03-04-2017 04:04 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Witam. Mam taki oto problem. Posiadam TV Samsung EU55KS7000 i mam do niego podłączony komputer HTPC. Puszczam z niego filmy i TV. Próbowałem na różne sposoby to skonfigurować ale mi się nie udało. Płynność obrazu na starym TV Samsunga była o niebo lepsza.
Po 1 wiele osób tak jak ja korzysta z TV i HTPC. Na pewno nie jestem osamotniony w moim problemie.
Kiedy ustawie na tryb PC to po pierwsze nie mam trybu film który wygląda pięknie jak chodzi o filmy i tv. Zostaje tylko standard i dynamiczny które się nadają tylko do grania. No i oczywiście niema trybu auto motion plus.
Zacząłem kombiniować i ustawiłem komputer jako blu ray albo dekoder ale tam podaczas włączonego trybu auto motion plus jest problem. Często się pojawiają mikro szarpnięcia obrazu. Najczęściej widoczne podczas szybkich ruchów kamery. Czy programiści mogli by zaimplementować dobrze działający tryb auto motion plus dla trybu PC. Wiem że za te szarpania obrazu odpowiada auto motion plus bo bez niego idzie obraz dobrze ale nie jest odpowiednio płynny moim zdanie. Na starym tv samsung eu37b650 szło wszystko idealnie a tu taka klapa przy nowy i dość drogim tv.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
12-05-2017 03:58 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Sygnał z satelity jest ok.
Po 1 jest na wysokim poziomie również na wyżej wspomnianych kanałach.
Po 2 w innym pokoju obok na dekoderze TV-SAT działa idealnie ten sam kanał jak u mnie się zacina.
Jeszcze postaram się dekoder pod tego samsunga podłączyć i u zobaczę.
20-05-2017 02:34 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Sprawdziłem dziś i po podłączeniu dekodera vu+solo2 efekt szarpania obrazu jest na Nat Geo People HD, National Geographic HD i SCI FI Channel.
Następnie napisałem na forum zajmującym się sprzętem satelitarnym na temat tych kanałów i napisał do mnie użytkownik który ma ten sam model TV co ja i ma dokładnie taki sam problem jak ja. Do tego ma inny dekoder.
Posiedziałęm trochę przed starym TV (samsung LE37B650) i tam obraz chodzi płynnie bez szarpania. Najciekawsze jest to że na zarówno Nat Geo People HD jak i National Geographic HD podczas reklam obraz chodzi świetnie. Moim zdaniem jest tak że chyba muszą być materiały na tych kanałach nadawane w nieco innym formacie i TV sobie z tym nie radzi a stare TV sobie radziły bez problemów. Potwierdza to też użytkownik który do mnie napisał.
Czyli podsumowując problem występuję nie tylko na PC (HTPC) ale również na dekoderach satelitarnych podłączonych do tego modelu przy włączonym auto motion plus. Na starych TV tego efektu niema i potwierdza to też 2 osoba z tym samym modelem.
Prośba do Eksperta.
Czy macie możliwość podłączenia do tego modelu TV ue55ks7000 dekodera sat i sprawdzenia tych kanałów Nat Geo People HD, National Geographic HD i SCI FI Channel przy włączonym auto motion plus i zdiagnozowania problemu? Jak widać nie jestem odosobnionym przypadkiem.
Tu link do forum
http://forum.satkurier.pl/topic/21324-problem-z-nat-geo-hd-i-nat-geo-people-hd/
20-05-2017 03:40 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Sprawa wygląda następująco. Problem występuję na różnych sprzętach nie tylko na PC. Na dekoderze TV SAT (vu solo2) tak samo. Na kanałach National Geographic HD, Nat Geo People i SCI FI Channel zauważyłem takie szarpanie przy włączonym auto motion plus. (bez włączonego auto motion plus szarpania niema ale obraz można powiedzieć że klatkuje).
