26-11-2018 09:51 AM — edytowano 26-11-2018 12:43 PM
Witam, po podłaczeniu PS4 do TV 55’’ QLED TV 2018 Q7F w grze Pro Evolution Soccer zauważyłem znaczny spadek jakości obrazu- wręcz tragiczny. Po kilku próbach skonfigurowania TV pod konsolę (rónież przy udziael tel. wsparcia samusnga) oraz zakupie nowego kabla (najlepszy HDMI jaki mieli w sklepie), nadal widoczny jest spadek jakości obrazu, m.in.: rozmywający się obraz przy szybszej rozgrywce, smógi, poświata (rozmycie) wokół kontur zawodników. Nie wiem czy ten model, który kupiłem ma błędnie działającą matrycę, czy ma problem z jakością obrazu ze starszych konsol (to nie jest PS4 PRO). W innych grach nie zauważyłem takich błędów, ale za to podczas ogklądania prawdziwego meczu na kanale Eleven pojawił się ten sam problem. Problemy pojawiły się również podczas oglądania TVP 1 HD - sporadyczne klatkowanie obrazu. Może ma problem z kolorem zielonym i szybką animacją wysokiej jakości?
Pói co mój starszy (4 letni) TV konkurencyjnej firmy daje mi znacznie lepszą jakość obrazu bez straczonych godz. na konfigurację...
Proszę o pomoc. Co mogę jeszcze zrobić oprócz zwrotu sprżetu do sklepu i obsmarowania tego modelu w rankingach ?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
28-01-2020 11:01 PM
Ta poświata o której mówisz to zbyt wysoko ustawiona ostrość. Powinna być nie większą niż 4.
W PESie właśnie ze stałymi fragmentami także mam najgorszy efekt. W trakcie rozgrywki jest płynnie, ale gdy bramkarz wybija z piątki, lub zaczyna się połowa to widzę przez sekundę lub dwie chrupniecia. W destiny 2 albo mam echo celownika, albo przy innych ustawieniach " redukcji drgań" skacze to co w dalekim tle. Nie ma dobrego wyjścia, albo sypie się jedno, albo drugie, to dziwne.
29-01-2020 01:51 PM
to jest dokładnie ten sam objaw (Fifa20)
tylko co z tym zrobić?
29-01-2020 02:08 PM
Ja próbowałem już wszystkich ustawień i nic nie pomaga. Z wyłączonym trybem gra nie da się grać bo rozmazuje murawę, a z włączonym zawsze jest ten efekt przycinania. Włączone HDR czy wyłączone nie ma różnicy. Różne ustawienia motion game też nic nie zmieniają. Kontrast ani podświetlenie też nic. Nie mam pomysłu. Oczywiście najnowsza wersja oprogramowania na pokładzie
29-01-2020 10:43 PM — edytowano 29-01-2020 11:42 PM
Witam, niestety po 4 miesiącach, względnie niezłego obrazu, TV musiałem zresetować ponieważ czasem się wyłaczał i wyrzucał błąd połączenia z PS4pro. Po ponownym dostrojeniu, obraz jest średni, szczerze nie chce mi się już w to bawić, pewnie za rok TV spadnie ze ściany, a ja kupię nowy
Radzę pobawić się ustawieniami eksperckimi i dosotować obraz do porządanej gry- idealnie pod karzdą na tym modelu chyba się nie da.
Aktualinie testuję to ustawienie https://www.youtube.com/watch?v=pc0TlQK_7Wg
30-01-2020 07:42 AM
Ja najczęściej korzystam z ustawień w Gamę Mtion Plus na 10/5 ewentualnie przy FPSach 10/3 i to chyba daje najlepsze, choć nie powiedział bym że idealne rezultaty. Free Sync nie ma po co włączać bo PS4 tego nie obsługuje, tu przewagę ma Xbox. Niestety tego przycinania w fifie czy PESie nie mogę wyeliminować żadnymi ustawieniami.
30-01-2020 08:52 AM
30-01-2020 09:28 AM
Nie mam ani PS4 pro ani HBO. A o dziwo netflixa jeszcze na nim nie odpaliłem, choć to się pewnie zmieni w weekend. Ogólnie jeśli chodzi o jakość obrazu z tv naziemnej czy filmów z pendrive oceniam na bardzo dobra. Nie widzę żadnych smug, ghostingu, obraz jest czysty i wyraźny. Przeszkadzają mi tylko chrupniecia podczas samej gry na zwykłem PS4
30-01-2020 11:51 PM — edytowano 31-01-2020 05:28 PM
Na ps4pro ciut lepeij niż na zwykłej PS4. Filmy zarówno HD jak i 4k z internetu (HBOgo, Netflix, YT itp) bardzo dobrze odtwarza. Gorzej mecze na Eleven- czasem daje podobne objawy jak w PESie
31-01-2020 01:19 AM
Chyba znalazłem rozwiązanie, które może nie jest idealne ale działa. Chodzi o przycinanie w PESie. A więc tak...
Po pierwsze WYŁĄCZAMY tryb GRA
W ustawieniach obrazu wybieramy tryb Dynamiczny. W jego ustawieniach eksperckich wyłączamy czysty obraz cyfrowy oraz Auto Motion Plus. Ostrość zmniejszamy do 5 lub 4. Reszta według uznania. Ja włączyłem kontrast enhancer na wysoki i podbiłem nieco kolor do 30. W końcu PES i FIFA nie przycina, ale mamy 30 klatek bez tego przyspieszenia sprzętowego. Da się grać moim zdaniem
31-01-2020 05:35 PM