego programu, przy zmianie źródła na inne np HDMI sytuacja jest taka sama. Wyłączenie telewizora czasem pomaga czasem nie, na pewno działa odłączenie od prądu. Przy czarnym ekranie można normalnie wejść w opcje i w przewodnik po programach ( w okienku pojawia się obraz z włączonego programu) oraz w aplikacje internetowe - na nich obraz wyświetla się normalnie.
14-01-2021 08:00 AM
U mnie to samo, reset nie pomógł. Problem ustąpił gdy odłączyłem soundbar, błędu wtedy nie było ale nie o takie rozwiązanie mi chodzi. Następnym krokiem według samsunga jest kontakt telefoniczny gdy będę koło telewizora. W piątek się skontaktuję.
14-01-2021 08:11 AM
U mnie bez soundbara też nie ma błędu to już jest jasne. Problem jest w tym, że oni muszą coś z tym zrobić bo ja nie po to zapłaciłem kilkanaście tysięcy żeby codziennie się wkurzać, że mi się telewizor wiesza. Ja czekam na telefon z servisu w sprawie wizyty technika lub odbioru tv do naprawy. Będę informował na bieżąco co i jak lecz to napewno potrwa bo telefonu mam się spodziewać dopiero w przyszłym tygodniu
14-01-2021 12:28 PM — edytowano 14-01-2021 12:29 PM
Może uda mi się jeszcze pożyczyć Soundbar innej marki zobaczymy czy będzie to samo.
15-01-2021 07:38 AM
Włączam telewizor o 5:40 rano przełączam źródło z dekodera Polsatu na tv naziemną i zwis. Tak więc u mnie wygląda to inaczej ale jeszcze nie wiem w jakie czynniki dokładnie powodują zwis
15-01-2021 07:44 AM
@jano81 wrzuć nagranie na jakiś hosting lub YT
15-01-2021 08:39 AM
Nigdy tego nie robiłem także chyba odpuszczę.
W środę przyjeżdżają z serwisu po telewizor do naprawy. Ciekawe jak oni to sprawdza bi w zgłoszeniu nie ma nic o tym, że to się dzieje jak mam podłączony dekoder Polsatu, moduł ci i soundbara jest tylko że się zawiesza przy przełączaniu źródła. Mam to tak zostawić? Czy dzwonić do samsunga i może jakiś film im wysłać na maila? Co poradzicie?
15-01-2021 09:52 AM
@jano81, Im więcej informacji przekażesz serwisowi tym lepiej. Pozwoli to uniknąć sytuacji, w której telewizor wróci jako teoretycznie sprawny z naprawy.
15-01-2021 10:29 AM
Właśnie jestem po dwóch półgodzinnych rozmowach z samsungiem oraz firmą, która ma mi naprawiać telewizor i czrano to widzę. Technik mówi, że problem jest tak kompleksowy, że trudno im będzie to zdiagnozować bez dekodera, modułu i soundbara bo oni to wymieniają płyty główne, zasilacze i ekrany, a problem leży prawdopodobnie w sofcie i żebym pogadał z samsungiem, a samsung mówi, że mam dać telewizor do naprawy bo innej opcji nie ma. Oczywiście wysyłam i maila z filmikiem i dokładnym opisem problemu ale nic z tego nie będzie
15-01-2021 10:38 AM
Tylko że wymiana płyty głównej i tak nie rozwiąże problemu.
15-01-2021 10:55 AM
Nie powinno być trudne do zdiagnozowania, wystarczy podłączyć soundbar model 2020, u mnie nawet po korzystaniu z aplikacji po przełączeniu na antenę błąd wyskakuje. wcześniej miałem podłączone kino domowe5.1 samsunga model C i problemu nie było.