Napisałem temat na forum poświęconym sprzętowi satelitarnemu o tych kanałach i napisał do mnie jeden użytkownik który ma dokładnie ten sam model TV i ten sam problem co ja przy czym dekoder inny. Zawsze na tych kanałach reklamy chodzą płynnie ale większość materiałów ma takie mikro szarpnięcia które są denerwujące. Potwierdza to druga osoba. Domyślam się że wszyscy użytkownicy tego modelu to mają tylko nie piszą na ten temat.
Podsumowując na 3 różnych dekoderach (PC + 2 inne dekodery) efekt denerwującego szarpania jest. Na pozostałych kanałach chodzi płynnie i na starych TV też działa wszystko dobrze bo dziś sprawdzałem na moim starym samsungu LE37b650.
Wnioskuję że albo cała seria ks7000 albo przynajmniej ue55ks7000 mają problem z odtwarzaniem tych kanałów.
Prośba do Eksperta o sprawdzenie tych kanałów na dowolnym dekoderze satelitarnym i o jakieś rozwiązanie w postaci upgrade oprogramowania.
Może tak być że te kanały nadają swoje audycję w jakimś dziwnym standardzie z którym sobie auto motion plus nie radzi a stare TV sobie radziły bez trudu.
PS. Niektóre audycję chodzą dobrze a reklamy zawsze chodzą dobrze więc prośba o dłuższe sprawdzenie tych kanałów. Zauważyłem że zawsze na Nat Geo People HD "Cesar Milan Psia federacja" zawsze szarpie.
Tu jest link do forum na którym wypowiedziała się 2 osoba dokładnie z tym samym problemem.
http ://forum.satkurier.pl/topic/21324-problem-z-nat-geo-hd-i-nat-geo-people-hd/
22-05-2017 12:09 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@kowalmisiek przekażę Twoją sprawę do działu technicznego żeby sprawdzili opisany przez Ciebie problem, jak będę miał jakąś odpowiedź to od razu ją tu zamieszczę.
Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij kudo!
22-05-2017 10:24 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dziękuję za odpowiedź i czekam na rozwiązanie problemu. Tu kolejne osoby piszą o tym problemie z auto motion plus. Ludzie doradzają po prostu wyłączać auto motion plus bo on więcej robi problemów niż pożytku z niego jest.
Tylko rodzi się jedno ważne pytanie. Po co firma samsung wprowadziła tak niedopracowaną opcję i to do TV które do tanich nie należą. Mam nadzieję że zostanie to naprawione w przyszłej aktualizacji systemu bo inaczej to będzie ostatni TV samsunga jaki kupiłem
http://www.hdtv.com.pl/forum/samsung/126298-samsung-seria-ks-na-2016r-wszystko-na-ten-temat-388.html
23-05-2017 08:37 AM — edytowano 23-05-2017 08:40 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam podbijam temat również borykam się z problemem braku płynności obrazu. Posiadam tv 55 ks7500. Problem płynności występuje dość nieregularnie i nie tylko na kanałach o których mowa wcześniej. Posiadam dekoder nc +, na innym tv (samsung f6500) tego problemu nie ma. Kurde człowieka kupuje tv za ponad 5 tys i dalej klops.... Na wspomnianym forum hdtv.pl dość sporo jest takich wpisów wiec nie są to pojedyncze egzemplarze.
25-05-2017 08:34 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam.
Michał czy są już jakieś wieści z działu technicznego? Sprawdzają już ten temat?
26-05-2017 02:18 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@kowalmisiek myślę, że musisz się uzbroić w cierpliwość jak będę miał informacje to na pewno to od razu zamieszczę.
Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij kudo!
26-05-2017 02:22 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Mam nadzieję że to nie potrwa miesiąc lub 2 albo w ogóle zostanie bez odpowiedzi. Tu zamieszczam filmik jak wygląda takie szarpanie na ekranie mojego TV.
https://www.youtube.com/watch?v=rSpJ...ature=youtu.be
Ogólnie szarpie co chwilę ale na filmiku najbardziej widać to od 1:40 do 2:05. Najbardziej będzie widać jak się puści od 1:53. Szarpie jak kamera przesuwa się w prawą stronę po koniu.
26-05-2017 02:38 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzięki za filmik na pewno się przyda w weryfikacji problemu.