Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Auto motion plus + tryb PC

(Temat utworzony: 03-04-2017 04:04 PM)
12856 Wyświetlenia
kowalmisiek
Navigator
Opcje

Witam. Mam taki oto problem. Posiadam TV Samsung EU55KS7000 i mam do niego podłączony komputer HTPC. Puszczam z niego filmy i TV. Próbowałem na różne sposoby to skonfigurować ale mi się nie udało. Płynność obrazu na starym TV Samsunga była o niebo lepsza.

Po 1 wiele osób tak jak ja korzysta z TV i HTPC. Na pewno nie jestem osamotniony w moim problemie.

Kiedy ustawie na tryb PC to po pierwsze nie mam trybu film który wygląda pięknie jak chodzi o filmy i tv. Zostaje tylko standard i dynamiczny które się nadają tylko do grania. No i oczywiście niema trybu auto motion plus.

Zacząłem kombiniować i ustawiłem komputer jako blu ray albo dekoder ale tam podaczas włączonego trybu auto motion plus jest problem. Często się pojawiają mikro szarpnięcia obrazu. Najczęściej widoczne podczas szybkich ruchów kamery. Czy programiści mogli by zaimplementować dobrze działający tryb auto motion plus dla trybu PC. Wiem że za te szarpania obrazu odpowiada auto motion plus bo bez niego idzie obraz dobrze ale nie jest odpowiednio płynny moim zdanie. Na starym tv samsung eu37b650 szło wszystko idealnie a tu taka klapa przy nowy i dość drogim tv.

0 Like
Przejdź do rozwiązania
64 Odpowiedzi
kowalmisiek
Navigator
Opcje
Jeszcze tu jakiś gość napisał że udało mu się rozwiązać problem grzebiąc w fabrycznym menu ale sam nie wie co zrobił do końca.

http://www.avsforum.com/forum/166-lcd-flat-panel-displays/1444011-official-samsung-auto-motion-plus-...
0 Like
MichałL
Pathfinder
Opcje

Pamiętaj tylko, że każda ingerencja w menu serwisowe wiąże się z utratą gwarancji.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij kudo!
0 Like
kowalmisiek
Navigator
Opcje

Ja nie chcę ingerować w menu serwisowe. Czy jest opcja żeby przez zdalny dostęp ktoś mi wszedł w menu serwisowe i zresetował ustawienia TV ewentualnie coś posprawdzał?

0 Like
kowalmisiek
Navigator
Opcje

Znalazłem rozwiązanie problemu albo raczej tylko obejście problemu. Sprawa wygląda tak:

Gdy chcę oglądać filmy na komputerze to jak ustawię na komputerze 60Hz jest dobrze ale z telewizją jest problem.

Jak ustawię 50Hz to telewizja dobrze działa a z filmami jest problem.

Standardem dla komputera jest 60Hz a nie wiem czemu TV sobie nie radzi z telewizją puszczaną z komputera w 60Hz? Można liczyć na pomoc?

0 Like
MichałL
Pathfinder
Opcje

I wszystko by się zgadzało gdyż sygnał telewizyjny jest nadawany w 50Hz Tu masz link gdzie jest info na ten temat. Wychodzi na to, że jest to dla Ciebie rozwiązanie, ewentualnie zaktualizuj/przeinstaluj sterowniki od karty graficznej, często to pomaga.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij kudo!
0 Like
kowalmisiek
Navigator
Opcje

Z tego co tam pisze to tv jest nadawana w 25Hz przynajmniej ta w 1920x1080 a tylko takie są jak chodzi o HD. A ja bym tego nie nazwał rozwiązaniem. Jeśli komputer się używa jako HTPC i obsługuję się go pilotem to zabawa ze zmianą Hz to tragedia. Czy programiści nie są w stanie tego poprawić żeby TV wykrywał sam w jakim standardzie jest puszczany sygnał i dostosowywał się?

0 Like
Rozwiązanie
kowalmisiek
Navigator
Opcje

Problem udało mi się rozwiązać. Może przyda się to potomności i może ktoś będzie miał taki problem.

1. TV nie może być ustawiony jako PC. Ja ustawiłem jako Konsola do gier.

2. W przypadku Konsoli do gier mam możliwość wyboru trybu obrazu "FILM" i on jest najładniejszy więc go ustawiłem.

3. W ustawieniach obrazu /ustawienia eksperckie

Czysty obraz cyfrowy = wyłączony

Auto Motion Plus = użytkownika redukcja rozmycia = 10 redukcja drgań = 4

Najważniejsze!!!! HDMI UHD Color = wyłączone (gdy był włączony to przy zmianie z 50hz na 60hz TV traciła synchronizację i nie było obrazu)

HTPC z LibreElec ustawienia

Ustawienia / System / Wyświetlacz

Rozdzielczość: 3840x2160

Częstotliwość odświeżania: 60Hz

Ustawienia / Odtwarzacz / Wideo

Dostosuj częstotliwość odświeżania: Po uruchomieniu/zatrzymaniu

Synchronizuj odtwarzanie z wyświetlaczem: zaznaczyć

Po tych ustawieniach wszystko chodzi płynnie zarówno w filmach jak i w TV

Mietq
Explorer
Opcje
Z tego wiem, wybierając ustawienia PC lub konsola albo inne powodujemy, że niektóre opcje są niedostępne.

dziex za info, potwierdza się to :smiling-face:
0 Like
kowalmisiek
Navigator
Opcje

Witam. Mam jeszcze jeden problem. Na wszystkich kanałach obraz chodzi mi super płynnie poza dwoma. Problem mam z kanałami National Geographic HD i Nat Geo People HD. Co jest ciekawe wydaje mi się że reklamy chodzą zawsze płynnie i niektóre programy telewizyjne też a niektóre przecinają. Na starym tv niema tego efektu. Tv chodzi na 50hz wszędzie dobrze poza tymi 2 kanałami. Sprawdzałem przełączając na 60 Hz ale też zacinało. Niewiele czego to jest efekt. Wydaje mi się jak by różne audycje były nadawane w różnych częstotliwościach a tv nie był w stanie tego wyrównać. Teoretycznie to powinien zrobić komputer ale na innym tv niema takiego efektu

0 Like
MichałL
Pathfinder
Opcje

W tym przypadku ewidentnie wskazuje na problem, z jakością sygnału tych kanałów, gdyż sygnał jest przetwarzany przez komputer, więc TV nawet nie wie, że został kanał przełączony. Najlepiej, jeśli masz jakiś dekoder to połączyć go bezpośrednio do TV i zobaczyć jak to wygląda nieprzetworzony przez komputer.

0 Like